Monday, March 29, 2010

Yang pertama..tetap di hati

Huhuhu, asik ngan tajuk entry yang stok nak menyentapkan orang di saaaana aje kan?? Harharharhar! saya suka! saya suka!

Kamu sayang jangan asik nak menyentap aje. Tak baik untuk kesihatan. Umur dah lanjut mencecah awal 30 an ni kena kurangkan sentap.No..no..no..tak baik..tak baik sayang.

Okey, alkisahnye nak bercerita tentang yang pertama la ni. Apa-apa je la yang pertama selalunya akan mendatangkan kesan di hati. Cinta pertama ke, pertemuan pertama ke, kereta pertama ke, gaji pertama..bla..bla..

Yang saya nak kongsikan di sini ialah kisah handphone. Handphone pertama saya adalah jenama Alcatel. Masa mula-mula masuk kolej dulu. Huhuhu ingat lagi, tepon I la yang agak comel, kecik dan kool. Muahahahha! Tapi bila diingat balik, shape memang comel..kaler biru..taaaaaapi tebal yang amat!tebal macam kek Apollo. Gaagagagagga! Dah la tu macam berat lak tu. Pastu ada hati kan nak gantung kat leher. Hahahahha!


Ini telefon alcatel saya.

Saya punya jakun masa memula dapat handphone, siap letak kat tepi pinggang woo. Hahahahah! Eh masa tu memang di kasik sekali aksesori yang boleh cangkuk kat pinggang seluar dan kau boleh letak handphone kat situ. Ah! Susah-susah kau bayang kan remote aircond. Kan boleh letak remote kat tepi dinding tu. Ha camtulah handphone saya terletak. Fulamak aiiihh! Masa tu berjalan cam bangga je “weh! Aku ada handphone..Kau ada?” siot jek.

Pastu masa final exam semester satu, tepon alcatel tu dicurik orang. Pastu next semesternye pakai Ericson T10. Em pastu handphone rosak. Tukar lagi ke Motorola tapi tak ingat model apa. Kemudian first time menggunakan duit biasiswa beli handphone Nokia 3310. Masa ni memang kebanyakkan student pakai model ni. Hebat wo sebab boleh main snake. Hehheheh


Ericsson T10. Ingat lagi model ni kena promote ngan Jalaludin Hassan dalam Who wants to be a millionaire.

Nokia 3310. Sangat emosi ketika bermain snake.

Then handphone 3310 tersebut hilang.Tercicir ntah mana-mana jek. Kali kedua pakai duit biasiswa beli handphone sony Ericson. Model T100. saaaangat suka dengan model tu. Lama gak pakai. Kali ni pakai sampai rosak.


Sony Ericsson T100. Best woo icon bley gerak-gerak.

Masa awal-awal study di UNITAR pun masih pakai Sony Ericson tu. Gigihla kau main hentak-hentak tepon tu nak bagi hidup. Dah tabah saya menggunakannya, akhirnya tepon tu pun tamat hayatnya. Tukar pakai tepon Nokia 6260. Tu pun pakai tepon abang. Jeles woo tengok orang pakai handphone mahal-mahal.

Nokia 6260. Bekas abang punya. heheh game snake dah upgrade!.

Kalau saya, tak dapek la nak pakai harga RM600 ke atas. Masa pakai duit biasiswa dulu pun beli yang harga sekitar RM 300 jek. Terpikir gak, banyaknya duit kengkawan aku nih beli handphone canggih-canggih.Tapi takpe, nama pun masih study pakai mana yang mampu sajorrkkk!

Sangat laaama pakai Nokia 6260. Sampai la saya tamat study, sempat kerja selama 8 bulan di sektor swasta, 3 bulan sebagai cikgu kemudian baaaarulah mampu membeli telefon idaman hati yang dah hampir setengah tahun ku usha.

