Monday, February 28, 2011

Rasa bersalah nak update

Fuh! fuh!..banyaknye sawang kat belog nih, Heheh..agak membizi kot. Selagi fail Coppa tu tak siap..selagi silibus tak siap..macam de something wrong je. Semua serba tak kena. Nak update belog pn rasa bersalah. huhuhu

:P padahal kan, fail coppa saya satu je pon..yang lelain sampai 4,5 fail rilek je. Adoiihhh berselirat kot plan kat kepala ni. Tak tahu nak buat yang mana satu. Bila buat satu keje ni..bosannn..terus buat keje kedua..pastu bosan lagi..try lagi yang lain...BOSAN..terus haku berenti buat keja. Hohohoh!.

Tengok skang haku rasa macam nak cari answer scheme untuk workbook and tutorial. Pinter kan..kasik buku modul tapi jawapan tak kasik.. Pitam ah nak kira mengira ni. T_T kalau satu dua soalan okey la..ni provide berjuta2 soalan..

K la..nk berbalik kepada keje. Tapi nak start mana dulu ek??


Cheers,
Amysue

Wednesday, February 16, 2011

kool weh rasanya.. :)

Suatu masa dulu..
Cucuk pen drive dkt desktop masa nak mula kuliah ngan students. PC detect berguni-guni virus. Amik masa lame pulak pc tu nak scan.bla..bla..bla..Huhhu..naik malu plak haku sebab menternak virus.
"Misssss..banyaknya virus dalam pen drive misss..abis ah kompiter tu" T_T..wuwuwu ye..ye tau..jgnlah tegur.
"huh! apa baaarang pendrive takde virus. Banyak virus lah baru kool!" hahahha..ayat cover.

berdekah-dekah mereka ketawa.Hihihi takdelah malu sangat ye tak bile dh buat lawak bodo.

Hari ini..
Student mintak print surat..pastu scan pen drive. Mak aiiiihhh!
"beik ko buang sungai je pendrive ko ni. Banyak tul virus" sambil buat muka ngejek. Hahah!
"Miss..hihihi.Bnyak virus lah baru kool miss..miss juga yg cakap hari tuh"

Hohohoh..tekena haku ari nih.


Cheer,
Amysue

Monday, February 14, 2011

I admit it..i was wrong T_T

Assalamualaikum dan salam sejahtera uols..

Ade tak yang celebrate V-day today. Mungkin pada kengkawan saya yang non-muslim tak jadi masalah bagi mereka untuk meraikan. It is just for muslim..haram untuk kita meraikannya..dan kalau rasa tak puas ati 'isk ape plak!..bukan aku nak mengingat St Valentine tu..' i think better kita sama-sama google semula sejarah kewujudan V-day ni dan fahami dari perspektif Islam.

Huhuhhu!.fine..kau hengat aku dulu cemana? maintaiiiiin every 14th February kompem haku sibuk-sibuk buat kad..wish sana sini. But dulu pemahaman saya..saya bergantung pada niat. Saya cuma mahu mengekspresikan perasaan kasih sayang saya pada hari tu kepada orang-orang yang saya sayang. Itu je.

Huhuhu bukan kepada bf saje ye. Masa jaman-jaman saya belum ada bf..saya selalu DIY kad V-day untuk sahabat rapat saya. Dan saya selalu tulis Selamat Hari Kasih Sayang instead of Valentine's Day.

Kalau tengok-tengok macam tak salah kan? tapi bila pikir-pikir balik (heheheh tepikir setelah fatwa keluar kut.huhuh)..fine..memang niat nak ekspresikan kasih sayang kat orang tersayang. But why must on 14th Feb??? kan?..tu la..bila pikir balik. Memang tak berapa kena d situ.

So yes..why dont we celebrate all the kasih sayangs on the proper day. Macam kasih sayang kat ibu during Mother's Day..untuk ayah during Father's day..even untuk kengkawan kan ada hari persahabatan. .and untuk kekasih kan selalu we celebrate on our anniversary. So..macam tak ada reason kan why must express ur love on V-day when u have all those special days..

