Thursday, October 21, 2010

Mari menghafal sifir

Huhuh..mari kite belajar matematik hari ini. Bagi sesiapa yang kalau nampak nombor je terus pitam, kau buat-buat je tak pitam tengok cara nak hafal sifir 6,7,8 ni. Di datangkan khas oleh salah seorang student aku. Selalu kau dengar cara-cara nak hafal sifir semilan je kan pakai jari.

Hahahha! serius aku pun x penah tahu method ni. Ah! jangankan kata yang ni, nak hafal sipir semilan pakai jari tu pun saya tak amik tahu. Saya lebih suka hafal cara tradisional..semilan kali satu semilan! semilan kali dua lapanblass! semilan kali tiga duplotujuh!!..ha gituuuu.

Lepas aje saya nampak dia duk sambung-sambung ujung jari dia, terus haku pakse dia ajar haku dan kengkawan dia yang lain. Hohoho! berkongsi ilmu maaaa.

Tapi sebenarnya ni cara mudah nak ingat sipir 6,7,8,9,10 yang didarab atas drpd 5. Yela takkan kau tak hafal 6x5 kut? 6x4? 7x3? yang tu sonang yo. Jadik kau tak payah nak ngengade pakai jari.


Hahahah! gila huduh aku buat kat pic ni. Ah! janji korang faham. Mesej yang nak disampaikan tu yang penting. Okeh, jom start.Memula kasik tanda ah jari korang ngan nombor 6, 7, 8, 9, 10.start dari jari kelingking ok.er...tapi takkan sipir seploh korang tak leh nak hafal.Uiiih melampau tu dikk..

Pastu pikir sipir berapa korang nak. Kata la kau nak tau jawapan 8x7..jadi no 8 ngan no 7 ko cantumkan.Macam kat dalam pic. Pastu nampak kan garis kaler pepel tu. Yang tu kengkonon saya dah divide belah bawah ngan belah atas.

Belah bawah(saya dah tanda ngan no.1)..setiap jari nilai dia 10..so semua kena tambah.Dalam pic ada lima jari..termasuk yang dicantum tu.So nilai de 50.

Belah atas (tanda ngan no.2)..jari yg tinggal tu kau darab..Dalam gambar belah kiri ada 2 dan belah kanan ada 3..jadi 2x3=6..kemudian 50+6=56..makanya jawapan bagi 8x7=56..Gituuuuuu. Paham tak?


Kalau tak paham cube ko perati pic yang atas ni plak. Same je cara macam kat atas. Kalau kau tak paham gak..kau perati je pic tu saaaampai lebam. Misti paham. Kalau tak paham-paham gak, sonang citer kau tanye direct terus ah kat komen. Meh saya tulung explain lagi skali.huhu..kalau tak paham juga..kau pi terjun bangunan aje lah. Senang cerita. Muahahahha! kejam tul suggestion saya it u(*jangan tiru aksi ini dirumah.hahaha)



Yeah! ini la dia student itu. Presto a.k.a beliau a.k.a nazreen..huhuhu miss kasik credit dekat kau nih. Terima kasih kerna berkongsi ilmu.


Cheers,
Amysue





4 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

sesungguhnya aku lemah membaca instruction mo ada youtube ba ni mie...baru la!!

Dayangku Army said...

pigi ko terjun bangunan sanaaa.hahahah! nda ba.mein2 ja. Fokus aima..fokus..br leh paham..hohoh koser aku mo menyoutube kan benda ni buat masa ni. tp klu aku dah free gila2 smpi x tau mo buat apa, baru la kali aku kes youtube. tinguk la.

Nurul Aima Hj Kaim said...

aku ilang fokus bah..sebab enda hafal d mana letaknya bilangan 6,7,8,9,10 sama jari-jari tu pandai tesalah letak tu nombor d jari mo tulis kali jg d jari..tu time xm kira menipu ka tu?

Dayangku Army said...

di jari2 tu mmg lg bagus klu ko tanda pakai pen.cuma klu tem exam bulih bikin salah paham ni. takut pengawas exam bilang menipu/meniru.hohoho

tp baik lg aku menghafal.ini in case x ingat langsung nih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...