Monday, June 21, 2010

Semua akan berubah..itu lumrah

Saya ni buleh la dikategorikan sebagai umakkaihhh lombab cam siput kalau nak buat perubahan atau nak terima perubahan. Tapi saya terima dan cuba hidup dengan perubahan tu.

Maksudnye .. macam orang dah lama buat belit tudung macam wardina yang semat hujung tundung kat atas kepala dan biar ia tergantung-gantung di situsebagai fesyen tapi after 2,3 tahun baru haku excited nak buat. Dah tu perasaan bangga gila sebab dah berubah imej. hahaha padahal kan orang dah nak beralih ke pesen lain dah. Saya baru hegeh-hegeh nak buat perubahan. Gituuuu..skang paham? Itu perubahan yang saya nak buat pada diri la.

Selain tu macam perubahan semasa, walau tak involve sangat dengan benda-benda tu semua tapi saya suka ambil tahu. Kire kalau nak berbual-bual dengan orang takde la nampak macam satu hape pon kau tak tahu. Macam world cup skang ni, ngeeee..maneeee la saya tahu bab-bab main bola semua ni. Tapi tau gak result..tau gak sapa main semalam (err...semalam thailand lawan philipines kan? muahahahahhahaha! gile ke laut kamu amy).Tapi setakat tahu result aje la. Kalau kau dah tanye sape yang score memang haku ke laut lagi sekali la.Muahahahah! koserrrrr haku nak mengingat.

Lagi peristiwa saya lambat nak buat perubahan walau orang dah excited-excited dengan benda tu ialah pakai shawl. Wuuuuuuuuuuuu serius lama gila dah nak pakai shawl. Sejak dari tahun 2003 lagi. Masa tu macam pemes Bienda pakai selendang yang ikat belakang tu. Tapi selagi saya tak konfiden dan yang penting selagi mata ni nampak haku huduh aje pakai macam tu memang kompem saya tak sentuh ah. Tapi beli tau selendang cenggitu.Lepas tu try enambelasribupanratustigapuluhempat kali depan cermin.Last kopek haku buat alas meja aje selendang itu.Hahahah!

Percubaan pertama pakai selendang masa konvo 2004

Tahun lepas time raya barulah start pakai shawl, itu pun sebab saya berjaya mengetahui cara pakai shawl dengan cantik tanpa perlu shawl tersebul melekat ketat kat dahi. Lekat sikit-sikit dah le.At least ade gak sikit hujung terjongket. Pastu konpiden je maka terus sampai skang ah pakai. Janji saya yang rasa lawa, kalau korang rasa tak lawa itu kau punya pasal.Muahahahahha! kesat wo kata-kata.

Nasib baik kali ni takdelah ketinggalan jamansangat ek. Dah ngam-ngam skang pun memang trend shawl.

Then tudung ber'awning' pulak.Kan trend gak sekarang. Sumpah! saya suka tengok orang pakai. Nampak macam kelas aje. Smart gile.Tapi bila haku yang pakai.....MASYAALLAH! .....cantikkknyeee.Hahahahha! tak lawak.

Tak, maksudnye kureng kena la. tapi TATAP ku cuba jua doblasributujuhratustigapuluhempat kali kat rumah. So asik curik-curik cuba mak punye, maka saya pun telah membeli buat kali pertama tudung awning saya sendiri. Tadaaaaa....



Comel kan...comel kan..tudung itu laaa. Awning cotton. Beli dari shawlover nih. Yiihaaaa..pasni boleh continue cuba depan cermin. Iye, pakai depan cermin aje. Heheheh...masi fasa untuk meyakinkan diri nih. Kata nak ambil masa kan? hahaha..chill beb..rileks! malam masih muda.

Lagi? apa lagi yang lombab sangat nak buat perubahan? Ade..ade...satu lagi ialah inner. Ini takdelah haku beriya sangat nak pakai.Tapi iyelah kan macam saya kata tadi, at least saya ambil tahu gak..dan mahu menjadikan ia sebahagian dari koleksi saya juga dalam mevariasikan pemakaian shawl.


Inner ni cotton. Oleh sebab 1st time nampak inner jenis cotton kat Aozorashop merangkap member study saya dulu, maka terbuka hati plak nak beli.Try aje dulu yang 1 tone. Kalau saya rasa selesa, pasni buleh try yang ber'tone-tone'.

Aiseh! tetibe rasa diri ini jelita pulak.Wakakaak! gile mula dah nak perasan. Ni yang nak beli lagi nih.

Okey....last nak citer ni. Satu lagi yang tetiba baru nak buat perubahan ialah nak memakai kebaya nyonya. Ahahahaa! jom gelakkan saya. Berkurun dah amy oiiii, baru la ni kau nak terai??? Suka hati aku okey? pastu tetibe nak emo sambil hentak kerusi. hehe

Tak konpiden weh nak pakai kebaya ni. Punggung kocik cam tak mantap je nak pakai. Hahahahah! haku ketawa sebab nak cover malu. Sile Paham.

Tapi sebab masa saya jalan-jalan masuk gerai kain kat masjid india hari tu semua tokey kedai akan cakap gini "dik..masuk dulu dik tengok kain baru..cantik2..boleh buat kebaya". Dah tu kalau semua ada 14 kedai, 14 kali gak saya dengar perkataan boleh buat kebaya tu.Takde pulak nak kata boleh buat jubah dik..takpun at least cakap boleh buat baju kurung dik ..takde.

Maka saya berfikir..owh, ni petunjuk ni..petunjuk ni..ye saya tahu ini petunjuk! sambil berdiri mengibarkan bendera. Muahahah! poyo je.


Dengan itu, saya sudah memiliki sehelai baju kebaya yang saya beli online. Hooray!!!. Dari Bandung....eceh!




Cheers,
amysue

3 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

mari cni aku bg ko konfiden lebih cket..comel bah pakai tudung be'pengarau' tu mie.. :) blast frm the past time skolah dolu dolu :)..

Dayangku Army said...

huhuhu time skulah dulu kaw-kaw dia punya pengeras..iya..lek kau..sikit-sikit kita try..

Erina Asmawani said...

ahahha..klaka la mie ni..adehh..cun ape pakai tudung awning tu..siyes! berbaloi cube doblasributujuhratus
tigapuluhempat kali. Heee..kire ok la tu mie da start pakai shawl tahun 2004, ena ni..baru tahun 2010 pakai shawl. Hahah..tu lagi umaikaaahh lombab botul dak ni. Dahla first time pakai shawl sume ckp cam anita sarawak (T_T) tapi dah lame2 pakai baru selesa. Org pun ley terima. Jadi kesimpulannya, amik masa jugak tuk mebuat sesuatu perubahan tu kan :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...