Monday, February 15, 2010

kalkulator vs tanpa kalkulator

Seperti biasa, setiap hujung minggu memang saya akan buat kelas tuisyen maths. Hari ni kira macam extra kelas, koz dorang yang request nak kelas. Huhuh kalau ikut haku memang malasnyeeeee. Nak bermalas-malasan je. Tapi memandangkan ianya kan perkara yang mulia, so apa salahnya.

Aduhai, terdetik hati nak taip entry ni koz dah banyak kali mengalaminya. Baru ku benar-benar pasti bahawasanya pelajar-pelajar zaman sekarang tak berapa nak hafal sifir! tak hafal sifir kau! malah sifir dua pun boleh tak hafal. How come?? Dah tingkatan pun tak hafal sifir. Camno nak buat maths? Alaaa...kalkulator kan ada? Haaa..iyo la, makanya korang semua tak hafal sifir. Dah asik nak tekan kalkulator. 1x1 pun tekan kalkulator.Dua darab ngan apa dapat 2? jawapannya 4.Adoiii hantuk kepala kat dinding haku camni.

Hah! 3x2 berapa? err..seploh! banyak la kau punya sepuluh. Ade ke seploh. Masa tuisyen tadi saya try bagi dorang kira tanpa kalkulator.Ha, semua macam cacing kepanasan duk pandang muka masing-masing. Gatal tangan nak pakai kalkulator kat handphone.

Itulah dia kalau dah terlalu bergantung kepada teknologi. Pelajar sekarang memang semua senang.Semua pakai kalkulator. Kalau zaman dulu, lower form mane boleh pakai kalkulator.Sekarang start form 1 je dah boleh pakai kalkulator.Kalkulator saintifik pula tu. Dulu pakai kalkulator biasa je. Tu pun seingat saya yang amik add maths je.

Dulu gigihlah kau dengan buku sifir and pembaris panjang kalau nak tengok log, punca kuasa bla..bla.. Sekarang mana ada. semua pakai tekan sekali jek keluar segala-segala.Dulu ada cara nak carik log antilog, siap buat cam jadual la hapa la.Skang dah tak guna dah cara tu.

Ingat lagi last year. Ada sorang budak form 5 jawab soalan pasal soalan quadratic.Jalan semua full, tiba-tiba hilang satu jalan and terus lompat pegi jawapan. Dia tanya kenapa tak dapat full mark. Saya bagitau la yang dia termissed satu langkah. Pastu dia wat muka macam blur gila. Macam tak faham apa maksud saya. saya pun terangkanlah..bla..bla..then saya tanya

"abis tu macam mana kamu boleh dapat jawapan camni.Dah betul dah jawapan tu"
"er..hehehe cikgu, saya tekan jek kalkulator, dan dapat jawapan tu"

Mak aiii..ditaipnya semua persamaan kuadratik tu dan terus tekan '=' keluar semua jawapan untuk nilai-nilai x. Betul-betul bergantung dengan kalkulator. Haku sendiri pun tak reti nak tukar mode kalkulator untuk kira quadratic equation tu.

Well bukan tak bagus penggunaan teknologi.Memang bagus dan membantu. Tapi ntah la kenapa saya rasa kualiti pelajar agak kurang di situ. Apa taknya, ambil kelas sains tulen atau sains teknik, tapi bila tanya 4x6 dah terkocoh2 cari kalkulator. Bila tanya -2+3 pun tekan kalkulator. Bukan kah itu terlalu bergantung namanya?

Apa pun, memang sudah begitu kurikulum nya untuk zaman sekarang. So ikut sahaja la. Dah jarang kau tengok senario guru denda pelajar koz tak hafal sifir.

Teringat ayah saya dulu tiap-tiap hari balik kerja mesti nak soal sifir dekat saya dan abang. Selalu bersaing ngan abang.


Cheers,
Amysue

2 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

isk ya bah mie..aku pn dulu nangis2 kena suruh hafal sifir ba..tu ms skola rendah tu aku hafal sifir..ni skolah menengah nda hafal sifir isk isk isk...

Dayangku Army said...

iya ma..sekolah rendah habis suda dihafal sifir tu. Kalau setakat sifir 2, kacaaannngg.Teda main kalkulator2 ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...