Tuesday, July 5, 2011

Memburu barang kahwin

1st day @KL...usah di belek sangat keberkilatan mukaku itu..imagine ah muka x mandi dr pagi..fresh dari Sabah.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Memang betul ye rakan-rakan sekelian..walaupun kami membeli barang persiapan kawen ni macam main rembat je takde survey-survey semua..tapi saya sangat berpuas hati. Kira takdelah macam kelam kabut kan beli barang. Kalau ikutkan macam banyak masa lagi kan..tapi tu lahhhh..weolsss mengejar waktu yang kami boleh membeli together2..takdelah kau meratapi sengsorang membeli barang kawin..gituuu

Masa kat kl ri tu..sempat gak pegi Nilai 3. Memang tak dinafikan..harga kat situ kengkadang kalau silap langkah, memang cam OHMYGOD KENAPAKAH HARGANYA BEGITU MAHALLLLLL TAK MASOK AKAL...tapi kalau rajin survey memang dicelah-celah mereka, terdapat kedai-kedai yang murah.

Oleh kerana saya dah tahu memang kitorang tak cukup masa, maka awal-awal lagi saya dah buat tinjauan di belog2 B2B yang lain pengalaman mereka membeli belah di nilai ni. Maka melalui beberapa belog, saya dapat tahu kedai ZC yang agak murah berbanding yang lain. Sampai-sampai nilai 3 jek..memang terus menuju ke kedai tersebut dan memborong jugek la kat situ..

Memang betol ah...ZC agak murah berbanding yang lain..dia punya murah tu bukan setakat doploh sen tigaploh sen.. sampai singgit, dua tiga hengget lebih murah dari kedai lain. Senang ati ah skit. Percaturan tidak salah. Hihihi..


Ok fine...kami si jakun yang masuk kedai kawen dan tak tahu peraturan tak boleh amik gamba kat dalam kedai. Hohohoho...banyak gak ah snap2 gambo...Tak lama pastu kedengaran announcement di kedai tersebut yang ditujukan secara umum TAPI sebenarnya ditujukan KHAS buat kami supaya dilarang ambik gamba..Hahahaha..hadoiii jakun2.

Lepas tu gi carik langsir plak..mak nak carik langsir umah..suh jahit siap..senang..tak yah pikir2 dah..langsir bilikku juga di tempah sama. Boleh tak mak saya nak tempahkan ropol2 kepala katil macam zaman dulu-dulu. T_T...tidak emak ku...taknak ah complicated cam dedoulu tu...nak yang simple sudahhhh.

Kira murah ah..7 set langsir mengandungi 14 helai kain langsir yang sudah siap jahit hanya berharga RM260..selalu beli kain aje dah dua ratus lebih..yang ni rege kain campo jahit. Sukur nak..takyah mak saya tersengguk2 menjahit langsir.


Penat yang hamat hunting for kain langsir ni. Tak sedar dari hujung ke hujung kami keluar masuk kedai langsir..sampai terduduk-duduk kat pintu kedai. Dengan panas teriknya...Mak jugalah yang paling super woman..tahan owh berjalan.

Tengok encik Jamil dah terlena kat sofa..penat kehulu kehilir mengikut kitorang.

Mak tengah menerangkan ukuran bla..bla..bla..langsir kitorang


The next day tu pegi lagi ke Nilai nak amik langsir-langsir tu. Patut memang siap dalam sejam je..tp takut jahitannya tak kemas sebab kelam kabut kan..dah tu banyak lak..hari kedua tu pegi pun dah petang. Plan nak pegi pagi....tapi kuasa Tuhan..banyak betul halangan.

Packing barang kat hotel...fine..fine..2 kotak besar terpaksa balik sabah melalui pos malaysia. Dalam 20kg gak ah barang antar by pos udara. Memula ingat nak hantar by laut murah skit 1kg/7 hengget (klu x silap ah)...klu udara 1kg/10 hengget untuk ke Sabah. Tapi sekali timbang semua total up RM60.Ah bolehlah..sbb dlm kepala dah bajet dekat RM200. huhuhu

Tapi..tapi...jangan kau ingat itu aje ye yang nak di pos...tu haaaa ade 5 kotak kecik lagi yang menunggu turn nak di pos. Ahahahha! total up ade 15kg lg tu nk d pos.. Saya ingat nk pos pakai laut je. Tapi tengoklah cemana. Sebab tu semua botol kaca.... hihihihi berkeras dan berhabis saya nak realisasikan impian nak berdoorgiftkan jar nih. Saya beli RM1/pc..kalau beli kat kilang dapat ah murah sikit..Tapi, kilangnye nun kat puchong..takde mase la nak pi sane..nak harap encek jamil memang ntah kemana-mane je kang dia sesat. Huhuhu
Ihsan Google
(x sabar nak tunggu benda ni sampai sbb nk deco comel2)



Cheers,
Amysue

5 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

wah murah tu jahit langsir d sana..cepat pula tu..langsir d ZC ka jg tu? kalau mama tau mst dia suka

Dayang_Amy said...

consider murah ah..ada sesetengah kedai jahit free ja..tp kain plak mahal...yg mana kain murah kena byr plak upah menjahit.kna rajin survey la.

Bukan d ZC ni..ZC brg2 kawen ja..yg kami ni di sri bintang. Huhuhuhu emak2 memang teruja bab2 gini.

mr_mrs mikko said...

waaa kak.... rajin ah deco2...
ish2,, leas ni taw la suda tmpt murah kak..
hihi

lin said...

di mana beli itu balang bah??? murah nda?

Dayang_Amy said...

lin: di ZC nilai 3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...