Wednesday, December 21, 2011

Review Doorgift : Lollipop

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ari ni nak share pasal doorgift lollipop saya. Berlollipop sebagai doorgift adalah salah satu daripada hajat besar saya yang mesti saya realisasikan. Huhuhuhu..berkeras taknak gula-gula lain..sebabnya comel okeh ada lollipop dekat wedding kau. Sukeee!...



So tetiap ari godek belog B2B yang ada..ramai gak yang buat lollipop as their doorgift..tengok punya tengok, saya dah aim aim satu vendor nih. Kira memang kompem la nak amik lollipop kat tempat ni. Tapi bukan dekat Sabah.. tapi dekat Subang. Alaaaaa kat Silver Elegance..rasanya ramai gak B2B yang beli kat tempat nih...dan Ramai gak yang kata memang murah dah berbaloi amik kat sana.

Namun..hari demi hari...wah!hari demi hari kau..hihihih...pastu dah asik bz je..sampai saya terlupa nak gi order..asik 'nanti je la' kat kepala ni, maka rasanya tak sempat la saya nak mengordernya..

Sebagai alternative, saya cuba-cuba la usha kedai-kedai borong..satu..dua..tiga buah kedai borong saya tengok tak jumpe pun lolipop yang saya nak. Yang ada cuma yang Chupa-chupa tu je la. Tak nak yang gitu... T_T.

Pastu saya teringat satu kedai borong dekat Sinsuran..sebab masa abang saya kawin, mak saya beli segala makanan ringan kat sini la. So saya pun pegi tengok....ALHAMDULILLAHHHHH....rasa macam nak pelok aunty tu nak berterima kasih sebab dia jual lolipop yang macam saya nak. Terus je saya beli 5 pek. Satu pek ada 40 batang..dan harganya ialah RM7.00.

Maknanya saya beli cuma 200 batang..nak kasik budak-budak kecik je pun. Kos untuk sebatang RM0.18 sen jek. Whoaaaaahhhh! murah okeh..save bajett..Hihihi..

Tapi saya ada buat alteration la sikit. Dah harga begitu kan, takkan la kau expect lolipop dia macam Famous Amos kan..memang tak ah..dengan selotape kaler orennye..pastu bungkus senget benget. Sakit owh mata tengok..

So saya bukak semua tape oren tu..Kemudian saya ikat dengan dawai kaler silver/gold..then..potong skit plastik lolipop yang terlebih panjang tu...Saya tak cabut pun plastik tu just potong sikit je kat bawah.. and print out thank you sticker yang muat-muat saiz lolipop. Terus tetibe saya tengok dah macam rege singgit setengah. Hahahaha..best owh.


Saya print atas kertas sticker..pastu opkos le kan nak letak katun tu..then lekatkan kat batang lolipop tu. memula ingat macam nak print thank you sticker dan bubuh kat permukaan lolipop..tapi pikir-pikir punya pikir..kang bila plastik dah bukak, dah takdelah ucapan terima kasih kau kat sana. Nunnnnn kat longkang.. huuuuu sedeh!..

Jadi bila letak kat batang dia..selagi gula-gula tu tak abis..selagi tu la thank you tu ada..pastu kalau orang tanya 'Eh mana ko dapat lolipop yang comel nih?' #PehlissssLa, dorang tau benda tu dari wedding kau. Gituuuuuuu.

Ingatka kanak-kanak je yang makan..tapi saya tengok tak kira dewasa ke kekanak ke..ade je lolipop selit kat mulut dorang. Hehehehhehe saya hepiiiii.

Antara wajah-wajah dewasa yang telah menikmati lolipop tersebut. (Heheheeh..Kama, AbgDi..pinjam sat gambo eh. Hehehe)

Owh ye..untuk B2B dari KK, kalau nak beli lolipop yang macam saya ni..korang pegi kat sinsuran..sebaris dengan Hotel Le Meridien (bahagian belakang)..carik kedai borong kat barisan kedai-kedai kat sana. Hihihihi saya lupa la pulak nama kedai tu apa..tapi senang je kot nak jumpa..dekat dengan kedai-kedai pakaian.

...dan untuk yang berminat mengetahui tentang Silver Elegance ni alamatnya:


Silver Elegance Sdn Bhd

No. 10, Jalan Industri USJ 1/18,

Taman Perindustrian USJ 1,

47600 Subang Jaya, Selangor.
03-8023 6813 (shima)


Cheers,
Amysue

Tuesday, December 20, 2011

Review Kad Kahwin: Design 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebenarnya macam-macam benda nak cerita pasal wedding saya hari tu..tapi memandang seeeemua pics masih berada di tangan OP, so..nanti-nanti la kita bersemangat post pasal wedding tu.

Hari ni nak review secara detail pasal kad kahwin. Pastu kang bleh citer pasal bunting dan banner pula..koz semua itu di design oleh orang yang sama.

                             

Entah tak tahu mana datang tetiba nak bertemakan kecomelan dan kesweetan nih..tapi sejak encik somi dah ada tarikh nak kawin tu terus terlintas di kepala saya...saya nak wedding yang comel-comel..atau suwit-suwit gitu..

Maka dengan itu, saya pun telah menetapkan bahawa kad kawin saya mesti di design dengn penuh kecomelan. Hehehehheeh...bila member dah tunjuk hasil yang pertama kat saya terus saya meroyan sebab suke gile...Hehehehhe..maka, proceed la dengan karakter katun itu untuk semua benda...i mean selain bunting dan banner, karakter katun ini juga saya gunakan untuk thank you tag, centre piece meja rombongan lelaki, penanda arah..pastu papan tanda untuk parking..hihihihihih semua benda la nak letak katun tuh.

