Wednesday, March 18, 2015

Hai korang!!!

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

oiiihoiii kemain lama kau menghilang puan dayang. Kemanakah? iye saya tahu berkurun berabad tak update belog. tetiba hari ni kau muncul kan?..hihihi dasar pemalas nk update.

Banyak faktor kenapa lama tak update. Yang malas tu sebab utama la. Hihihihi sebab sampingan ada lagi.

Update secara ringkas pasal diriku ini walaupun maybe dah takde orang dh baca belog sendu ini.:

1) Saya dah pindah tempat kerja baru. Majikan baru
2) Dah pindah rumah sewa lain.
3) Masih anak 1. hihihi
4) Tahun lepas sy sakit..skrg dah sihat. Alhamdulillah


hihihi itu je pun. Walaupun dah pindah tempat kerja baru tapi skop kerja saya masih sama. Masih dalam bidang education..masih mengajar..masih jadi tukang buat jadual..tapi mcm dah senior la konon..byk lecturer baru jadi kau automatik jadi veteren. kihkihkih.

Anak dah masuk umur 2 tahun..maka makin mendapat soalan bertubi2 bila nak tambah. Argh stress nk menjawab. Yela..yela..tahun ni saya tambah. Hahah kalau ada rejeki. Dah la taun ni sy plan nk sambung master..tgklah cemana. Somi dh bersajak kt telinga ari2 nk suh tambah anak.. amboi cube kau pula yg mengandung abg. hihihihi

Ye tahun lepas kesihatan amatlah tidak memberangsangkan..diisytiharkan tahun 2014 adalah tahun sakit saya. Hahhaha tapi alhamdulillah tahun ni dah sihat..cargas dah.

Apa lagi ek..itu je la kut..insyaAllah tahun 2015 ni sy harap adalah tahun yg bertuah buat saya..tahun sihat saya..tahun rezeki lebih saya dan tahun yg baik2 buat saya. Aminnnn


Cheers,
Amysue

Thursday, November 7, 2013

Baby Ayra a.k.a Baby Qaireen

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihih..saya macam tak pernah citer pasal perkembangan baby qaireen/baby ayra kat sini kan..owh ada yang panggil ayra..ada yg panggil qaireen. Dia memang tahu nama dia samada ayra atau qaireen..klu panggil dengan salah satu nama tu insyaAllah dia menoleh. hahahha dia ni ada peel malas nak layan.

Phew..sejak balik raya ari tu..saya duk la menghitung hari risau nak naik kapal terbang bulan sebelas ni..hihihi sebab qaireen tak duduk diam and buat perangai masa dalam flight KUL-BKI ari tu..adoiiiiii sabo je la. Masa KUL - BKI elok je dia diam. Sekali balik hambik ko..dia melalak tak benti sampai la landing..rasa nk nyorok je dalam kerusi. hihihi

Qaireen ni jenis yang tak suka sempit2..tak suka panas2..tak suka sesak2. Dia nak lapang je manjang. Dah duduk dalam flight kan..haruslah sempit..adehlah..kene plak skang dah pandai hentak2 kaki..asal sempit je dia hentak2 kaki..mengeliat2 badan..eeee mcm nk kene cubit je. Ikot peel sape la ni. ni kompem ikut peel maknye sebab maknye juga penah sampai nak kene baling kuar dr kapal tebang oleh nenek sebab nanges tak benti masa dari US ke Hawaii. Hahah padan muka..skang rasain lho.

Tapi nasib baik balik Kuantan last week peel nya ok. Cuma meragam sikit je masa BKI-KUL ari tu. Tapi oleh kerana ada baby lagi teruk meragam dari qaireen jadi takdela rasa teruk sangat. Hehehhe..KUL-KUA, KUA-KUL and KUL-BKI alhamdulillah dia tido. Hihihih cuma masa take off je dia meragam sebab sempit la hape la..huhuhu sabo je la anak.

Owh Qaireen dah masuk 9 bulan 4hb ari tu..so dengan umur 9 bulan ni dia dah pandai :

1) memanjat (adoi part ni memang maknye yang keruih kedengking makin kuruih sebab suka panjat badan..lepas tu suka panjat perabot sambil bergusti ngn maknye..)

2) merangkak dah laju (Masa umo 7 bln dia cuma pandai goyang2 buntuit je..tapi tak begerak.huhuhu cam besenam je)

3) pandai sebut mama (start pandai sebut masa umo 7bln..hihihi tp memula dia sebut me-me)

4) pandai hentak2 kaki klu kawasan sempit (elok sgt perangai anak dara..hihih)

5) dah pandai masukkan makanan kat mulut. sebelum ni kalau kasik biskut, dia tenung je sebab tak tau nk watpe nngn biskut tu..skang klu bagi..ya ampunnnn abis comot..ni makan ke ape ni anak? hehe

6) Berdiri dan pelan2 melangkah ikut tepi2 perabot. Huhuhu tapi x expert lagi.. kaki adalah gegor2..haha..takpe anak usaha tangga kejayaan..satgi terer la tu. Chaiyok2

7) Owh belum ada gigi.. haiyaaaa dia sebok nk berdiri dan bejalan sampai lupa nk tumbuh gigi. heheh tapi skang makin giat gusinye gatal.asal nampak kain je nk gosok kt gusi..silap tengok, kain lap pun masuk mulut. Huhuhu

8) Manja betul ngn mama..bagi kat papa x leh lama..sebab dia akan melalak cari maknya juga. 

Heheheh lain2 tak ingat..banyak sebenarnya tapi itu je yg teringat. heheheh..