So..saya dengan rasminya taknak dah bagi-bagi kad or wish luv masa V-day. Kita ada option so kenapa perlu memilih V-day. Heheheh..nasib baik tahun ni orang membincangkan secara serius pasal V-Day ni dan fatwa keluar. Hihihi..i think kan because of Maulidurasul ni selang sehari je ngan V-day..that's y they discuss it seriously. Kalau tak..hemmm sibuk lah kut saya bersend-send kad dengan kekasih ati. Awww..haippp..kenot..kenot..tunggu lagi 5 hari then kalau nak wish sayang-sayang boleh. Sebab our monthsary yang ke 37 bulan pada 19hb nih. Hihihi...

Lastly...kite ada 365 hari..pilihlah hari lain yang tak bertentangan dengan agama kita.

Cheers ,
amysue

Friday, February 11, 2011

Hatiku telah DIROMPAK

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Huarrrrgghhh! ngantoknye weh. Baru lepas melantak dengan cemerlang masa potluck tadi. Tapi masih tak puas hati lagi ni sebab saya makan ketam just dua ketul je. Isk tak boleh jadi..sat-satgi nak round pantry lagi melantak ketam. Ada belen lagi tuh. Huhuuhh!

Mata ngantuk tapi malas nak layan tido sebab nanti badan rasa lemau. Lambat lagi nih nak kul 5.30 ptg. Harus sentiasa menjaga kecargasan diri. Hihih

Eh korang pernah ke mengalami pengalaman di rompak. Iye di rompak. Bukan kejadian hati ini telah dicuri oleh si jejaka ye. Tu tak masuk list!. Isk..nauzubillah lah kan. Mintak dijauhkan. Tapi, saya pernah owh mengalami kejadian dirompak. Rompak bersenjata howkeyy. Tapi bukan la senjata pistol ke hape. Dorang bawak pedang ke parang ntah. Camtuh la.

Ni kejadian tahun 2007. Em..dalam bulan November kut. Taun 2007 tu kan saya pindah ke main campus kat Kelana Jaya. Pastu, masa memula pindah..kengkawan pun tak ramai sangat. Nak berjimba-jimba pun tak tau kat mana yang boleh layan. Tapi nasib baik ah saya pindah Kelana Jaya dengan coursemate saya. So kitorang berdua pegi kemana-mana pun together2..buat aktiviti sendiri.. Paling yang paling boleh layan ketika itu cumalah online.

Nak-nak pula saya ngan member pun memang kaki tenet. Tapi, jaman 2007 tu broadband takdelah macam happening sangat cam sekarang. Dah ada time tu..tp pakej semua memahal. Pakej utk students pun macam takde. Jadi..ke cc la kitorang. Mana-mana yang duk area ss5 atau ss6..tau la kut cc stdn. Depan ngan flat pkns je time tu.

Boleh dikatakan hampir tetiap malan jugalah kitorang menapak ke cc tu. Kengkadang pegi kul 8 mlm..kengkadang kul 10mlm..paling lewat penah balik dr cc kul 1 lebih pagi. Huhuhu! dah la ngeri area kitorang tu. Seriusss..ngan yang mabuk-mabuk di jalanan..yang meragut2..hoihhh..yang penting bahaye laaa.

So satu hari tu, kitorang cadang lah pegi cc. Pegi awal tu. Dalam kul 8mlm. Tengok cc pun ramai orang. Full pc. Tapi dorang ramai yang main cs je. Mana2 yang pompuan tu main tenet lah. Memang jadi trademark, keadaan dalam cc tu agak malap..

Tengah syok-syok haku ceting..hihihi owh yelah time tu tgh ceting ngan sorang mamat yang duk dalam cc tu jugek. Huhhu tapi tak tau yg mana satu. Tetibe de orang cilok henpon haku yang diletak kat tepi mouse. Huhuhu time tu motip letak henpon tayang-tayang kat atas meja sebab nanti kalau de member2 ceting nak kol senang nak pick up. Hahahah! nampak sangat jenis ceting bagi no sesuke ati kat membe chat.

Pastu haku terkejut la kan tetibe orang amik henpon haku. Sepantas kilat saya cuba untuk amik henpon tu balik. Maka terjadiklah adegan berebut2 dan bertarik-tarikan henpon di situ. Dalam hati saya dah bajetni mesti member kepada member saya yang nak gurau tahap melampau camnih.

"EEEE pe halll nak amik henpon orang nihhh" saya cakap camtu kat orang tu.

