Sunday, September 19, 2010

Segalanya tentang raya 2010

Kalau ikut ati memang macam malas nak buat entry hari raya. Tapi pikir-pikir balik kalau tak buat rasa dia macam menderhaka kepada blog sendiri namanya tu. Huhuhuh! yelah dah seminggu kita berhari raya, so macam dah takde feel nak mencoret pasal hari raya. Tapi takpelah demi untuk memahat kenangan saya dekat blog ni saya tulis jugak lah. Nanti dah pat puloh tahun berlalu at least saya dapat la jugak baca balik apa telah terjadi pada tahun 2010. Huhuhu Mintak-mintak lah panjang umo ye.

Serius nak cakap, tahun ni saya betul-betul tak feel hari raya tu. Sebabnya saya terlaaaaaalu bz. Raya kali ni la first time dalam seumur hidup saya, saya tak layan tv langsung. Selalu saya melayan jugaklah citer-citer hari raya..ucapan-ucapan hari raya..tapi tahun yilek! Haku bz manjang kat dapo.

Bila dah tak bz tetibe dah hari raya ke 5..dah hari raya ke 5 saya dah masuk keje. Huhuhuh tak feel betol! Nak aje saya putar balik hari raya pertama tu.


Wohye! raya kali ni kami sekeluarga bertemakan kaler oren. Ni idea aku la nih. Ntah la ek, tahun ni saya memang gilerkan kaler oren. Tapi mase suggest kat mak kaler oren, saya tak terpikir pun yang kete saya juga kaler oren. Bila dah siap baju baru saya terpikir..amboi gila sedondon betul di pagi raya nak balik kampung nanti. Dari kereta sampailah ke orang kat dalam kete pun kaler oren. Hahahahha! sesungguhnya ianya adalah tidak di rancang.

Ha..raya kali ni jugak first tima baju raya saya hampir-hampir tak siap. Nangisssss...kul 1 pg di hari raya tu baru tukang jahit antar kat umah. Okey! dah la sampai kul 1 pagi..memang pepegi nanti nak kena pakai kan supaya sedondon satu keluarga. Sedang elok aku beriye-iye nak pakai..omakaiiiihhh! baju aku silap fesyen la. Lain yang saya nak, lain pulak yang tukang jahit tu potong. T_T hilang mood saya terus. Mencikkkk!

Dah la baju silap jahit..kain batik untuk kebaya nyonya saya pun tak siap-siap sampai sekarang. Sampai sekarang ok!!.. meroyan aku camni. Tak dapat langsung nak bergaya dengan kebaya nyonya haku tu.

Em apa lagi ek..owh raya kali ni juga first time saya memandu sendiri balik ke kampung. Pepagi raya pertama memang menjadi tradisi kitorang balik kampung ayah. Dan tahun ni alhamdulillah dah boleh memandu kete sendiri balik ke kampung. Fulamakkk terasa betul jadi dendang perantau. Hahahha!

Lagi...1st time juga duit raya yang saya sediakan dah habis pada hari raya ke3. Huhuhuh terpaksa topup lagi untuk raya keempat..tahun lepas duit raya banyak lebih. Tahun ni laku sehingga menjilat jari. Ramai anak buah saya balik kampung. Jadi memang kene lebihkan duit raya. Owh! sesungguhnya sangat happy tengok anak buah yang gembira dapat duit raya.

Saya ngan kazen terbaeeeek punya, huhhu

Hemm..ntah-ntah ni kali terakhir kan saya beraya sebagai seorang yang masih bujang. Tahun depan???? inysyaAllah dah tak bujang lagi . Yahoooo!!!!!.. kalau aku kawin sebelum raya la....kalau aku kawin selepas raya kira tahun depan aku raya sebagai orang bujang lagi laaaa.


Cheers,
Amysue

Thursday, September 9, 2010

Update di malam raya

owh..hujan rahmat di malam raya. Hujan lebat gila kat luar. Tapi tak menganggu walau sedikitpun persiapan raya kitorang sefamily.