Update: Sebenarnya karakter katun ni bukanlah dibuat khas untuk saya. Katun ni dah memang banyak saya tengok orang guna. Cumanya kawan saya tracing semula karakter katun ni dan ubahsuai sikit part anak tudung. Pastu dia tambah crown sebab itu saya yang nak. Heheheh!..baju pun kaler ikut tema saya.
Secara kebetulan, sampul kad kawin belah suami pula ada karakter katun ni..dia tempah kat klang. So karakter asal katun ni memang bukan hak milik saya. Kalau ada sesiapa tahu ni sapa punya artwork sebenar do let me know ya.

Owh ye..kad kahwin saya ni ada dua version..yang katun-katun ni version kami si pengantin punya tetamu..yang versi satu lagi tu agak formal la designnya sebab itu hanya untuk jemputan mak ayah saya.

Em member saya ni dulu sebelum keje jadi lecturer, memang penah keje jadi designer kat kedai kad kawin..so, saya memang bagi kepercayaan untuk dia buat semua. Pastuuuuu bila dah siap, saya print sendirik sajorkkkk!. Jimat...reason kenapa saya memilih background putih..sebab memang nak print atas ketas putih.Heheheh..

Saya print tak banyak la..ada lah dalam 200 keping jek... sebelah menyebelah..catridge pun saya beli skali jek..cukup untuk print thank you tag..segala penanda arah tu semua..

Kad ni memula saya print guna paper artcard..memang cantik sebenarnya..tapi oleh kerana saya print sendirik maka ink tu susah sangat la nak kering.Comot tau kad i terus..so i pakai kertas..em kertas apa yer..tapi memang untuk kad punya la 280gsm..cantik je hasilnye. Hehehheeh terus member tanya saya print katner. Huhuhuhu..print kedai mahal yang hammatttt!..sekeping (double-sided) RM3..over bajet..hihihihi

Tarikh bertandang
Tarikh Pernikahan dan Persandingan


Update 2: Akhirnya saya dah jumpa link kepada designer asal karakter katun ni..bleh la visit laman web beliau DI SINI. Thanks ya UdaCun for the information.


Cheers,
Amysue

Friday, December 16, 2011

Kami dalam versi comel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Aduhaiiii bapak punye malas betul nak update belog. Tapi kang tak update, xde pulak kan nak di baca-baca atau dikenang-kenang di masa hadapan. Tunggu punya tunggu mood tu datang, tetiba petang tadi bersemangat pulak nak godek-godek belog. Kau tau je lah, segala benda bersepah dalam belog nih...tu yang tetiba haku pandai buat header!

Header baru okey!...hahaha! dia punya bersemangat terus tetiba pandai buat header guna photoshop kan??? Hahahahah very the tetibe tau..saya ni baru je nak berjinak-jinak dengan photoshop ni..dah sekeliling kau, students...opismet..semua main ngan photoshop..nak tak nak saya pun mula menjinak-jinakkan diri dengan photoshop. Merangkak gile weh. Aku belasah-belasah je nih..okey lah ni..lectturer maths bleh main photoshop..huhuhuhu. Encik suami sila bangga... :p

Maka itu la hasilnya yang tak seberapa..tak sampai beberapa menet..siap..terus upload...huhuhuh ni kalau saya bagi tengok member2 yang ajar visual kompem kene berbakul-bakul kene komen..hiks!...



Pasni nak mengemas pulak segala link-link yang bersepah itu. Owh ye..gamba katun yang saya guna untuk header tu memang saya ye.. Heheheh student animasi saya tolong lukiskan..dia lakar-lakar je pun memula..bila kitorang ternampak je terus minta dia buat untuk yang lain..heheh..Actually, ada beberapa staff dia lukiskan..tapi kau sendiri la yang trace masuk flash. Saya baru blaja sikit je cemana nak trace hari tu..yang ni member yang buat semuanya. Comel kan???



Cheers,
Amysue

Wednesday, December 14, 2011

Black Lotus | Sakura Tree @ Kota Kinabalu


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Update: Actually pokok ni namanya Saligo-Saligo yang bermakna 'Life' or 'Revive'

Untuk warga kota kinabalu..kalau-kalau nak tengok 2 benda ni boleh la ye..Black Lotus dan Sakura Tree..

Sakura Tree

Giant Black Lotus

Installation ni di buat oleh orang-orang korea dan warga studio Animasi KYS sempena dengan program ' Playground in Island 2011'..Playground in Island punya exhibition dah lepas dah last week. Saya pun takde gak time tu sbb tengah honeymoon.

So this week saya sempat gak join workshop yang di atur oleh org-org korea tu..berkolaborasi dengan Perpustakaan Negeri Sabah...yang Black Lotus and Sakura Tree tu akan ada saaaampai 30 Disember 2011..pegi laaaa tengok.Best!!!..hihihi sebab bleh amik gambar je la pon. huhu

Black Lotus ada di Taman Tasik Tun Fuad dan Sakura Tree tu ada berhampiran Bangunan Seri PPS, Lorong San Zac...dekat gak ngan KYS Digital New Media Center

Kerja-kerja pemasangan Black Lotus

Pelajar-pelajar Studio Animasi yang hepi memasang bunga-bunga

Hikhikhik..tengok..siap bomba pun datang tolong..tapi seriussss pokok ni meeeeemang cantikkkk gila. The only one kan tetiba ada pokok sakura kat sini..

Nantilah saya update event-event ni kalau dah dapat pic.