Dengan gaji pertama sebagai cikgu, akhirnya tanpa rasa ragu-ragu ku beli jua telefon Nokia E71 yang ku idam-idamkan itu. Dan itulah first time saya beli dengan duit sendiri telefon yang berharga lebih seribu lebih ringgit. Selama ni duk tengok saja orang pakai tepon harga macamtu.

Mengidam setengah tahun nak beli benda nih.

Actually mak suruh beli barang kemas untuk simbolik gaji pertama sebagai cikgu. Tapi ye lah…saya ni bukanlah penggemar barang kemas. Makanya ku beli handphone. Lebih baik dari takde langsongg kan?

Baru-baru ni masa pegi KL. Round-round Low Yat. Pastu asiklah tereksiden ngan tepon Blackberry. Mana-mana ku pergi asik ternampak Blackberry je. Macam..pegi kedai tu “haii amy, saya blackberry”..pegi tepi sana “hai amy..ai blackberry”..bersepah-sepah!

Then saya main-main cakap dengan Jamil “eh abg, macam nak tukar pi BB je la. Nak jual E71 kat Mudah.Agak-agak berapa ek value tepon ai ni?” ku saja-saja je cakap cenggitu. Langsung tak terniat pun nak tukar.

Tetiba esoknye kan c Jamil tu offer diri nak beli tepon saya tu. Then ajak pi beli BB. Omakaiiiiiih! Terkasima ku sekejap. Macam nak..tapi macam juga tak nak.Caitt! gedik.Lempang kang.Huuuuu

Last-last okeyla.Ku setuju nak jual E71 kat Jamil.Jamil lak kata nak carik buyer di kalangan member-member.Dalam RM750 senang-senang je boleh jual. dan..akhirnya ku beli jua Blackberry curve 8520 yang duk goda-goda haku semalam tu.

BB yang mengoda itu

Saya mintak tempoh seminggu selepas balik dari KL untuk pos semua aksesori-aksesori tepon yang tertinggal kat Sabah. Tepon pun saya bawak balik koz nak transfer semua data-data kat dalam tu.

Pung pang pung pang. TIBA-TIBA aje kan….ku sangat sedh nak let go E71 ku ni. Sedih yang macam..em sedih laaaaa. Pastu bila ingat balik betapa dulu ku beriya-iya sangat nak beli tepon tu. Keja swasta dah 8 bulan pun still tak mampu nak beli. Lama tuuu saya bersabar nak dapatkannya. Then tetiba nak jual kat orang kan.

Pikir punya piker…dah abis pikirrr..akhirnya, ku tak jadi nak jual. Duit Jamil sudah ku pulangkan balik. Takpelah. Akan ku pakai juga tepon ni. Sayang nak jual. Biarlah ku pakai dua-dua. Walaupun simkad ku hanya satu. Tapi belum bercadang nak beli nombor lain. Heheheh! Dah veteran-veteren macam ni dah tak reti haku nak pakai banyak-banyak nombor. Dulu-dulu heaven la nak pakai banyak-banyak nombor. Boleh berpoya-poya.Huuuuu keji!

Saya cakap kat Jamil, kalau saya nak jual pun biarlah BB ni aje. Tapi bagi saya pakai puas-puas dulu.Pastu leh let go kat Jamil. Jamil terer carik buyer. Heheheh..Yang E71 ni biarlah tetap ku simpan sebagai kenangan.


Credit to En Google untuk semua gambar

Cheers,

Amysue


2 comments:

Erina Asmawani said...

hehe..no 1 totap di hati..ena pakai BB camtu skrg..warna merah.masa memula beli punyalah mahal..skrg dah murah da..huu..harga hp mmg cpat turun..

Dayangku Army said...

iye ena..mmg sentiasa di hati. heehe samo la kito ek pakai BB. A'ah harga mamang dh turun pon BB tu. tu yg kata kalau nk jual pun nak jual BB tu je.

skang mcm teruja tgk Samsung Colby tu.tp x tau ar function dia ok ke tak.Just tgk shape n warna mcm teruja. huhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...