Wednesday, December 2, 2009

Tips saya kekal kurus

Saya adalah tergolong dalam golongan yang bermetabolisme yang super duper tinggi.Huuu ko melantakla haape pon..takyah isau..tak naik nye berat badan saya nih..Paling2 koman pun yang macam ala2 terpaksa, dia naik 1 kg je. Kalo macam nak tingin sangat penimbang berat badan naik dengan meriahnye...saya akan timbang pas beberapa minit makan..huuuu seronoks! naik sampai 3 kg..huuu bulehla nak merasa berat badan ni naik..Kehkehkeh! tapi beberapa jam pas tu dia turun la ke berat asal..jenis berat badan saya ni adalah hanya-berat-selepas-makan-sahaje huhuhu..

Ramai gak yang suruh naikkan berat badan,tapii bila saya kata nak naikkan berat badan ramai pulak yang kata tak payah..sebab kalau dah berjaya naik berat badan di tambah pula dengan terlebih sukses menaikkan berat..mau pening saya bepikir camno lak nak turunkan berat..

Tapi saya rasa, saya happy aje ngan saiz saya sekarang..at least saya merasa gak pakai size xs/s. dan pakai suar saiz 25/26..Huuu ko ade?!..ngeee saya keji di situ.

Setelah saya perhatikan dan membuat sedikit kajian.Ngeee..Bile mase ntah wat kajian. Tapi kalau di ikut rutin makan saya setiap hari, ia menyumbang gak sedikit sebanyak kementenan saya untuk bersaiz xs/s..Jom layan:

1) Saya tak makan daging which is kalau saya baca mana2 tips untuk gemuk, kena banyakkan makan daging. Saya cuma makan daging ayam sahaja. Tak pandai makan daging.Errr tapi dabel cis beger wa layan! huhuh

2) Saya tidak berapa suka makan nasik/mee yang bergoreng. Perut saya mudah rasa semacam..Rasa macam diisi dengan 1 liter minyak masak..eww yuck!

3) Saya tetap makan nasik 3 kali sehari. Tapi saya mengamalkan amalan tiada nasik tambah. Bukan sebab saya amalkan sangat bende tu.Tapi selera saya dah tak sama bila makan nasik baru yang di tambah ke pinggan.Dah lain rasenye.Dah tak best.Sebab tu saya tak suka tambah nasik.Walau camne pun selera saya macam nak tambah lagi.Saya prefer to stop.

4) Tak berapa suka minuman berkarbonat dan makan aiskrim.

5) Menu saya setiap hari hanyalah makanan yang light2 sahaja seperti tauhu emmm masak pe ntah..tapi yang macam masak ngn sos tiram tu, pastu tomyam, cendawan..bla..bla..Kalo menu ayam, saya tak gemar ayam di masak seketul2..saya prefer masak ayam yang di potong kecik2..ala macam nak wat paprik.

5) Tak gemar makan makanan yang complicated seperti rendang, masak lemak, kari, masak merah,bla..bla..**huhuhu bagi saya makanan tersebut sudah cukup complicated** saya cepat muak. Saya juga tidak berapa suka meratah lauk.Kene ada nasik gak.

6) Saya makan bila perlu. Saya bukanla seorang yang mempunyai selera makan yang meriah seperti makan time tgk tv ke..makan time study..makan time bersedih ke..saya makan bila saya rasa saya betul2 nak makan.Kalau makan sesaje tu memang bukan saya.**kalo la saya ada selera makan yang membolehkan saya makan setiap masa kan baguss**

7) Saya TAK AKAN continue makan kalau makanan yang saya order/masak tu tak sedap atau tak menepati selera saya.Saya pasti tolak ke tepi. Takde main pakse2 makan.Mangsa? bf saya akan jadi seperti MBPJ tukang bagi habis.huhuhuhu

8) Kalo dah kul 1 pagi ke atas.. tetibe saya lapar yang teramat sangat time ngah online ke..wat keje ke..takpun dah tido ke time tu..Saya tak akan bangun semata2 nak godek peti ais atau almari carik roti atau paling teruk gi kupas bawang n memulakan sesi menumbuk bawang semata2 nak goreng nasik untuk isi perut yang lapar itu. Huuu! never ever!..tapi adik saya memang wa salute laaa!!! kul 3 pagi ko menumbuk bawang dan siap tumis ngn belacan lagi untuk wat nasik goreng belacan.Perghh! mantap.Haku??? tak koserrrr

9) Saya tak amalkan makan ape2 pil diet atau amalkan apa2 diet. Just go with the flow..sesuatu yang patut saya syukuri..diet tiada dalam kamus idop saya.

10) Woh ya! saya seorang yang sangat suka/gila makan fast food! sekali lagi saya patut bersyukur koz saya boleh melantak apa sahaja jenis fast food tanpa perlu pikir "abisss la pasni nak kene turunkan berat badan". dan saya boleh layan KFC atau McD pada pukul 12 tgh malam dan sejurus selepas melantak, saya boleh terus tido! **tapi risikonye adalah perut boroiiiiii**di mana kengkawan saya kena tggu sehingga 2 jam sebelom boleh tido untuk mengelakkan berat bertambah.


Itula sedikit sebanyak rutin makan saya yang menyumbang ke arah saiz xs/s saya.
Dan baru2 ni saya berkata kat bf saya "ah! biarla muka sayang banyak jerawat janji, badan sayang tetap kuwus and tak boroi..." **dialog lebih kurang laa** dan kekaseh hati saya sangat-sangat setuju!!! hip! hip Hooreyyy! sayang kamu!

Psst kamu nak tau ape impian kekaseh hati saya???? impian dia adalah..saya dah beranak 4 pon body masih menten slim dan solid..Huahuahua! saye pon tak tau boleh capai ke tak.Tapi saya amik itu sebagai cabaran dan peringatan untuk saya tetap menjaga kelangsingan badan walau selepas kawin dan beranak pinak...InsyaAllah..untuk suami apa salahnya.Awww! haku sooookaaa!

Omakkk! kawinkan haku!

Sayang!! copek2 la masuk minang!



Cheers,
Amysue

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...