Cheers,
Amysue

Thursday, November 24, 2011

Hari Pernikahan (11.11.11)


Teaser from my OP


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Saya akan start cerita kahwin saya dengan hari pernikahan saya pada 11.11.11 ..Sebenarnya saya tak pernah pun bermimpi atau pasang angan-angan nak kahwin pada tarikh-tarikh rebutan seperti ni. Bagi saya mana-mana pun sama je..janji nikah. Ye tak??.. heheh tapi, dah pihak lelaki cadang nak tarikh ni, maka saya ikutkan aje. Usah nak banyak bunyik..hihih

Actually pada 11.11.11 (Jumaat) tu start pagi je dah ada aktiviti mengelupis / melamban..ni kira adat tradisi la untuk kampung saya untuk satu kampung bergotong royong membuat kelupis /melamban ini..terus sekali la jamuan makan tu semua. Ari Jumaat tu majlis start seawal jam 7.30pg.. hahahah tekocoh-kocoh saya bersiap. Bagusss kan..Official Photographer (OP) dan tetamu dah sampai saya masih belum mandi yeee...


Ni la kelupis itu..kalau lamban tu sama je..cuma dia bungkus dalam daun kelapa muda..

Menunggu untuk dinikahkan.. heheheh
Selepas Solat Jumaat, dalam kul 2.00 ptg camtu , majlis pertunangan dan pernikahan saya pun berlangsung. Hehhe..saya bertunang dulu (walaupun langsung takde gap waktu ye..sekali harung je sarung cincin tunang ngan cincin nikah) then baru nikah.

Ngan cousins yang sangat bekerja keras (referring to their sleepless night before nikah..tp tido la jugek..cuma lambat kot)

Tapi, takpelah..janji Encik Jamil hanya sekali lafaz aje ye. Heiiibaaat kamu encik suami!..Hahahahhaah! dia punye nervous tu kan..terus baca akad nikah dengan begitu laju ye dan betul-betul tiada alunan..straight dan keras bunyiknya. Kwang-kwang..baru nak feeling-feeling sedih tetiba nak tergelak. Tak tau la cemana nak harmony kan dalam video karang. Background music adalah sgt syahdu..tetiba masuk suara stress baca nikah. Hahah!


Alhamdulillah....(lame gile kot cium tgn ni..hahah)


Sebelum dinikahkan

Alhamdulillah..akhirnya saya selamat bergelar isteri kepada Muhammad Jamil..lelaki yang saya cinta gilak selama 3 tahun lebih..hampir 4 tahun..


Us (Husband & Wife)

** gambar-gambar adalah daripada pelbagai jenis camera kazen2 sebelah saya dan sebelah suami...

Cheers,
Amysue82

Monday, November 21, 2011

Mukadimah wedding

assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hihihi..lama tak update kan..bleh tahan la bz pas kawin ni. Tp skang dh ok dah..sebenarnya dr minggu lepas lagi sy nk update..tp seriusss saya blur nak start dari mana. heheheh..

Alhamdulillah dah seminggu lebih jadik isteri...perasaannya sangat luar biasa..saaaangat best sebab saya dah ada tempat bergantung. Huhuhu idak le ku katakan sebelum ni xde tempat bergantung..sejak2 dah dewasa ni saya dah jarang bergantung kat mak ayah saya...kongsi perasaan pun jarang..saya ni antara anak yang paling diam di kalangan keluarga..jarang bercakap (wah! pendiam keee?)..so bile dah bersuami, ade la tempat nak ngengade sambil bermanja..gituuuukk!

...tapiiii...sob! sob! hubby saya dah balik semula ke semenanjung. Majlis kat Raub 3/12 ni baru jumpa..sedeeeeeehhh gile kot!

Nah! ku tempek sekeping gambar persandingan kami...banyak gile owh gambar..tp gambar2 dr OP saya tak siap lagi..

Tapi kat atas ni kira teaser dari OP saya..seriussss saya betul2 teruja nak tengok hasilnya..

Pasni saya cuba untuk pikir nk up entry apa..macam2 nak post..nak review semua majlis kawin saya..cumaaa tu la tak tau nak start dari mana..hehe

Cheers,
Amysue

Saturday, November 12, 2011

Alhamdulillah..11.11.11 akhirnya merubah status ku!

Alhamdulillah..setelah 29 tahun memegang status 'cik'..akhirnya, hari ni saya dah jadi 'puan' ye...Puan Dayang..or Puan Army..awwww! hhihi...

Actually skang ni tengah tunggu makcik-makcik nak memakaikan bedak (seperti bedak sejuk) ke seluruh badan kami berdua somi isteri (awww sekali lagii..hihih)...sok pagi baru tanggal..untuk naikkan seri katanya..sekali la dengan berinai..

Okeylah..nanti kita update pics ye..semua pics dekat my OP..
Alhamdulillah...akhirnya ye..

Wednesday, November 2, 2011

Entry Tidak Berkualiti

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

For the first time dalam saya buat wedding preparation ni saya nangis sebab tertekan. T_T...selama ni saya sentiasa ingatkan diri saya supaya jangan tertekan..relax..tp tadi memang terus menangis sebab dah tension sangat.

Saya betul-betul tertekan dengan preparation kawin..dengan nak siapkan carrymark students..bla..bla..dah la memang sedia tertekan dan bila orang duk menekan-nekan tanya itu dah settle ini dah settle ke belom lagi laaaaa saya tertekan. Sabarlah..saya duk nak settlekan la nih. Saya memang dah aim akan settle by this Friday sebelum saya start cuti kawin..bole tak jangan tambah kekusutan kepala saya?????

