Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya 2011

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Baru je dengar pengumuman raya tadi..yiiihaaa esok hari raya!...tapi..bila dah dengar takbir raya ni memang sebak je rasa...kejap je kan kita berpuasa..tetiba dah raya...habis dah puasa terakhir saya sebagai seorang bujang..huhhu insyaAllah tahun hadapan kalau murah rezeki dan dipanjangkan usia, saya mengharungi puasa bergelar isteri. Aminnnn..

Satgi kompem saya bz..seperti biasa, rutin saya akan memunggah semua bekas-bekas kueh...pinggan mangkuk yang hendak di pakai..bla..bla..dan seterusnya mengisi biskut dalam bekas kueh..pastu susun atas meja..dan seperti biasa juga, tak sah kalau tak tido jam 1-2 pagi..

Esok, pepagi..lepas semayang raya...makan bersama family..pastu sesi bermaafan...dah sudah barulah kami sekeluarga akan gerak balik ke kampung..

Di kesempatan ini, saya ingin memohon jutaan keampunan daripada rakan-rakan bloggers yang lain sekiranya ada keterlanjuran kata yang telah menyinggung hati anda semua...saya ucapkan selamat menyambut hari raya aidil fitri..moga lebaran kali ni memberi seribu kemanisan buat anda sekeluarga (hahahahha! dah rupa iklan raya plak..)


Cheers!,
Amysue

Tuesday, August 23, 2011

Aktiviti Berbuka saja..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Huh! tadi pegi kedai kek yang biasa pegi...boleh dikatakan hampir separuh barang membuat kek naik harga!...uwa...bukan seposen doposen ye naiknye...naik sehingga 2, 3 hengget. Tak kah kau meraung di situ?

Cream cheese 500gm dah harga RM14.++, dulu memula rege RM 11.++ pastu neik ke RM12.++..tadi dah jadi RM14 hengget. Nangesss. Heh! tapi kalu beli kat Giant ke Servay ke yang 250gm aje dah rege RM 10-11. Lagi parah.

Pastu beli coklat masakan 1kg rege RM11. Dulu RM9 je. Uwa..nangessss lagi. Pasni Cheese Cake kena naik harga ah. Choc Moist pun tepaksa neik harga.

Aduh lupekan lah pasal barang neik harga tu semua. Serabut kepala. Owh ye! ari ni saya dengan member2 opis akan berbuka di studio. Best owh! sebab ada main masak2 lagi kat sini. Tapi saya bawak cream puff aje. Huhh dah la tu, sikit plak cream puff sy bawak. Tak larat ah nak nak buat bebanyak semalam sebab saya balik lambat gak semalam.

:P semalam gi berbuka ikan bakar lak dekat pasar Filipin. Ni kes asik teringat2 dekat ikan kerapu dan latok yang kitorang makan ari jumaat lepas. Serius..boleh ketagih owh. Eh korang penah makan latok tak? tak tau lah dekat semenanjung ada ke tak. Tapi saya tak pernah jumpa la kat sana.


Latok tu sejenis rumpai laut yang seakan2 anggur..tapi kecik2. Adoiiii punya nikmat bila kunyah dalam mulut. Tapi kena cicah ngan air asam atau sambal belacan. Pergh!!! boleh pengsan tahu.

Latok yang disiram ngan air asam + sambal belacan.


Semalam kitorang sebelas orang, makan ikan kerapu rege RM50 (besaaar punya) , Ikan puteh RM30 (pun besaaaarr ), udang bkr 20 ekor (RM10) dan latok 2 pinggan...bla..bla..semuanya RM119. Makanya sorang kena bayar dalam RM11.Okeylah tu.


Aduh..tak sabar plak nak makan2 petang ni.



Cheers,
Amysue

Thursday, August 11, 2011

HIV Test @ Klinik Kesihatan Luyang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tadi masa bincang-bincang pasal design kad kawin saya dengan member baru perasan bahawaaa Ya Allah..tinggal 3 bln je lagi nak kawin. Huahuahuahua..terus nebes tahap yang berdebar2..nak pitam..loya tu semua. Huhuhu! esok mesti pegi tempah kad kawin...pastu yang design sendiri punya by next month mesti print!..

Dan secara tiba-tiba terus tangan laju je isi borang kebenaran kahwin. heheh sebenarnya dah lama ambil..tapi malas nak isi. Lepas je isi butir-butir peribadi saya dan encik Jamil, terus saya berdesup pegi Klinik Kesihatan Luyang untuk ujian saringan HIV.

Tapi sebelum tu saya sempat google no tepon KK Luyang ni and call tanya bila boleh buat ujian HIV..fuh! nasib saya sangat baik. Untuk bakal-bakal penganti di area Kota Kinabalu ni, ujian saringan HIV KK Luyang diadakan hanya pada hari Selasa dan Khamis sahaja jam 2-4ptg. Walk-in sajork..tak payah nak appointment2 bagai.

