Wednesday, July 21, 2010

Pengalaman 2: Kisah amoi dan dot...dot..dot

Haku ni dulu masa sekolah menengah kat sekolah agama. Dari form 1 saaaampailah form 5. Dah tu pulak duduk asrama. Jadi boleh la dikatakan juga pendedahan fesyen-fesyen dan trend terkini amat lambat sampai ke pengetahuan saya.Bila saya baru nak try-try pesen-pesen terbaru rupa-rupanya tu dah pesen zaman firaun. Jadi memang out sikit la pasal trend terkini.

Tapi yang aku pelik betul kan, time-time sekolah dulu sangat tak suka kalau bab-bab baju cam nampak kau ladies sangat. Teruss macam nak kutuk-kutuk "duiiii ba, ladies nya kau" heheheh baca dalam slang sabah ye. Masa tu semua la kengkonon nak berpesen-pesen rap. Baju bosar tak hengat.. Adoiiiiyai. Kenapalah begitu? nasib baik takde tahap gantung CD kat tengkuk. Kalau tak mau tekanan saya tengok. Skang ni pun dah tekanan kalau menatap wajah saya masa zaman sekolah. Punyeeeeee lah tak boleh blah! Tapi takpe..sekarang dah ok-ok la. Huhuhu

Alkisahnye, lepas abis SPM maka ku berhijrah menuntut ilmu di negeri sembilan. Sebelum ni selalu jugak la travel ke semenanjung. Dah makpak haku keje gomen. So memang ada lah tiket free setiap 3 tahun ke ape ntah. Macam tu la. Tapi tak pernah lagi lah saya bermastautin lelama kat semenanjung tu.

Dah lebih kurang 2, 3 bulan saya duduk seremban, macam dah reti la pegi kl sengsorang dan jumpa kengkawan kat sana. So ada satu hari tu, saya dah janji ngan kawan nak jumpa kat KLCC. Ntah lupa la pulak saya nak jumpa sapa kat situ. Then naik la LRT...Macam biasalah...kalau dah hujung minggu memang bapak punya sesak orang kat dalam tu. Berhempet-hempet.

Saya pun...sebagai orang baru di kota besar ni layankan aje lah karenah orang. Ikut aje la bersesak-sesak. Masa bersesak-sesak tu saya berdiri sebelah amoi seksi. Muka memang cun abis ah!. Terus saya terasa kecik bila berdiri di sebelah pompuan cantik dan seksi.

Haku ni ape je la dengan baju ntah hape punye pesen kompem amoi tu pandang slack je kat haku. Masa dalam tren tu macam tak berapa nak stabil jugalah kau berdiri kan..so sengkadang terpaksa pegang kat pemegang yang ada kat atas tu. Bila tren ni macm nak corner sikit, amoi tu pun buat la tindakan refleks lalu terus memegang pemegang kat atas.

Hah! amik kau, maka terhidanglah satu pemandangan yang berjaya membuatkan aku berfikir secara kritis sambil muka berkerut-kerut. Mak aiiiih, panjangnya bulu ketiak amoi nih..kinting-kinting lagi. Haku siap pandang amoi tu atas bawah nam belas kali sebab nak konfemkan mata haku ni bahawasanya ketiak itu adalah milik amoi cantik dan seksi itu.

Sah!..memang orang orang yang sama. Dan saya adalah terus berasa konfius. Nak kata amoi tu lupa cukur...er kadar kepanjangan bulu itu tidak menunjukkan yang si amoi tu maybe terlupa atau tak sempat nak cukur. Macam yang kau sengaja bela sebab ini adalah fesyen terbaru. Hello, kenapa kamu pandang-pandang, ini fesyen baru. Kamu tak tahu meh??? kool kan? kau ada? takdeee

Jadi serentak dengan itu, saya terus membuat kesimpulan berdasarkan tahap keyakinan amoi itu selamba tak cukur bulu ketiak bahawasanya itu adalah fesyen terbaru. Hahahahahah! bunguks betul kenapalah haku boleh ingat itu fesyen terbaru. Nasib baik saya tak ikut. Kalau tak???? wuwuwuuw ngeri nak membayangkan.

Dalam hati saya berkata, wah sekarang memang daring ek trend. Tapi ini benda tak boleh ikut. Sebab kat sekolah dulu ustaz kata kalau bela kuku atau bulu-bulu yang sepatutnya dibuang maka banyak setan bergayut-gayut kat situ.

Huhuhhuhu saya siap terbayang-bayang ada lapan ratos ekor setan tengah main gayut-gayut macam tarzan tu. Hahahah! sengal tul.

Lepas kejadian itu dan setelah set kat kepala saya pasal trend itu..saya cuba observe keadaan sekeliling untuk mengetahu kebenaran teori saya itu. Aikkkk..tak pernah nampak dah lepas tu. Semua pompuan-pompuan yang pakai baju nampak lengan tu bersih aje..takde pon macam amoi kat lrt tu.

Lama-lama baru ku tahu, itu bukan trend la sayang!..itu ape ntah punye kes. Sampai sekarang saya duk berfikir, amoi tu cantik..seksi..trendy punya orang..taaaapiiiii...kenapa ya???

Kalau pun lupa or tak sempat...pakai le pakaian yang berlengan. At least orang tak nampak. Diri sendiri pun takdelah malu. Hehehe tapi ni saya cerita pasal pompuan aje la ye. Kalau lelaki tu saya tak masuk campur. Itu tetiba jadi kurang arif. Heheh


Cheers,
Amysue

4 comments:

Mizzy said...

jijik!!!!!!!!!!!!!
hahahaha!!!
ntah2 amoi tu pon tak mandi.. biasa la amoi:)
bau semacam :P

Dayangku Army said...

Hehehehe..entah yang tu tak berani nak cakap. Tak ta sangat pun. Tapi kalau iye pun tulun la pakai baju yang cover part tu kalau tak sompek nak cukur.huhuhuhu

annfrendly said...

hihihiiikk...
spoil amoi tu.. sure dia tak sedar..
tetibe teringat kes Julia robert dulu..lebih kurang same lah kesnye.. tengah melambai peminat lagi tu..

yup.. paling selamat pakai baju yg ada lengan..

shayne said...

mayb time 2 pisau cukur mahal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...