Dalam seminggu ni saya curi-curi waktu lunch saya yang hanya 1 jam tu untuk settle hal-hal persediaan kawin saya..tu pun terkejar-kejar...kerja saya tak membenarkan saya sesuka hati berada lama d luar waktu pejabar sebab saya ni lecturer..after 2pm, saya ada baaanyak lagi kelas nak masuk. Bukannya boleh nak mengular sesuka hati. Bukannya boleh "eh ko tolong cover aku ek..kalau bos tanya ko pepandai la" tu memang tak ah.

kadang-kadang bila dah buat urusan luar untuk satu jam tu..saya terpaksa korbankan waktu lunch saya..after kelas free petang tu baru dpt makan..kengkadang dah kul 3 br lunch. So waktu yang ada tu saya manfaatkan untuk settle benda-benda yang saya FAHAM saya patut settlekan.

Dan kerana itu lah juga saya laaaaaangsung x dapat jumpa member-member untuk agihkan kad kawin (kalaulah dorang faham..hopefully)...maka terpaksa pakai pos walaupun hanya sekitar kk...T________________________________T


Amysue

Sunday, October 30, 2011

Wedding Theme: Comel dan Sweet..hiks!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hi uolssss..kelasss tau ai skang update belog seminggu sekalik jek..hahaha..(tetibe nak gelak nape tah?)..owh ari ni umah saya orang2 duk potong rumput bagai kat halaman tu..sebab next week dah nak pasang khemah. Adoiiiiiii cepat gile kot masa berlalu..

Saya sebenarnya tak mengira pun ari sebab saya berdebar-debar..emm tapi member opis la rajin mengira hari dan mengingatkan saya. Kejap2 kalau terserempak ngan saya mesti cakap "Dayanggg...lagi xx hari lagi kan ko nak kawin..bla..bla"..hahahaha, dorang lagi eksaited dari saya..

Owh ye..lupa nak inform kengkawan semua..wedding theme saya adalah "Comel dan Sweet"...dan bila bercakap pasal kaler..opkos lah kaler fink ye..yang soft2 gitukkk (T_T tapi dengar kabar scallop khemah saya shock pink)..

I dunno la why saya pilih konsep kengkonon comel dan sweet tu..tapi memang saya happy la dengan konsep tu..walaupun maybe ada orang yang takleh terima (ah! itu masalah kau..hahahaha! kejam tak??)..tapi yelah..masing-masing kan ada impian perkahwinan tersendiri..masing-masing ada konsep yang mereka inginkan..

Bagi saya..saya suka yang hepi2..ceria2 punya konsep..so untuk kali ni..adalah 3 keping gambar update pasal preparation kawin saya...


Kad Kawin!

Owh yang ni kad kawin 2nd version punya..yg 1st version memang formal sikit ah..sebab tu kad mak ayah saya yang jemput..yang ni saya ngn encik jamil yang menjemput.. nanti lah saya review dengan lebih mendalam pasal kad ni ye. (Oh My God!..banner dan bunting saya juga super duper comel..rasa macam nakk gigit2. :


Doorgift untuk si kecil!

Alhamdulillah hajat saya nak berlolipop ni tercapai..Walaupun tak jadi beli kat Silver Elegance (tempat kebanyakkab B2B selalu beli)..carik punya carik...jumpa juga lolipop ni..just need a lil' makeover..maka terhasillah lolipop comel di atas. I.....super duper like it!



Hantaran deco..from me to him

Dah start mendeco hantaran..pakai bunga tisu yang saya buat ari tu..tambah sikit2 jek ngan bunga plastik..and the result: not bad ya?...hahah tapi aku hepi kut tengok warna dia..warna bersemangat gitukk setelah asik tengok pink lembut kan..

Ya...setakat itulah update yang ada..kang saya update lagi..yang special review tu nanti la eh..maybe lepas kawin ke (insyaAllah)..Harap-harap..majlis saya berjalan lancar..dan tak kucar kacir serta mengikut tema comel dan sweet tu..susah nak jangka owh.huhuh


Cheers,
amysue



Sunday, October 16, 2011

DIY doorgift saya

Assalamualaikum dan salam sejahtera uolsssss..

Heheheheh bapak punye lama ye saya tak update belog...tapi selalu gak lalu lalang kat belog ni..lalu je la tapi, nak menghapdetnye memang liat bebenor...kata bizi kannnn? heheheh

Pejam celik pejam celik tinggal 25 hari je lagi majlis saya akan berlangsung...hua!!!!! ni kenebesan berlipatganda ni dengan final students unikl saya..2 hari slps sy nikah, maka startlah final students saya. Risau saya..dah la masa study week dorang saya dah cuti..selalu time study week ni memang saya asik nak melekat aje dengan dorang..bagi macam-macam tips and past years questions. Tapi kali ni, tepaksa la mereka berdikari sendiri. Heheheh..jangan time saya nikah nanti sempat lagi bebudak ni bawak soalan untuk saya solve..menangis saya kangg.. Huhuhuhuh..biar daku berehat secukupnya.

Sekarang ni setiap minit yang berlalu macam saaaaaaaangat berharga buat saya. Sebab bayak gak benda yang saya nak kene setel. Balik je dari keje buat keje-keje DIY pula..nasib baik tak berapa banyak..tapi huhuhuh kira banyak la juga sbb aku buat sengsorang..takkan nak suruh mak buat plak kan??

Ni la bendealah yang aku dok buat sekarang ni...deco untuk botol kaca ala ikea saya..