Saya terus keluar untuk ke Klinik Luyang. Yippiii! suka sebab tak ramai pun orang. Saya orang pertama yang dipanggil masuk..Lepas tu ada satu pasangan..tu je. Sikit kan orang. kejap je dah siap. Wohye, ujian adalah free ye. Cuma bayar yuran pendaftaran saja RM1. Jangan lupa bawak borang dari MUIS tu sekali. Then nanti kat kaunter tu akan ada borang lain yang dorang suruh isi.



Memang menjadi tabiat turun temurun saya asal nak jumpa doktor rasa macam nak pitam. berdebar-debar..hahaha! orang lain rilek je kot.

Doktor tu bagi penerangan terperinci cemana ujian dijalankan..pastu ready untuk diambil darah. Pergh! aku punya cuak macam nak kena amik bergelen-gelen darah. Skali bila dah amik...cehhhhh! sikit bebenau. Siap saya tanya lagi "sikitnye..cukup ke?" hahaha...

Then dia letak darah tu atas plat ujian dan titiskan apekebendentah cecair tu pastu tunggu ah dalam beberapa minit. Saya rasa tak sampai 5 menet pun....berdebar-debar tunggu..huhuhhu last2..alhamdulillah..trus dokter ucap tahniah. heheheheh. Yahooo! dah bleh kawin...

So..insyaAllah sok misi ke kedai kad kawin plak..start hari ni memang nak tak nak saya kene proaktif sikit. Takleh lah nak kata asik "nanti" je.

Lagi 3 bulan je lagi Dayang.....


Cheers,
Amysue

Dah puasa ke 11

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah..hari ni dah masok hari yang ke 11 kita berpuasa dan hari yang ke 8 bagi saya. Heheheh..awal2 puasa takleh puasa..tapi berkemungkinan ujung2 puasa gak ada terkena skit waktu peyod tersebut..T_T

Waaaa...semalam saya rasa adalah hari yang paling mempengsankan diri. Lemah gile....masa drive keta balik umah pn rasa macam tak larat nak tekan pedal keta. Semalam kelas saya straight 5 jam dari kul 8.30. Kau imagine je ah bagi lecture 5 jam tak berhenti. Mak aihhh rasa nak mengensot je dari kelas ke kelas..dan masa tu lah rasa macam nak kasik bahasa isyarat je. Tak pun main kedip2 mata je. Hahahah!

Hari ni saya free skit..bleh ah santai. tapi santai-santai pun tuu ha banyak gile esaimen dan tutorial students nak kena tanda.

Eh semalam belek-belek paper nampak plak wajah student saya yang dipilih jadi Puteri Metro(edisi sabah/sarawak) bulan ni..masuk ni dah dua orang dah students saya jadi puteri metro. Amboiiii glemer uollsss ye.. kemain lagik. Heheh

Normaleen a.k.a Finalis Pencarian Model Koleksi Faraheen.



Cheers,
Amysue

Sunday, August 7, 2011

DIY: Bunga Tisu (tapi pakai Crepe Paper)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sebenarnya lama dah nak share kat uols semua cemana nak DIY bunga crepe paper ni. Asalnya saya nak buat bunga tisu yang memang opkos la pakai tisu kan. Saya pernah buat entry pasal tu dulu. Tapi oleh kerana agak susah saya nak carik kaler tisu yang saya nak..maka saya beralih arah ke crepe paper. Hasilnya....amatlah sukses. Mak sukak okey. Huhuhu.

Saya decide nak gunakan bunga crepe paper ni utk hias hantaran saya..koz saya berkemungkinan besar nak pakai baaaaanyak bunga. Tak koser okey saya nak beli bunga bebanyak..lagi-lagi fresh flower..mau sengkek ahkak ni dik!...lagipun lepas tu ntah kat mane-mane ajelah bunga tu disepahkan. Owh no..duet tu..duet...dont yu dare to sepah2kan. Jadik bercrepe paper saje la kite ye. Ok what...hehe

Okey, memula kena sediakan bahan seperti crepe paper (kat kodai buku banyak..brape sen je..tak sampai singgit), gunting dan dawai halus.


Saya pakai dawai yang selalu org guna utk ikat telur or ikat lolipop tu.


Gunting crepe paper mengikut lebar yang diingini. Kalau ikut ukuran saya, saya pakai 14cm x 10cm..just nice je saiznye. Pastu amik sehingga 6 helai crepe paper yang telah dipotong. Susun elok-elok..then, lipat macam nak buat kipas. Sama seperti gambar di atas.


Kendian, amik dawai halus tu, ikat kat tengah-tengah. Pastu potong kiri dan kanan kertas bentuk bujur juga seperti gambar di atas.

Then, bukakan lipatan kertas tu tadi supaya senang nak tarik helaian-helaian crepe paper tu.

