Sunday, April 24, 2011

Mulai saat ini aku nak jadi...

....eceh, dah jadi macam karangan pulak nak kena sambung-sambung. Hadoiii la..bepeluh seluruh badan pas cuci kete, Ntah kenapa tetiba cam rajin beno nak menyuci kete. Huhuhuh! dan-dan je lepas cuci kete tu semua benda haku nak sental..nak cuci toilet,..nak basoh pinggan..nak sental dinding umah..haha! tetibe jadi rajin, Ni yang nak kene cuci kete tetiap minggu ni supaya rajin gak buat bende lain...padahal aku nak start cuci keta tadi pun beguling-guling dulu kot baru jalan.

dan tetibe je ada mood nak update belog...wah!!! bagus..bagus..memang kompem kene cuci kete je kejenye kalau nak jadi orang rajin. huhuhu..

Owh..ye sebenarnya tajuk entri tu nak sambung jadi cam ni..nak jadi seorang wanita yang aktif berpersatuan!.. Berpersatuan??? iye..berpesatuan..alahhh..yang macam citer-citer kat tv tu yang anak-anak tensen koz asal ujung minggu jek mak dia bz ke mesorat persatuan la..perlantikan ajk persatuan la..dinner persatuan la..akiviti pok pek pok pek la....

Hhihihi last wiken tetibe je diri ini begitu yakin mendaftarkan diri menjadi ahli perkumpulan perempuan sabah. Hahahha dan-dan aje kan? Huhhuhu tidaklah ku mengerti..

Sebenarnya, last wiken join bengkel membuat coklat anjuran Perkumpulan Perempuan Sabah (PPS)..pastu tetibe join jadi ahli sebab banyak gile kot aktiviti yang best-best bakal diadakan pada hujung minggu. huhuhuh tu yang feeling-feeling seorang wanita yang kuat berpesatuan. Hahahhaha!


Lagi senang kot nak aktif sebab PPS cawangan KK ni kat bawah opis kitorang jek. Senang ah nak roger2 kalau ada aktiviti terbaru yang dijalankan.

Peserta yang join bengkel coklat nih

Weols yang join bengkel dan join jadi ahli PPS..


Bengkel-bengkel camni yang bestnya ialah makan minum ah. Pagi petang tenghari semua memang ada. Bayar RM35..dapat ilmu...perut pun kenyang..hahaha!

Kitorang group B yang tak sabar nak tengok demo.


Err..puan...emm puan apa ek? Lupa sudaaa..huhuhuhuh dia tengah demo cemana nak buat double-boiler kat keping coklat tersebut.

Lepas dah cair coklat tu...kene la buat proses tempering...T_T ni yang buat aku lemah betol. Leceh owh nak main-mainkan cekelat ni atas marble. Ni nak bagi stabilkan kristal-kristal kat cekelat nih. Tapi kalau buat cekelat pakai cekelat compound tak yah lah proses tempering ni. Boleh skip. Ni dia pakai cekelat real..maka wajiblah menjalani proses ni.

Lepas dah wat tempering barulah masuk kat dalam acuan

Kendian..buleh bubuh kacang ke kismis ke ape ke kat dalam cekelat tu. Pastu hentak-hentakkan sedikit acuan tu bagi ratakan cekelat kat dalam acuan. Then buleh letak dalam peti sejuk dalam 40 menet. Siap!..

Tadaaaa...hasilnya..memang sedap!...dah pakai cekelat real kan..memang haruslah sedap. Kalau pakai compound dia kureng skit. Lagipun compound dia manis gula..cekelat real dia manis koko.

Tapi kalau aku nak buat cekelat, memang bantai pakai cekelat compound. Huhuhu walaupun kurang sedap tapi takdelah leceh nak kene beli marble...nak kene beli bendealah yang buat main-mainkan cekelat atas marble tu. Koser kot!

bengkel memang best!..next bengkel ialah bengkel mekap, bengkel kek lapis dan ada dinner.. Awww..mak bz noks! hohoho

p/s: Semua pic yang xde watermark tu adalah hasil drpd camera kawan baru ai Mas Elyna. :p

Cheers,
Amysue

2 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

wow..sempat lg ber"persatuan" wpun bz dengan aktiviti b2b..HEBAT!!

Dayang_Amy said...

hihihih..cam rilek2 ja aku ngn aktiviti b2b..matiklah kelam kabut ni nanti.huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...