Antara bahan-bahan yang saya gunakan...

Tak banyak pun nak buat benda ni..dalam 250 je. Ni bukan doorgift untuk orang ramai..ni doorgift untuk kengkawan saya dan kengkawan mak ayah saya.. yang untuk tetamu kitorang kasik buah epal and muffin.

Tadaaaa!!!! gini la bentuk mukabumi botol kaca saya tu..tp ni tak complete lg ni..minggu depan sy akan buat cookies and masuk dalam botol ni..gituuuuuu...simple sajork..kose la pulak haku nak berenda-renda ke ape..lekat2 camni sudah..janji saya tengok nampak sweet je...mak saya kata macam gula-gula..rasa macam nak makan je botol ni. Hahahhaha !!

Selain bz DIY botol tu, saya menDIY gak cover Surah Yassin untuk malam berinai. Ni pun tak banyak..dalam 50 je..kasik kat oang-orang yang menepung tawar masa berinai kang..doorgift malam berinai bukan Surah Yassin ni je..together ngan sejadah, cheese tart dan bunga telur..semua masuk dalam satu beg.

Kat atas ni lah Surah Yassin yang telah siap di hias..cover buku surah yassin tu saya mintak tolong mak jahit..then keje saya la masukkan buku-buku tu dalam cover dan ikat reben..hihiihi suuuuuuuuuuuuuka sangat sebab nampak comel. Bukan warna ni je ada..ada kaler pink lembut..kaler kuning..semua kaler2 ceria..

Lepas habis kedua-dua kerja DIY, barulah saya akan start pada kerja gubah hantaran...pun keje DIY jugekkkk...20 hantaran tu nokkks nak kene buat..takpe..pelan-pelan kayuh..kalau rushing, makin saya tension...

Doakan majlis kami akan dipermudahkan olehNya...aminnnn


Cheers,
Amysue

Tuesday, September 20, 2011

Misi mencari hiasan bilik tido

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Hari ni Angkasawan ke2 negara nak datang kolej..heheh boleh2 ek saya lupa bawak kamera fink ku itu..tpaksa menumpang kaseh d kamera org lain atau pasrah aje pakai kamera henpon. Huhuhu...
(update: dah datang pun..muka biasa-biasa je..sesuailah nak jadi boifren ai.Hahahahha encik jamil sile jeling saya tajam2. :p)

Owh yeah..ari kamis n jumaat ni saya coti bebeh. Sebab sok malam encik Jamil datang Sabah lagi...nak settle borang nikah..nak fitting baju..nak jumpa si pembuat pelamin..bla..bla..dan beli barang2 mana yang tak settle lagi.

Dari pandangan mata kasar rasa macam tak banyak sangat dah nak buat...macam aje lah.Tapi bila di tenung..di renung dalam-dalam, mampu gak lah buat ko pengsan lapan ari mengenangkan persiapan yang harus di buat. Hahahha! hadoi malas aku nak pikir.

Jumaat lepas masa cuti Hari Malaysia, mak ajak gi beli kain untuk hias kepala katil nanti.. Hehehhe memula saya bajet like..okeh, beli kain plain yang semeter RM5-6 hengget untuk letak kat kepala katil..then beli bunga-bunga untuk hias..bla..bla..skali ambik kau...kos untuk perhiasan belakang katil/kepala katil aje dah RMXXX..hahah malas saya nak taip figure sebenar. Sebab bagi saya macam...mahal tak masuk akal.

Mak tengah bincang-bincang ngan orang kedai tu. Saya takleh join..x dapat pikir la time ni sbb tengah lapar gila. Otak x function. Huhuhu

Tapi ini pilihan mak saya...hehehh maka saya redha..memula macam saya potpetpotpet gak ah ngan mak...skali mak nangis kau...hahahah! terus saya diam. Yelah mak..saya ikut je. Miahahah! takot owh tengok mak nangis.

Mak pun mengeluarkan kata-kata hikmah beliau..katanya dah lama tunggu saya nak kawin (gila tak lama..29 taon tu nk tunggu..hahah)...dengan saya la dia nak berabis pon...pastu "kau tu ada hantaran..kau nak ke org duk mengata hiasan bilik tido ko macam org yang tak diberi hantaran?" so..selepas dibebel oleh emak..saya pun ikut sajork..mana baik untuk mak..baik lah untuk saya. Muah! luv u mak..

Ingat beli kain bese-bese je..pastu tampal jek kat dinding. Hehehhe.
Sumber: google

Kalau ikutkan jiwa muda aku ni (wah! jiwa muda kata kau)..hias yang simple-simple sudah. Janji kemas kan..Tapi selalu pilihan ibu ni lain skit ngan pilihan anak. Tapi takpela..tak baik melawan cakap mak. Heheh. Kite tengok ajelah hasilnya nanti bila katil dah sampai and semua dah siap berjahit.


Cheers,
Amysue

Monday, September 19, 2011

Si pemakai hijab..banyak dugaan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hiks..pepaham aje lah kenapa saya tak update belog lama gila. Memang jawapannya 'saya sibuk gila'..asik buat kerja dari pagi sampai malam..berhenti terus tido. Esok banyak lagi kerja menanti. Uwaaa...skang ni saja nak relax sikit. Nak tenangkan otak. Hehehe

Kalau kerja2 kahwin aje yang membuatkan saya sibuk, kira masih boleh bernapas jugak lah. Ni tambah lak dengan kerja-kerja ofis. Sebelum 11/11 juga saya kena siapkan kerja-kerja kahwin...dan sebelum 11/11 juga saya harus langsaikan kuiz-kuiz pelajar...bagi esaimen..check esaimen...bagi test...sedia markah..mana nak risau lagi dengan student yang nak final. Sebab 14/11 budak diploma dah final. Hadoiiiii...

