Tuesday, April 6, 2010

First time ke Langkawi

Ni first time saya ke Langkawi. Dalam family saya yang pegi tu, hanya ayah saya seorang je yang pernah pegi Langkawi. Tu pun pada zaman 70-an dulu. Huhuhu.

Ada excited dan tak excitednya pegi Langkawi. Yang excitednya koz pegi tempat yang kita tak pernah pegi. Family members yang lain semua excited koz nak pegi ke tempat-tempat cerita Na O Mei dibuat. Hahahahh!

Yang saya tak berapa nak excited koz tempat tu saya tak pernah pegi. Jadi saya tak ada gambaran jelas dengan tempat-tempat yang harus di pegi. Huhuh tengok peta pun macam blur koz tak dapat imagine Langkawi ni macam mana luasnya.

Saya patut menyiap sediakan diri dengan aktiviti yang harus di lakukan di sana. Kalau dulu time kecik-kecik haku pedulik apa.Enjoy je. Mak ayah yang bawak, kau ikut je. Jangan nak bising-bising. Tapi dah dewasa ni, memang haruslah segala persiapan saya yang bereskan. Dari tempahan hotel sampai, tempahan tiket, kereta sewa sampai lah aktiviti-aktiviti yang harus di buat masa kat sana, semua saya yang settlekan. Tu yang susah sikit. Lagi-lagi tempat yang baru first time pegi.

Yelah takkan kau nak suruh lagi mak bapak yang buat. Sian kat dorang, jadi saya la yang uruskan semua.

Kami ke Langkawi naik FireFly. Suka hokey family saya koz bajet dapat jumpa Dania (awan Dania) kat kapal terbang atau airport. Hahahaha! terpengaruh betul dengan tv. Banyak tengok TV family ai ni. huhuh pastu berangan je lebih.


Flight kami ke Langkawi. Oleh kerana inilah first time naik kat airport Subang, haku punya perkiraan membajet masa dari KL ke Subang amatlah cemerlang. Flight jam 12.50 tengahari, pukul 9.30 saya dah membebel-bebel suruh check out dan bertolak ke airport. Hahahaha! pastu bosan tunggu kat airport lama gila. Yela, setengah jam je dah sampai airport. huhuhuhu. Manalah saya tahu. Takut jam ke apa ke.

Bosan menunggu di airport.

Bosan dan mengantuk. ayooooo bile laaa nak check in nih. So on time jugaklah kami fly hari tu. Huuuuuu sangat suka la pulak naik FireFly ni. Best sebab tak payah tunggu lama selepas landing untuk turun dari kapal. Selalu naik yang biasa, sempat duduk dan bangun 4, 5 kali barulah dapat melangkah keluar.


Huuuuu! akhirnya sampai juga kami di Langkawi.

Inilah peta Langkawi yang sempat ku belek-belek sebelum datang ke sini. Belek nam belas kali pun still tak boleh bayangkan Langkawi ni macamana bentuk mukabuminya.

Masa kami sampai kat sana, cuaca agak panas dan kering. Semua tanah cam kering kontang je. Kat Langkawi kitorang tak tinggal kat beach-beach ni. Tinggal kat pekan Kuah. Iyelah..dengan family kan...memang harus mak haku nak membeli belah saja. Bukan nak nengok laut. Kalau tengok laut, kat kampung pun ada.

So kami tinggal di Hotel Langkasuka, Kuah. Sebangunan dengan duty free shop. Sorga betul. Bosan-bosan je turun bawah memborong coklat.

Mak saya baru sampai je terus tanya-tanya Idaman Suri kat mana. Tak sabar-sabar la tuh nak mencuci mata dan memborong pinggan mangkuk bagai.

Hari pertama sampai kitorang lepak area-area hotel je. Esoknya sewa Avanza untuk round satu Langkawi. Lerrrrrrr...kocik yo Langkawi ni. Haku yo-yo la isi minyak sampai RM50, pakai sehari tak habis pun. Esoknya masa hantar kat pemiliknya, minyak de setengah lagi. Huuuuu rugi..rugi..

Second day juga saya dengan mak saya pegi Idaman Suri tu. Hahahahah! nak menitik airmata mak saya koz terlalu excited tengok barang-barang kegunaan dapur yang gila-gila murahnya. Kalau tak memikirkan tax yang akan dikenakan kalau terlalu banyak barang dibeli, memang mak saya nak memborong aje.

Suasana Idaman Suri yang hanya dipenuhi dengan kaum wanita

Heheheh..sudu ni pun mak saya ada beli. Sudu ni design memang sudu mahal la. Tapi kat sana harganya murah jek. Huhuhuhu saya meneman mak sambil merah-merah bijik mata menahan mengantuk. Tu pun dah berbelas-belas kali menguap.

Lepas dari Idaman Suri..pegi pulak Haji Ismail Group. Puuuuuun sama, mak haku macam nak meraung tengok barangan yang murah-murah tu. hahahah! sabar mak..sabar mak..sabar itu separuh daripada iman.

Hehehehe, mak saya beli sikit je pun. Tapi pedih di hati tiada siapa yang tahu. Heheheh pedih koz hajat nak memborong tak kesampaian.

Okeylah...karang next post saya cerita tempat-tempat yang kitorang dah pergi.


Cheers,
Amysue

5 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

ha ha ha ha mesti pulang cni temimpi2 tu kan..isk isk isk..

annfrendly said...

mak aje yg shopping ke?
tak borong cokelat??
kalau ingat langkawi.. mesti teringat cokelat..
nyum2..

Dayangku Army said...

Emma: iya ma...sampai sudah berapa minggu pun masih diulang-ulang topik yang sama ni. huhuh

Ann: mak aje la yang shopping. Amy borong coklat la.Semestiiinyee!!! rugi woo tak borong. Ann mesti gila coklatkan? Hari tu ternampak coklat Berry Tiramisu yang Ann kata sedap tu. Tapi tak de beli pun. Nampak coklat tu terus teringat entry Ann kat blog.hehe

Erina Asmawani said...

Ingat Langkawi ingat coklat n brg2 free tax..hehe..best gila masuk kdai coklat. Rasa nak boronggggg semua kan mie..

Dayangku Army said...

Yes! semestinya ena...trus amy ckp kt mak amy "kan bagus kalau dapat posting ngajar kat sini" hehehehe..tenang je jiwa tgk coklat yg best2 dan murah2 tu. ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...