Pastu saya pandang member kat sebelah sebab tak puas hati pe hal lak membe kau nak sesuke ati amik henpon orang. Haku tengok muka membe haku dah pucat lesi..pastu pelahan dia cakap

"kasi lepas mie" erk! bila saya dengar nada sore camtu ngan muka dia yang pucat lesi tu. Dan-dan tu juga haku lepaskan henpon tu dan terus pandang orang yang amik henpon tu.
T_T..ngeriiii dowh...berkilat-kilat parang landing baik punya kat kepala haku. Uwaaaaa!!!! cuak terusss.

Rupenye, cc tu dh di masuki 3 orang perompak dan kami terperangkap dalam tu. Habis setiap orang perompak2 tu amik henpon dan purse. Licin weh dia amik..Lepas je puas ati collect barang berharga kitorang..dorang pn blah. Huhuhuhu! kitorang kat dalam tergaman dalam seminit. Terkejut kut. Lepas tu barulah owner cc tu gi call polis..

Yang lelain masing-masing masih terkejut dengan kejadian tadi dan sorang-sorang blah dari cc tu. Hahahah! yang lawaknye..saya dan member masih tetap meneruskan ceting.

"cc kena rompak la" hihihii sempat taip kat member ceting yang duk dalam cc tu.

Bila semua orang blah..kitorang pun terpakse la blah. pastu bole2 nak pegi bayar lagi. Kekekekke sebabnye, kitorang tak hilang duit. Henpon je. Kitorang memang jenis kalau nak gi cc bawak ic dan duit rm10 sekeping jek. So selamat la.

Dalam perjalanan balik umah boleh-boleh kitorang macam gelak-gelak. Huhuhu tak tau lah gelak tu sebab nak cover perasaan phobia ke atau sebab tak pecaya kitorang telah dirompak.

Maka jadiklah rahsia besar kitorang pasal kene rompak tu. Housemate yang lain, sorang pn tak tau. Bila dorang tanya mana henpon kitorang..yang sorang cakap rosak..yang haku plak kata tukar dgn pakwe. Taknak bagitau dorang sebab nanti mesti dorang nak kata "haaaaaa..tu lahhh, asik nak pegi cc je. Skang kan dah kene rompak" kekekek..ye la kitorang kan kaki online..nyampah kut dorang tgk kitorang asik ceting dan kuar dgn membe ceting.

Saaampailah sekarang..dorang still tak tau kut kejadian kitorang dirompak tu. Huhuhuh..btw, isk...ngeri sungguh sebenarnya kejadian tu. Perghh! kau imagine jela dengan parang berkilat-kilat kat atas kepala..wuihhh! bialah itu yang pertama dan yang terakhir. Nauzubillah..taknak lagi mengalami benda camtu.



Cheers,
Amysue

Thursday, February 10, 2011

Nasik Mbak kite ari nih..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Yahooo! esok de potluck kat opis. Mewah ah makan!..heheheh..sebenarnya, plan buat potluck ni masuk kategori plan yang terkejut-terkejut punya. Dan-dan je idea nak buat potluck.

Memula, saje je la borak-borak ngan mirul pasal nak lunch kat mane. Kitorang satu opis, asal kul doblas tengahari je mesti mengalami simptom bengong memikirkan nak makan kat mane.

Pastu saya ngan mirul mule la kengkonon plan esoknye memasing bawak lauk. Boleh share-share lauk. Pastu ajak sorang lagi..sorang lagi...sorang lagi...lapan lagi! satu..dua..eh! tetibe kire senamrobik. Hahah!..last-last involve semua kakitangan studio. Maka terjadilah plan potluck untuk esok.

Haku bawak bende paling sonang di buat. Heheheh udang geragau atau pun di panggil 'bubuk' oleh masyarakat sabah. Dorang request bubuk basah then perah limau..buh cili..bawang..bla..bla..bla..homaigod!!! kecur air liur.

Mirul bawak kari ketam..bibie bawak udang goreng..diana bawak ayam masak sambal kut..fizie bawak sayur tumis..yang lain tak tau bawak ape sebab tak dengar confirmation lauk dorang tadi. Yang penting bawak lauk la juga. dan...nasikbawak memasing. Heheheh.