Eh! sebenarnya saya tetiba muncul kat belog hari ni bukan nak mengadu kat uols semua. Heheheh! saya nak up entry pasal isu hijabers. Hahahah! tetibe kan? ntah le..masa memula orang duk soksek pasal isu ni, memula saya macam tak layan sangat. Like..lantak korang le nak beperang ke hape ke kan..xde kaitan pun dengan saya.

Tapi makin lama macam makin ramai yang up entry pasal hijab ni..samada dari segi negativenya atau positivenya..bila dah hari-hari nampak orang up entry ni saya pun sedikit sebanyak terasa. Yelah sebab saya juga salah seorang hijabers..atau erti kata lain..salah seorang mereka2 yang bertudung itu. Ada entry yang saya setuju..ada yang saya rasa kenapa mereka berapi-api berbalas-balas pendapat?

Ramai hijabers yang mendapat kritikan dan kutukan dari masyarakat luar sana tak kiralah dari golongan yang bertudung itu sendiri atau yang tidak bertudung. Memang pelik kan? benda yang baik pun boleh dikutuk-kutuk...bila kita tak pakai tudung orang  sindir2 suruh pakai tudung..tapi bila kita memilih untuk bertudung dan dalam masa yang sama tidak mahu terhad dalam menggayakan tudung pun orang duk kutuk-kutuk. Sebenarnya korang nak apa???

Pendapat saya...pasti ada yang tak kena dengan kita sendiri..si hajabers ini. Atau mereka-mereka yang lain tu jeles mungkin...who knows..positivenya skarang, dengan hijab pun kita mampu berada di kelompok-kelompok model photoshoot yang dulu hanya dipelopori model seksi, kurus keding dan muka pan asia...atau, saya juga boleh berfesyen walau pun berhijab...memang itu sangat-sangat tidak dinafikan.

Tapi semakin lama..tudung itu atau hijab itu hanya sekadar fesyen yang bertempek di kepala. Semua orang berlumba-lumba nak jadi trendsetter..semua orang nak muncul dengan their own style of hijab..semua orang berlumba-lumba nak post gaya terbaru di youtube...semua orang nak dikenali sebagai "wah..ko memang ikut trend ek...jeles ah kau pandai pakai shawl..cemana ko lilit???"...tapi dalam masa yang sama mudah-mudahan dihati mereka juga berlumba-lumba mahu betulkan mana-mana kekurangan diri dalam aspek muslimah yang sebenarnya.

Risau juga kan kengkadang..adik-adik yang mahu mula bertudung itu hanya terpikat kerana betapa stylo nye berhijab sebab ada 1001 cara untuk menggayakannya..pastu plak asal berani main kaler..kompem boleh dikategoikan fashionista tanpa ada niat mahu menutup aurat kerana itu memang tuntutan agama kita.

Saya menaip dengan panjang lebar ni bukanlah sekadar mahu menambah-nambahkan perbalahan ke apa ke..itu cuma pandangan peribadi saya. Saya juga tidak terlepas mengikuti gaya-gaya shawls yang terbaru. As long as saya selesa dan tidak begitu pelik di pandangan saya..saya try gak..cuma skrg aim saya adalah...cuba untuk bersederhana dan bukan berfesyen supaya orang kagum sebab saya megikuti perkembangan. No that's not my priority..


Bergaya la pun..janji jangan sampai menimbulkan ketidaksenangan orang lain dengan gaya keterlaluan kita tu. Macam tak selari pulak kan di gelar muslimah? dan mari kita betulkan persepsi mereka di luar sana..kami si hajabers juga manusia biasa..perlu jalani hidup seperti biasa..pergi shopping..pergi jumpa member-member...pergi kerja..pergi berniaga..pasti ada dalam 24 jam itu bahagiannya untuk ibadah pula.

Apapun bukan mudah untuk puaskan hati semua org..kalau kita bersederhana pun orang duk cakap2 kat kita...maybe masalah bukan datang dari kita..dia kot yang bermasalah. Huhuhuhu

Saya harap hijabers di luar sana termasuk saya...berfesyen la berpada-pada. Bukan menunjuk2 kau lah paling hebat berfesyen..untuk apa?? Allah menilai dari segi itu kah? u know the answer kan?


p/s: dulu saya tengok Cik Epal and Maria Elena (pun ada buat entry pasal hijab nih) pun terlebih2 juga berfesyen..tapi skang makin lama makin bersederhana...dan..saya lebih suka mereka yang sekarang.

Cheers,
Amysue

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya 2011

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Baru je dengar pengumuman raya tadi..yiiihaaa esok hari raya!...tapi..bila dah dengar takbir raya ni memang sebak je rasa...kejap je kan kita berpuasa..tetiba dah raya...habis dah puasa terakhir saya sebagai seorang bujang..huhhu insyaAllah tahun hadapan kalau murah rezeki dan dipanjangkan usia, saya mengharungi puasa bergelar isteri. Aminnnn..

Satgi kompem saya bz..seperti biasa, rutin saya akan memunggah semua bekas-bekas kueh...pinggan mangkuk yang hendak di pakai..bla..bla..dan seterusnya mengisi biskut dalam bekas kueh..pastu susun atas meja..dan seperti biasa juga, tak sah kalau tak tido jam 1-2 pagi..

