Thursday, February 10, 2011

Nasik Mbak kite ari nih..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Yahooo! esok de potluck kat opis. Mewah ah makan!..heheheh..sebenarnya, plan buat potluck ni masuk kategori plan yang terkejut-terkejut punya. Dan-dan je idea nak buat potluck.

Memula, saje je la borak-borak ngan mirul pasal nak lunch kat mane. Kitorang satu opis, asal kul doblas tengahari je mesti mengalami simptom bengong memikirkan nak makan kat mane.

Pastu saya ngan mirul mule la kengkonon plan esoknye memasing bawak lauk. Boleh share-share lauk. Pastu ajak sorang lagi..sorang lagi...sorang lagi...lapan lagi! satu..dua..eh! tetibe kire senamrobik. Hahah!..last-last involve semua kakitangan studio. Maka terjadilah plan potluck untuk esok.

Haku bawak bende paling sonang di buat. Heheheh udang geragau atau pun di panggil 'bubuk' oleh masyarakat sabah. Dorang request bubuk basah then perah limau..buh cili..bawang..bla..bla..bla..homaigod!!! kecur air liur.

Mirul bawak kari ketam..bibie bawak udang goreng..diana bawak ayam masak sambal kut..fizie bawak sayur tumis..yang lain tak tau bawak ape sebab tak dengar confirmation lauk dorang tadi. Yang penting bawak lauk la juga. dan...nasikbawak memasing. Heheheh.

Makanya, masa lunch tadi sebelum gi makan, pegi pasar basah dulu. Pegi ngan mirul dan ayu(budak prektikel)..teman mirul beli ketamnye itu..juga udang c bibie. Hihihihi! ini lah kali kedua saya pegi pasar basah kat KK. Em dari sejak kecik kut. Hahahah! nampak sangat muka jarang masok pasar. Best ek rupenye masuk pasar ikan ni. Macam-macam bende weh haku jumpe.

Yang ni kitorang panggil dalus. Eh ye ke..ye la kut. Ataupun kepah. Eh kepah ke namanya nih? Doiii fail betul!..harganya RM6 sekilo.

Ketam Kalok..RM10 sekilo

Ikan yang pelbagai..dari yang kecik sampaaaai yang besar...dari yang bese tengok saaaampailah 'hape ke pelik beno ghope ikan nih???' :P



HUhuhuhuhu! menyempat aje amik gambar kat pasar. Bukti nih...nak kasik tengok bakal mak mertua yang saya ni rajin pegi pasar. Hahah!

Pastu pegi carik sayur plak.

Pon menyempat aje amik gambar. Sampai adik yang jual sayur tu gelak-gelak je tengok kitorang. Huhuhu nak kata pelancong, pekat gile cakap sabah.

"BerapE hargE SERAMIN matE nih???" Seramin mata??? ker cermin mate?
" Kitoran ni orang sabE"Gagaggaga! fail teros kau di situ. Sabah jadi sabe????
" Hemmm..lawE la baju nih?" lawe???? lawaaaa laaa

Lepas dah complete beli barang-barang basah tu semua..terus blur nak makan kat mana. Last-last ke Nasik Mbak juga laaaaa. Kat Sembulan lama.

Kalau ayam dua ketul je mesti ingat nasik mbak!..huhuhu memula saya baru keje kat opis saya nih, saya macam agak pelik betul bila opismet saya ni asik-asik cakap pasal nasik mbak..nasik mbak. Sampaikan masa aktivit team building hari tu, main 'lukis dan teka'..bila lukis nasik dan ada ayam dua ketul..tepat aje orang teka sebagai nasik mbak.

Agak curious di situ..last2 haku mintak bebudak ni bawak haku gi makan nasik mbak. Memula makan yang kat Likas punye. Perghhhh!!!! full kedai makan tu. Padahal kecik je..pastu tepi jalan. tapi pelanggan memang terbaik ah ramainya. First time makan....owh!!!! tau dah.Patuttlah bebudak ni gile bebenor dengan nasik mbak..sebab nasik dia mesti kasik 2 ketul ayam goreng dengan harga rm4.50. Pastu sup memang kelasss abis. Sodap gilossss.

Hepi selepas melantak nasik mbak. Yipppii!!!

Masa untuk bayar!..ri ni lunch bayar pakai duit ang pau. Dah 3 ari dpt angpau ni..tp sayang nk guna. Kalau boleh macam nk laminate dan frame je ang pau nih. Hahahah! ni 1st time weh sumur hidup haku dapat angpau raya cina. Tengkiu to mr...er mr ape ek yang kasik ari tuh? T_T wuwuwuwu lupa sudaaaa.


Cheers,
Amysue

2 comments:

~ As ~ said...

gila kan, semua org kenal nasib mbak...ahaha...plg femes la likas.

Dayang_Amy said...

hahahha!.betul kan? paling femes..paling ayam dua ketul..paling sedap sup..dan paling ramai orang. Huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...