Friday, April 23, 2010

sukarela@volunteer

Entah kenapa tiba-tiba terasa rindu pada kerja-kerja sukarela@volunteer. Bukanlah kerja-kerja volunteer yang 'baiklah, biar saya saja yang masuk kelas kamu. Kamu rehat saja la ya" atau " takpe..takpe hari ni saya akan bersihlan seluuuuuuruh rumah. Yang lain cuma duduk diam-diam dan tengok ya" eh! bukan volunteer yang itu.

Maksud saya volunteer untuk mana-mana NGO yang melancarkan program kemasyarakatan. Contohnya Malaysian Aids Council ke. Befrienders ke..atau mana-mana la shelter homes yang memerlukan volunteer.

Tak pernah pun join secara rasmi jadi volunteer ni. Tapi masa saya terlibat dengan kerja-kerja buat research yang berkaitan dengan Public Health ni maka selalu la saya di ajak dengan Puan Managing Director saya yang memang aktif dengan aktiviti-aktiviti NGO ni turut serta dalam mesyuarat atau mini conference.

Seronok tahu tengok volunteers berkumpul dari pelbagai tempat dan bertukar-tukar cerita serta berkongsi masalah. Selalu terfikit "best gile aktiviti dorang". Selama 8 bulan kerja dalam arena research sempat juga la join majlis/aktiviti oleh Malaysian Aids Council dan Pertiwi. Paling best bila dapat turut terlibat dalam Up Scaling workshop untuk Harm Reduction . Pengalaman paling berharga tu. Dapat jumpa seeeemua orang penting dari pelbagai badan kerajaan dan NGO termasuk orang-orang WHO.

So, dah lama dah tak merasai suasana berkumpul macam tu dan berkerut-kerut memikirkan masalah dunia. Hahahah! idak la ku kata masyarakat lain tak fikir, fikir juga dengan macam-macam cara. .dan menjadi volunteer adalah salah satu caranya.

Tapi, tak tahu la pulak nak jadi volunteer apa kat Sabah ni. hehehe sebab belum abis search kat intenet lagi ni. Nak jadi volunteer befrienders lak masih belum dibuka pengambilannya tahun ni. Untuk Malaysian Aids Council kena email dulu. Kalau sapa-sapa ada idea buleh la nak share ke apa ke ek?


p/s: belum kawin ni molek la kut bz-bz kan diri dengan perkara-perkara macam ni. Kalau dah kawin nanti, langkah agak terbatas. Boleh tetap boleh, tapi kena susun jadual betul-betul la. Heheh


Cheers!
amysue

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...