Monday, January 18, 2010

Bila cikgu mula bercerita..

Saya juga ditugaskan untuk mengajar pendidikan moral tingkatan 1. hahaha! okey tahu, ko masuk2 je terus macam in the middle of ceramah kat masjid kan? takde ujung pangkal tetibe ckp ngajar pendidikan moral. Ah terima sahaja diriku yang over bersemangat hari ini.

Pas abis ngajar pendidikan moral tingkatan satu saya tersengih sorang2. Gua rasa macam penglipurlara la hari ini. Sepanjang 80 minit berjalan, takde sorang pun students saya terlentok atau buat keje lain. mereka sungguh khusyuk dengan P&P. Semua duk nganga mendengar saya bercerita tentang story yang bermoral untuk mereka. **haku punye bersemangat siap wat sound effect lagi..muahah!**

Iyela..saya tak reti sangat camna la nak ngajar moral ni. Dorang lak kalo saya pok pek pok pek tentang nilai2 murni satu persatu saya tengok tumbang di medan peperangan. Tapi bila saya duk bercerita tentang 2012, dinasour..hubungan remaja lelaki dan perempuan, kisah sang kancil ngan buaya atau kera..tolong aku kancill..aku dah tiga hari tak makan...huhuh kemain bersemangat mendengar.

Iyela macam mase saya sekolah la dulu. Paling suka bila cikgu ngajar pastu menyimpang bercerita pasal benda lain. Dalam hati "biarlah cikgu ni bercerita sampai masa tamat" hahah. Pastu kecewa bila cikgu kata "ok kelas berbalik kepada perbincangan kita tadi.."

Saya lak kalo dah start wat sesi penglipurlara tu memang dah syok sendiri dah. kekeke! tapi saya selalu selitkan nilai2 la dalam cerita saya tu. Kira pendekatan yang saya guna untuk ajar moral ni adalah dengan bercerita untuk menyampaikan nilai2 murni tu. Heh! terkekeh2 mereka ketawa ye. Suke kamu ek.

Terus tiba2 bila suh wat biodata diri, orang yang paling di sayangi adalah cikgu Army. Muahahah! gelak guling2 haku kat bilik guru.Adoiyyaiii


Cheers,
Amysue

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...