Raya tahun ni adalah macam best. Sebab lengkap satu family ada. Abang pun ada balik..best!. Oh ye..skang saya curi-curi masa nak update sikit. Skang ni tengah tunggu kek marble cheese saya nak masak. Mak kat bawah bz buat kelupis..err, ye kelupis adalah makanan sabah yang bentuk muka buminya macam lemang rebus. Tetiap tahun wajib ada.

Wuwuwuwu! di samping itu...saya masih menunggu kedatangan tukang jahit untuk menghantar baju raya saya dan mak!.T_T..jangan la wei tak siap. Tak ikut tema la esok kalau tak siap-siap gak.

Satgi nak keluarkan segala mak nenek gelas-gelas dan bekas kueh raya. Pastu masukkan kueh raya dalam bekas..letak kat ruang tamu. Aiseh! excited plak nak raya. Huhuhu!

Sok pepagi lepas balik dari semayang raya, acara bersalam-salaman..makan-makan sikit..pastu gerak balik kampung ayah kat Kg.Pimping, Membakut. Seharian la berada kat kampung ayah. Selalu malam baru balik.

Em okeylah..di kesempatan ini saya memohon ampun dan maaf dekat rakan-rakan bloggers sekiranya ada entry saya yang menyinggung perasaan anda semua..tekasar bahasa ke apa ke..saya mintak maaf ye. Selamat hari raya ..maaf zahir dan batin..jaga kesihatan dan keselamatan sahabt-sahabat semua ye..jangan sakan sangat beraya..heheheh. Mwah! salam sayang buat anda semua.


Cheers,
amysue

Monday, September 6, 2010

Saya, biskut dan .....

T_T huhuhu, awal gila saya sampai opis hari ni. Gerak dari umah macam biasa dalam kul 6.05..kul 6.50 dah sampai opis. Tak jem langsung. Agak-agaknye ramai dah start cuti kan? Nak-nak lagi sekolah pun dah start cuti. memang harus la jalan tu lenggang siap boleh drift. Huhuhuhu!

Saya start cuti hari rabu nih. Esok kena keja lagi. Takpe-takpe, saya okey je. Lagipun dah nak cuti ni takdelah bz sangat. Esok je kena buat test kat students.

Eh jap..jap.. nak sedu jap. Sediiihh! kat opis dah memasing layan lagu raya. Lagi-lagi layan lagu sedih." Apakah suratan aidilfitri satu titik akhir..sekian lama bercinta kau tiada di hari muliaaaaaa.." Sedih kan lagu tu.

Okey, so cemana persiapan raya? Kat umah saya dah ok-ok la. Langsir dah tukar. Sarung kusyen/sofa dah tukar..cermin tingkap dah lap...biskut dah siap..hemmm, tinggal lagi nak buat kek coklat, kek keju cotton dan blueberry cheesecake. Tapi semua mak nenek kek tu nak buat lagi sehari nak raya. Kalau buat awal-awal menangis kau tengok kang kek dah licin di pagi raya.

Sehingga semalam, saya ngan mak masih mengagih2kan biskut tempahan kat customer. Ada gak yang amik sendiri kat umah. Alhamdulillah...rejeki tahun ni. Meh nak tayang sikit biskut yang kitorang buat. Sebenarnye takdelah banyak. Cuma 7 jenis sahaja macam biskut makmur, cerelac, almond london, shortbread, tat nenas, choc chip dan biskut kacang. Tu pun dah nak pitam buat. Hhuhuhu..siap dah terima tempahan untuk tahun depan. InsyaAllah, kalau umo panjang..dan kalau saya still duk umah. Iyelaa...kut-kut dah kawin taun depan tak duk ngn mak dah, memang nangisss mak buat sengsorang.

Almond London

Shortbread. Woah! bau dia sangat wangi sebab pakai Ghee. Tapi bukan pakai QBB ye. Iye..iye saya tahu kamu was-was dengan QBB. Tapi jangan risau bukan pakai QBB. Ni keluaran Malaysia punya

Biskut Mazola. Tapi kami dah bagi nama biskut kacang. Sebab tak pakai minyak mazola. Cuba kau try pakai butter ganti minyak mazola. Kompem jauh gila beza rasanya. Mazola tak berapa nak wangi. Biskut turun temurun kuarge kami.