Pics semalam mase gi KFC..x larat nk dukung..berat aih. Kalau dukung duk diam takpe..ni siap nk melompat2 bagai..teketar2 tangan pas dukung. Ikut bapak ni tembam.


Cheers,
Amysue

Friday, October 25, 2013

Pekerja.Ibu.Isteri.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selalu kan orang cakap yang surirumah tangga lagi penat mengurus anak dan keluarga berbanding wanita yang bekerja..yelah..sebab surirumah takde cuti..takde masa rehat bekerja 24 jam..haaa sapa yg selalu pikir camtu? cepat angkat tangan. meh sini nak cubit sikit!

Hakikatnya..ko surirumah ke..ko bekerja ke..as long namanya ko isteri dan ibu..penatnya sama sahaja okey!. Sama penat. Kalau yang bekerja..seawal jam 5 pagi (mungkin ada lagi awal dr ini) sudah terkocoh2 menyiapkan sarapan..siapkan anak..siapkan somi..siapkan diri sendiri..antar anak pi nursery..pastu setelah penat 8jam bekerja balik rumah..sambung pula tugas sebagai ibu dan isteri...kadang2 lewat malam baru dapat tidur dan berehat. Letih tahu.

Kalau saya..balik kerja kul5.30ptg..rushing amik qaireen..sampai umah dalam kul6.30ptg. Dari kul 6.30 saaaampailah kul 10.30 mlm memang saya trus buat kerja2 macam mandi, solat, main ngan anak..(nak main pun lama gila..huhuhu sebab nak bagi dia betul2 letih baru dpt dia dpt tido ngn lena..kengkadang nk tunggu dia betul2 penat sampai kul 9.30mlm..phewww)..pas dia tido baru dapat memasak. Saya tak boleh memasak sambil layan dia sebab dia nak saya ada kat tepi dia je..klu saya hilang sikit mula la merengek.

Lepas masak..basuh baju..sidai baju..lipat baju..pastu kemas beg anak untuk pi nursery esoknya..pastu iron baju kami lakik bini..pastu kemas umah sikit apa yg patut..dan saya mesti masuk tido around 10.30-11.00mlm. Saya memang dh set kepala..itu waktu tido saya..hihihi xleh lambat dr tu..kang sok pagi pening kepala sebab x cukup tido. So untuk mencapai waktu tido yg telah saya tetapkan tu..maka saya terpaksa rushing buat semua kerja2 yg saya cakapkan tu. Huuuuuu maunye saya tak tercungap2 keletihan. 

Lagi pula skang saya duk umah sendiri yg cuma ada kami 3 beranak. Kalau duduk umah mak dulu senang sikit..ko pass je anak dekat mak..settle! bleh rehat. Tapi duk umah sendiri..mintak mahap le. Apa sahaja keadaan ribut taufan tsunami rumah ko..ko hadap la sendiri. Penatnya berbeza tahu?..dalam satu hari ko terpaksa menghadapi dua keadaan yg berbeza...penat mental kat opis..pastu penat fizikal kat umah.
Jadi...manenye yg ko kata yg bekerja tu tak penat? tampo kang mahu? eh! emo plak. hihihihi.

Kene plak dengan lakik yang hanya tahu duk melepek depan tivi..main game..makan..tido. Hah! tak ke kau stress d situ. Saya kengkadang hangin je dgn lakik sendiri..huhuh bukan lagi kengkadang..selalu sangatlah hangin..tapi kan dalam masa yg sama saya selalu cakap kat diri saya "awal2 duduk bersama ni memang susah sikit nk adjust org utk ikut rules kita..bagi dia masa utk adapt ngn semua ni"

Saya anggap je dia masi dalam fasa penyesuaian..yelah bukan senang nak ubah rutin hidup kita dari bujang ke berteman. Walaupun kami dah kawin dekat 2 tahun..tapi kami baru je tinggal bersama dalam 6 bulan dan tinggal di rumah sendiri dalam 4 bulan..huhuhuhu jadi opkos la masi tunggang langgang lagi. Somi dari bujang sampai pas kawin ari tu hidup sendiri d umah sewa dengan cara sendiri..ko paham je lah budak laki ni simple je idop dia..bila tetiba idop ngn isteri haruslah bercelaru terus keadaannya. Tetiba spender pun kene letak ngan proper lepas bukak..kalau tak..kat mana ko bukak..kat situla landingnya spender itu. Huhuhuhuh. Takpe bang, saya bagi kamu masa utk brain semua ni..sekarang masih boleh diampunkan lagi. Tapi kene ingat ye abaang..sesungguhnya keadaan penat itulah yang menjana kepada stress..bila dh stress..cenderung nak marah2..bila marah2..kang begaduh pulak. Paham ke idok? hihihi

Sekarang..sejak2 saya pindah rumah sendiri (rumah sewa actually)..memang saya bersiap ala kadar je..tepek bedak..blusher..gincu..sarung syria..siap! takde dah mekap pakai eye liner..pakai eye shadow..pastu pakai shawl lilit2..huuuuuuu memang takde. Sebab saya bersiap dalam keadaan kelam kabut. Letak anak kat walker..pastu pi mandi..pastu cepat2 pakai baju n bersiap. Kalau saya buat lambat2 kang si anak yang duduk dalam walker tu bukan boleh ko simpan dia lama2..japgi kang dah menangis nk minta dukung. Adoiiiii..budak kecik tu cepat bosan.

InsyaAllah..sikit masa lagi saya dapatla menguasai semua ni..huhu dalam erti kata lain saya master la dalam bab2 handle kerja..anak..umah..lakik..Biasalah..kalau tak belajar mana nak master kan?




Cheers,
Amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...