Makanya, masa lunch tadi sebelum gi makan, pegi pasar basah dulu. Pegi ngan mirul dan ayu(budak prektikel)..teman mirul beli ketamnye itu..juga udang c bibie. Hihihihi! ini lah kali kedua saya pegi pasar basah kat KK. Em dari sejak kecik kut. Hahahah! nampak sangat muka jarang masok pasar. Best ek rupenye masuk pasar ikan ni. Macam-macam bende weh haku jumpe.

Yang ni kitorang panggil dalus. Eh ye ke..ye la kut. Ataupun kepah. Eh kepah ke namanya nih? Doiii fail betul!..harganya RM6 sekilo.

Ketam Kalok..RM10 sekilo

Ikan yang pelbagai..dari yang kecik sampaaaai yang besar...dari yang bese tengok saaaampailah 'hape ke pelik beno ghope ikan nih???' :P



HUhuhuhuhu! menyempat aje amik gambar kat pasar. Bukti nih...nak kasik tengok bakal mak mertua yang saya ni rajin pegi pasar. Hahah!

Pastu pegi carik sayur plak.

Pon menyempat aje amik gambar. Sampai adik yang jual sayur tu gelak-gelak je tengok kitorang. Huhuhu nak kata pelancong, pekat gile cakap sabah.

"BerapE hargE SERAMIN matE nih???" Seramin mata??? ker cermin mate?
" Kitoran ni orang sabE"Gagaggaga! fail teros kau di situ. Sabah jadi sabe????
" Hemmm..lawE la baju nih?" lawe???? lawaaaa laaa

Lepas dah complete beli barang-barang basah tu semua..terus blur nak makan kat mana. Last-last ke Nasik Mbak juga laaaaa. Kat Sembulan lama.

Kalau ayam dua ketul je mesti ingat nasik mbak!..huhuhu memula saya baru keje kat opis saya nih, saya macam agak pelik betul bila opismet saya ni asik-asik cakap pasal nasik mbak..nasik mbak. Sampaikan masa aktivit team building hari tu, main 'lukis dan teka'..bila lukis nasik dan ada ayam dua ketul..tepat aje orang teka sebagai nasik mbak.

Agak curious di situ..last2 haku mintak bebudak ni bawak haku gi makan nasik mbak. Memula makan yang kat Likas punye. Perghhhh!!!! full kedai makan tu. Padahal kecik je..pastu tepi jalan. tapi pelanggan memang terbaik ah ramainya. First time makan....owh!!!! tau dah.Patuttlah bebudak ni gile bebenor dengan nasik mbak..sebab nasik dia mesti kasik 2 ketul ayam goreng dengan harga rm4.50. Pastu sup memang kelasss abis. Sodap gilossss.

Hepi selepas melantak nasik mbak. Yipppii!!!

Masa untuk bayar!..ri ni lunch bayar pakai duit ang pau. Dah 3 ari dpt angpau ni..tp sayang nk guna. Kalau boleh macam nk laminate dan frame je ang pau nih. Hahahah! ni 1st time weh sumur hidup haku dapat angpau raya cina. Tengkiu to mr...er mr ape ek yang kasik ari tuh? T_T wuwuwuwu lupa sudaaaa.


Cheers,
Amysue

Tuesday, February 8, 2011

Yang Pertama bersama dia..-Part 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hem..memang saya agak dah jarang menghapdet belog. Maklum le...kalau budak cuti sem, memang meriah sikit lah dengan entry. Skang, walaupun beban waktu mengajar tak berapa nak banyak sangat banding sem lepas, tapi bz jugaklah. Banyak bende nak settle. Awww..tahun ni kan tahun duaribuseblas... Hahahaha! so? kalau duaribuseblas kenapa? sebab duribuseblas adalah 2011. Hahahah! jom beratur tampo saya laju-laju.

Saya nak sambung lagi ni mengingati hari-hari istimewa saya bersama si dia. Maklumlah..taun duaribuseblas ni..hoohhho! ok..ok..asik-asik duaribuseblas..haku plak menyampah.

Nak share cerita ni buat kali pertamanyanya kitorang pecah rekod deting selama 14 jam. Dari kul 9.30 pagi saaaaaaaaaaaaaampai le kul satu lebih pagi. Ngeeee....time tu kan baru nak dekat 3 bulan kapel. Tu yang tak puas-puas nak deting. Dah la tu..hari-hari plak jumpa. Sebab dia yang jemput saya tetiap ari balik dari mengajar time prektikel.