Tat gulung. Huhuhuhu kuih ni la haku macam nak nangis buat dan tempahan yang paling banyak. Dah la saya buat hujung minggu je. Mak tak dapat join buat sebab mak tak reti main gulung-gulung.

Biskut yang tengah tunggu turn nak balik beraya ke rumah tuan memasing. Hehehe

Biskut cerelac. Tahun ni baru saya reti makan biskut ni. Selama ni macam tak suke makan. Sebab rasa berat dalam mulut. Tapi tahun ni mak ubah resepi. Pakai gula aising dan pakai ghee (lagi sekali bukan QBB ye). Mak aiiii, sedap rupanya. Sila maklum ye, kalau kita buat biskut pakai gula aising..biskut kita akan lebih ringan dan cair di mulut. Takdelah melekat je kat tekak. Saya pas bukak pose je, kompem saya belasah biskut ni.

Biskut cerelac dalam botol. Macam biskut salji dah kan? Hari rabu ni ingat nak buat biskut cornflakes. Tapi yang campo ngan madu tu jelah. Koser dah aku nak buat pakai tepung-tepung tu semua. Penat ah asik main ngan tepung.

Tahun ni warna tema family kami adalah kaler oren. Ntah kenapala saya gila ngan kaler oren tahun ni. Hhuhuhuhu abissss laaa, pepagi kang balik kampung dari luar kete sampai ke dalam semua kaler oren. Tak pasan lak masa pilih kaler baju raya bahawasanya kereta juga adalah kaler oren. Hahaha! betul-betul sedondon la.


Cheers,
Amysue

Wednesday, September 1, 2010

Mana kamu wahai mood raya?

Bulan ramadhan ni memang jarang sikit nak update. Saya sangat sibuk. Selalu je nak amik kesempatan mengupdate time nak tido ke..tapi saya kalau dah nak tido tu memang betul-betul nak tido dah tahap mata x bleh buka. So, sebab tu belog jarang terupdate.

Aiseh, next week dah raya kan?? cepat betol masa berlalu. DAN saya masih terhegeh-hegeh menyiapkan tempahan biskut raya customer. Sejak seminggu sebelum raya saya asik bergelumang dengan tepung dan butter sehinggalah semalam. Nak nangis haku sebab macam tak larat nak siapkan. Dengan order last menet la apa la..adoiiii. Tapi alhamdulillah semalam dah habiskan buat biskut raya untuk customer. Dari pagi saya berusaha sehingga kul 9.30 malam. Phewww! akhirnya habis gak. Alhamdulillah juga rezeki melimpah-limpah di bulan ramadhan ni. Syukur..

Sejak puasa hari tu sampai hari ni saya tak layan tv langsung. Huhuhuhu, sebab tu bila kengkawan cerita pasal "ala...iklan yang itu..yang ini.." saya jadik blurrr.. Mahap le, dek kerana terlalu sibuk dengan biskut, saya xde masa nak tengok tv. Berita tengok kat internet je.

Kalau tahun lepas saya begitu bersemangat dengan persiapan nak beraya. Tapi taun ni.. huhuhh tak terpikir pun lagi bab-bab hias umah ke apa. Sopping lagi la tak. Hahahah! buat masa ni je kut. Sebab hati masih risau takut x dpt siapkan biskut orang.Walau biskut semua dah siap tapi masih risau kan?? heheheh.. Malam ni nak label biskut..start esok dah boleh deliver kat customer.

Almond London..biskut terakhir disiapkan semalam

Tahun lepas juga saya bersemangat gila buat macam jenis kek. Tahun ni??? blurrr..badan dan otak terlalu letih nak pikir pasal tu semua. Harap-harap weekend ni otak dah normal untuk pikir semua persiapan tu. Tapi hari raya kedua saya ingat nak buat blueberry cheesecake. Sebab raya kedua umah saya ramai sanak sedara yang datang.

Tahun ni saya start bercuti pada 8-14 sept..15 sept dag start keje. hehehe tapi rilek sikit kut sebab students masih bercuti.


Mood raya oh mood raya..sila la datang menjengah diri saya. Heheheh!


Cheers,
Amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...