Esok, pepagi..lepas semayang raya...makan bersama family..pastu sesi bermaafan...dah sudah barulah kami sekeluarga akan gerak balik ke kampung..

Di kesempatan ini, saya ingin memohon jutaan keampunan daripada rakan-rakan bloggers yang lain sekiranya ada keterlanjuran kata yang telah menyinggung hati anda semua...saya ucapkan selamat menyambut hari raya aidil fitri..moga lebaran kali ni memberi seribu kemanisan buat anda sekeluarga (hahahahha! dah rupa iklan raya plak..)


Cheers!,
Amysue

Tuesday, August 23, 2011

Aktiviti Berbuka saja..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Huh! tadi pegi kedai kek yang biasa pegi...boleh dikatakan hampir separuh barang membuat kek naik harga!...uwa...bukan seposen doposen ye naiknye...naik sehingga 2, 3 hengget. Tak kah kau meraung di situ?

Cream cheese 500gm dah harga RM14.++, dulu memula rege RM 11.++ pastu neik ke RM12.++..tadi dah jadi RM14 hengget. Nangesss. Heh! tapi kalu beli kat Giant ke Servay ke yang 250gm aje dah rege RM 10-11. Lagi parah.

Pastu beli coklat masakan 1kg rege RM11. Dulu RM9 je. Uwa..nangessss lagi. Pasni Cheese Cake kena naik harga ah. Choc Moist pun tepaksa neik harga.

Aduh lupekan lah pasal barang neik harga tu semua. Serabut kepala. Owh ye! ari ni saya dengan member2 opis akan berbuka di studio. Best owh! sebab ada main masak2 lagi kat sini. Tapi saya bawak cream puff aje. Huhh dah la tu, sikit plak cream puff sy bawak. Tak larat ah nak nak buat bebanyak semalam sebab saya balik lambat gak semalam.

:P semalam gi berbuka ikan bakar lak dekat pasar Filipin. Ni kes asik teringat2 dekat ikan kerapu dan latok yang kitorang makan ari jumaat lepas. Serius..boleh ketagih owh. Eh korang penah makan latok tak? tak tau lah dekat semenanjung ada ke tak. Tapi saya tak pernah jumpa la kat sana.


Latok tu sejenis rumpai laut yang seakan2 anggur..tapi kecik2. Adoiiii punya nikmat bila kunyah dalam mulut. Tapi kena cicah ngan air asam atau sambal belacan. Pergh!!! boleh pengsan tahu.

Latok yang disiram ngan air asam + sambal belacan.


Semalam kitorang sebelas orang, makan ikan kerapu rege RM50 (besaaar punya) , Ikan puteh RM30 (pun besaaaarr ), udang bkr 20 ekor (RM10) dan latok 2 pinggan...bla..bla..semuanya RM119. Makanya sorang kena bayar dalam RM11.Okeylah tu.


Aduh..tak sabar plak nak makan2 petang ni.



Cheers,
Amysue

Thursday, August 11, 2011

HIV Test @ Klinik Kesihatan Luyang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tadi masa bincang-bincang pasal design kad kawin saya dengan member baru perasan bahawaaa Ya Allah..tinggal 3 bln je lagi nak kawin. Huahuahuahua..terus nebes tahap yang berdebar2..nak pitam..loya tu semua. Huhuhu! esok mesti pegi tempah kad kawin...pastu yang design sendiri punya by next month mesti print!..

Dan secara tiba-tiba terus tangan laju je isi borang kebenaran kahwin. heheh sebenarnya dah lama ambil..tapi malas nak isi. Lepas je isi butir-butir peribadi saya dan encik Jamil, terus saya berdesup pegi Klinik Kesihatan Luyang untuk ujian saringan HIV.

Tapi sebelum tu saya sempat google no tepon KK Luyang ni and call tanya bila boleh buat ujian HIV..fuh! nasib saya sangat baik. Untuk bakal-bakal penganti di area Kota Kinabalu ni, ujian saringan HIV KK Luyang diadakan hanya pada hari Selasa dan Khamis sahaja jam 2-4ptg. Walk-in sajork..tak payah nak appointment2 bagai.

Saya terus keluar untuk ke Klinik Luyang. Yippiii! suka sebab tak ramai pun orang. Saya orang pertama yang dipanggil masuk..Lepas tu ada satu pasangan..tu je. Sikit kan orang. kejap je dah siap. Wohye, ujian adalah free ye. Cuma bayar yuran pendaftaran saja RM1. Jangan lupa bawak borang dari MUIS tu sekali. Then nanti kat kaunter tu akan ada borang lain yang dorang suruh isi.



Memang menjadi tabiat turun temurun saya asal nak jumpa doktor rasa macam nak pitam. berdebar-debar..hahaha! orang lain rilek je kot.

Doktor tu bagi penerangan terperinci cemana ujian dijalankan..pastu ready untuk diambil darah. Pergh! aku punya cuak macam nak kena amik bergelen-gelen darah. Skali bila dah amik...cehhhhh! sikit bebenau. Siap saya tanya lagi "sikitnye..cukup ke?" hahaha...

Then dia letak darah tu atas plat ujian dan titiskan apekebendentah cecair tu pastu tunggu ah dalam beberapa minit. Saya rasa tak sampai 5 menet pun....berdebar-debar tunggu..huhuhhu last2..alhamdulillah..trus dokter ucap tahniah. heheheheh. Yahooo! dah bleh kawin...

So..insyaAllah sok misi ke kedai kad kawin plak..start hari ni memang nak tak nak saya kene proaktif sikit. Takleh lah nak kata asik "nanti" je.