So..12 April 2008..first tempat pegi ialah taman KLCC..sebab nak makan kek besday. Pastu kengkonon nak tengok balik tempat di mana kitorang telah declare sebagai kekasih tu. Hok oloh! padahal baru 3 bulan kapel..dah feeling-feeling terharu bila tengok tempat kapel kitorang. Kalau dah bertahun tu bole terima lagi. Takpe..takpe..kau layan aje feel orang tengah angau bercinta.

Baik kan saya..hanya request sepotong ciskek aje untuk besday. Bukan pe..macam tak koser pulak nak abihkan kek besar-besar. Paling-paling koman pun..sepotong dua je makan. Selebihnye cuma nak buat feel sambut besday je.

Makan-makan kek..pastu bergurau-gurau..amik-amik gambo. Isk! bahagia betul la time tu.

Peace!

Dah penat lepak taman,,,seperti biasa lah, tawaf kat dalam KLCC pulak. Bile dah penat..duduk pulak..sampai pucat-pucat muka. Mekap sume cair dah. Huhuhu

Gelap kan saya dulu. Tu belum buka tudung lagi tu..berbelang tak ingat.

Hehehehe..gambo ni dah kul 1.30 pagi. Tengah lepak kat Syed Bistro. Ini lah tempat rasmi perlepakan kitorang hari-hari pas balik keje. Bukan pe, sebab sebelah umah saya je. Malas nak pegi jejauh..lepak sini lagi best.

Mata pun dah sembab..gile dah tengah malam kan..tu pun, kalau tak mengenangkan tahap kerabakan mata tu, agaknye sambung lagi sampai ke pagi. Tapi saya memang pernah juga lepak ngan dia sampai ke pagi. akdelah keluar dari pagi. Keluar malam..pegi uptown. Pastu sambung lepak kedai mamak.Ni gara-gara temankan dia layan bola la ni. Huhuhu!

Sebenarnye..bukan senang tau nak ajak dia lepak sampai lewat malam. Mamat nih bukan tahan ngantuk. Pukul seploh mata dah macam hape je. Heheheheh! paling bengang ade satu ari dia ajak tengok citer 2012 yang midnight punye. Haku punye la layan citer tu, dia kat sebelah saya rasa sepanjang citer tu main, berpuluh kali menguap. Purata macam setiap 2 minit dia nguap..setiap 2 minit nguap. Caner?????? Pastu memang tak ah nak ajak dia tengok wayang midnite lagi.

Itulah kali pertama dan terakhir keluardeting selama 14 jam. Pastu memang susah ah nak berjaya. Kalau keluar pun dalam kul seploh malam memang dah balik. Kecuali kalau memang plan nak gi uptown..kitorang keluar lewat ah skit.

Cheers,
Amysue

Saturday, February 5, 2011

Best gile cuti

Sesungguhnya cuti selama4 hari berturut campo plak dengan hari rabu keje sekerat hati memang begitu mengasyikkan. Lebam-lebam dah aku berehat kat umah ni.

Tapi agak seksa sedikit sebab walaupun cuti lama, tak dapat gi memane. Patah kaki beb..patah kaki. T_T kete takde road tax. Memang haruslah kalau bawak terasa macam penjenayah. Terasa macam kat depan ade je road block menanti.

Actually dah renew insurance dan road tax..tp dah haku buat ari rabu kan...soknye cuti panjang..maka terpaksa la kau menunggu ari senin br nak dapat road tax. T_T maka tak dapatla diri ini kemana-mana.



Pastu keje haku kat umah ni asik menempek tido je,,,,takpun layan tv sampai lebam. Hohoho tapi saya layan cenel2 masakan je la. Memang terlebih tido ah cuti nih. Nak-nak lagi ujan memanjang...omakaihhhh meleleh air liur tido. heheheheh..

Sok dah ari ahad.... :( tak bestnye..senin dah kene keje semula. Nak cuti lagiiii. Eh tapi bagus lah dah ari senin..haku nak order azie cosmetics ni kat jamil. Lama gila dah abis stok. Blackhead dah mula nk muncul. Pastu tangan haku ni dah gatal nk picit2 bagi keluar blackhead tu. It will end up dengan muka saya akan berparut...Uwaaa...

pssst!!..pakai azie cosmetics, blackhead takde weh..best gile. Heheheh!


Cheers,
Amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...