Tuesday, April 27, 2010

Shuffle

T_T..sabar je lah haku dengan sepupu sepapat beserta anak-anak buah ku yang berderet dekat facebook nih. Adakah haku yang dah veteren serta ayu lagi sopan (Gagagaga!) ini dijadikan admin bagi pertandingan (errr..pertandingan ke pertunjukan ke saya pon tak sure) shuffle. SHUFFLE okey?!!..kalau pertandingan zapin ke inang ke okey gak. Hahahha!

Omaik aiiih.. tak reti haku bab sapel mapel nih. Tapi saya suka gak tengok bebudak ni bersapel. Suka tengok aje. Idak le sampai saya nak jadik admin ke hape ke.

Teringat masa saya mula-mula perasan tentang kehadiran tarian sapel ni. Tahun 2008 mase nunggu LRT kat Taman Bahagia. Pelik betul tengok budak-budak remaja ni duk terseret-seret kaki ke belakang. Gagagag! dalam pikiran saya just " eee, pe kene ngan budak-budak ni. Cam cacat je" hahahah! biaselah tak tahu kan??

Pastu masa praktikal kat SMK Bandar Utama, poooonnn terlihat senario pelajar duk terseret-seret kaki kat court bola keranjang, kat belakang kelas, kat koridor.. di mana-mana sahaja! masa tu baru tahu tentang kehadiran shuffle nih. Haaha! rasa macam nak hempuk je bebudak ni yang tak reti nak duduk diam dalam kelas. Time mengajar pon sempat lagi nak bersapel-sapel. Sabar je lah.

Apa yang saya tahu tarian ini berasal dari Melbourne dan ianya dipanggil Melbourne Shuffle di luar negara. But di Malaysia orang just panggil shuffle je. Basically, ianya adalah salah satu cabang seni tarian dan juga merupakan satu senaman yang kalau kau buat memang berpeluh tak ingat lah. Hahaha! macam pernah try je kan? apapun ianya menyihat kan tubuh badan. Gila tak berpeluh kalau dah hampir semua tubuh badan bergerak. Kalau haku buat kompem tak cukup napas.

Tapi ada segelintir masyarakat melabel shuffle sebagai salah satu masalah sosial. Heheheh! kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Bukan semua remaja yang bersapel ni menimbulkan atau terlibat dengan masalah sosial.

Selagi dorang ni bersapel just untuk beriadah or untuk menghiburkan diri, takde kene mengene pun dengan masalah sosial. Bagi saya its better kau bersapel-sapel daripada kau duk buat benda yang terang-terangan tak elok.

Cuma yang tak best bila berlawan-lawan sapel sampai tak puas hati..pastu nak gaduh-gaduh..nak minum-minum sambil sapel yang kengkonon macam kool. Haaa..itu yang membuatkan masyarakat pandang serong.

Apapun, saya sokong ajee bab sapel-sapel ni. As long as jangan timbulkan huru-hara.Ok je. Takde masalah. Adik saya pun duk sapel-sapel juga. Tapi skang macam dah selow plak. Tuuuuuu hah melekat jadik pasif depan komputer melayan pesbuk. Huh! tak keluar peloh langsong! heheh sama cam haku..Gagagga!


Cheers,
Amysue

2 comments:

Erina Asmawani said...

wahh amy..admin pertandingan sapel gitu. Hehe..tula, mase memula tgk sapel ni tak berkenan lgsung, cam beruk terkena blacan..haha.pas dah lame baru ley terima. Actually cam senaman gak ni, banyak kuar peluh. Ala2 poco2 tuk versi muda remaja. Hee.Ingat sapel, teringat Aril ;p

Dayangku Army said...

huhuhu, layan poco-poco lagi lagi heaven. Poco-poco versi gambus laaaagi layann ena. Hahahah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...