Lagi 3 bulan je lagi Dayang.....


Cheers,
Amysue

Dah puasa ke 11

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah..hari ni dah masok hari yang ke 11 kita berpuasa dan hari yang ke 8 bagi saya. Heheheh..awal2 puasa takleh puasa..tapi berkemungkinan ujung2 puasa gak ada terkena skit waktu peyod tersebut..T_T

Waaaa...semalam saya rasa adalah hari yang paling mempengsankan diri. Lemah gile....masa drive keta balik umah pn rasa macam tak larat nak tekan pedal keta. Semalam kelas saya straight 5 jam dari kul 8.30. Kau imagine je ah bagi lecture 5 jam tak berhenti. Mak aihhh rasa nak mengensot je dari kelas ke kelas..dan masa tu lah rasa macam nak kasik bahasa isyarat je. Tak pun main kedip2 mata je. Hahahah!

Hari ni saya free skit..bleh ah santai. tapi santai-santai pun tuu ha banyak gile esaimen dan tutorial students nak kena tanda.

Eh semalam belek-belek paper nampak plak wajah student saya yang dipilih jadi Puteri Metro(edisi sabah/sarawak) bulan ni..masuk ni dah dua orang dah students saya jadi puteri metro. Amboiiii glemer uollsss ye.. kemain lagik. Heheh

Normaleen a.k.a Finalis Pencarian Model Koleksi Faraheen.



Cheers,
Amysue

Sunday, August 7, 2011

DIY: Bunga Tisu (tapi pakai Crepe Paper)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sebenarnya lama dah nak share kat uols semua cemana nak DIY bunga crepe paper ni. Asalnya saya nak buat bunga tisu yang memang opkos la pakai tisu kan. Saya pernah buat entry pasal tu dulu. Tapi oleh kerana agak susah saya nak carik kaler tisu yang saya nak..maka saya beralih arah ke crepe paper. Hasilnya....amatlah sukses. Mak sukak okey. Huhuhu.

Saya decide nak gunakan bunga crepe paper ni utk hias hantaran saya..koz saya berkemungkinan besar nak pakai baaaaanyak bunga. Tak koser okey saya nak beli bunga bebanyak..lagi-lagi fresh flower..mau sengkek ahkak ni dik!...lagipun lepas tu ntah kat mane-mane ajelah bunga tu disepahkan. Owh no..duet tu..duet...dont yu dare to sepah2kan. Jadik bercrepe paper saje la kite ye. Ok what...hehe

Okey, memula kena sediakan bahan seperti crepe paper (kat kodai buku banyak..brape sen je..tak sampai singgit), gunting dan dawai halus.


Saya pakai dawai yang selalu org guna utk ikat telur or ikat lolipop tu.


Gunting crepe paper mengikut lebar yang diingini. Kalau ikut ukuran saya, saya pakai 14cm x 10cm..just nice je saiznye. Pastu amik sehingga 6 helai crepe paper yang telah dipotong. Susun elok-elok..then, lipat macam nak buat kipas. Sama seperti gambar di atas.


Kendian, amik dawai halus tu, ikat kat tengah-tengah. Pastu potong kiri dan kanan kertas bentuk bujur juga seperti gambar di atas.

Then, bukakan lipatan kertas tu tadi supaya senang nak tarik helaian-helaian crepe paper tu.

Lepas tu tarik ke atas setiap helaian kertas tu satu demi satu. Kalau boleh tarik hingga ke betul-betul dekat dawai. Tarik sampai helaian tu habis.

See...kat atas ni la rupa bentuk muka bumi crepe paper tadi tu. separuh kelopak bunga tu dah terserlah. Pastu leh, continue step yang sama di sebelah tu pulak.


Tadaaaa.....ni lah full bunga crepe paper yang dah siap. Maknanya..kalau nak lagi rimbun dan meriah kelopak-kelopak bunga tu..anda sendirik la ye tambah bilangan helaian kertas tu dari 6 ke 7 ke...ke 8 ke...soka hati kamu. heheheh

Nilah bunga-bunga yang sempat di siapkan. Mengikut perkiraan saya, satu bungkus crepe paper yang saya beli dekat Popular bleh dapat 6-7 kuntum bunga. Okeylah tu RM0.80/6, maknenye sekuntum bunga hanya memakan kos RM 0.13 sen sahaja.

Hehehe, kata la satu dulang hantaran saya memerlukan 10 kuntum bunga, maknanya saya cuma perlu keluarkan kos berjumlah Rm1.33 sajork! weeheeeee! jimat-jimat...baki bajet bleh guna utk yang lain kan???....okey..selamat mencuba!


p/s: sebenarnya, saya dah start tahu buat bunga tisu masa saya tadika dulu. Cikgu ajar. Best kan?



Cheers,
Amysue

Saturday, August 6, 2011

Bye-bye

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ni kira dah citer berminggu yang sudah..hehehe kata banyak entry yang tertunggak kan...memang haruslah asik post cerita jaman Firaun. Hohohoh!...ni hah, one of our frens at office dah say bye-bye ngan kitorang...


Muka ceria-ceria semua bila bab amik gambo

Masih ceria

Kecoh kejap..

Hik..hik..gumbira macam takde sape nak berpisah..

pastu

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Huargghhh..menetes-netes air mata itu. Bila c midah ni dah peluk-peluk say gud bye, otometik saya pon menanges..tapi masih boleh tersenyum bila amik gambo.


huk..huk...bye-bye midah...entah bila kita akan bertemu lagi. We miss u! kami akan sentiasa merindui ur korean look itu..



Cheers,
amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...