Lepas tu tarik ke atas setiap helaian kertas tu satu demi satu. Kalau boleh tarik hingga ke betul-betul dekat dawai. Tarik sampai helaian tu habis.

See...kat atas ni la rupa bentuk muka bumi crepe paper tadi tu. separuh kelopak bunga tu dah terserlah. Pastu leh, continue step yang sama di sebelah tu pulak.


Tadaaaa.....ni lah full bunga crepe paper yang dah siap. Maknanya..kalau nak lagi rimbun dan meriah kelopak-kelopak bunga tu..anda sendirik la ye tambah bilangan helaian kertas tu dari 6 ke 7 ke...ke 8 ke...soka hati kamu. heheheh

Nilah bunga-bunga yang sempat di siapkan. Mengikut perkiraan saya, satu bungkus crepe paper yang saya beli dekat Popular bleh dapat 6-7 kuntum bunga. Okeylah tu RM0.80/6, maknenye sekuntum bunga hanya memakan kos RM 0.13 sen sahaja.

Hehehe, kata la satu dulang hantaran saya memerlukan 10 kuntum bunga, maknanya saya cuma perlu keluarkan kos berjumlah Rm1.33 sajork! weeheeeee! jimat-jimat...baki bajet bleh guna utk yang lain kan???....okey..selamat mencuba!


p/s: sebenarnya, saya dah start tahu buat bunga tisu masa saya tadika dulu. Cikgu ajar. Best kan?



Cheers,
Amysue

Saturday, August 6, 2011

Bye-bye

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ni kira dah citer berminggu yang sudah..hehehe kata banyak entry yang tertunggak kan...memang haruslah asik post cerita jaman Firaun. Hohohoh!...ni hah, one of our frens at office dah say bye-bye ngan kitorang...


Muka ceria-ceria semua bila bab amik gambo

Masih ceria

Kecoh kejap..

Hik..hik..gumbira macam takde sape nak berpisah..

pastu

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Huargghhh..menetes-netes air mata itu. Bila c midah ni dah peluk-peluk say gud bye, otometik saya pon menanges..tapi masih boleh tersenyum bila amik gambo.


huk..huk...bye-bye midah...entah bila kita akan bertemu lagi. We miss u! kami akan sentiasa merindui ur korean look itu..



Cheers,
amysue

Wednesday, August 3, 2011

20th anniversary dinner

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Last week sebelum masuk bulan posa memang banyak sangat aktiviti sampaikan kelas sepanjang minggu adalah tak ada..em takdelah semua takde kelas..hari senin tu kelas cuma hinga tengahari koz petang tu ada live band pelajar-pelajar. Haaaa melalak la kau puas-puas di situ ye sebelum puasa..

The next day nye tu (selasa) kelas adalah sehingga pukul 3ptg sahaja koz semua staff kys adalah dibenarkan untuk balik awal supaya kau boleh bersiap se'vouge yang mungkin untuk dinner malam tu..memang semua stok x kenal diri memasing like "eh yang tu siapa eh?...yang tu pula siapa?"..tetiba dah tak kenal kawan sendiri..lagi-lagi yang berlainan kampus sebab semua pun nak pakai bulu mata pelesu serta bedak tebal berinci-inci. Hahahha

Hari rabu pulak sehingga tengahari takde kelas sebab pagi tu ada rehearsal konvokesyen kolej...dan hari kamis telah berlangsungnya konvo ke-16 kolej di yayasan sabah...paling menteharukan diri apabila ari jemaat tu diumumkan cuti peristiwa..yahoooo!..best okeh aru jemaat tu tak gi keje..boleh kroih! kroih! sampai kul seploh pagi. Hahahah! heaven.

Hari ni nak share sikit pics yang di ambil dari pelbagai kamera..heheheh banyak gilak! idak la dapat ku share semua..mau mengamuk blogger.com ni kalau upload semua. Huhuhu.

Ketika bersesak-sesak di rumah sewa member untuk tumpang mandi, solat serta bermekap-mekapan. 6 orang dimekap oleh cik wiwie..hihihih saya je mekap sendiri...sebenarnye camni je, asalkan berus mekap cukup sampai berbelas-belas jenis kompem tetiba je kau jadi pro mekap artist. Mejik sungguh!...so saya pun la~la~la~ mekap sendiri.

Dah abis mekap...tengah tunggu member-member lain yang belum abis mekap..

Hiks...lawak, bila nak turun gi kete..terus feeling kumpulan marhaban dan berzanji...sebab kebanyakn kami pakai dress and jubah..hohohoh

Dinner KYS (20th Anniversary)...tema dinner malam tu black and red dan kami berdinner di Grand Ballroom One Borneo...Huhuhuh memang betul-betul ikut tema sebab kat dalam ballroom itu pun semuaaaaaaaaaaa merah saaaampai lampu chandelier tu pun kaler merah. Pergh!!! hot bebeh!

Meja 18: staff studio animasi (wanita sahaja)

Dah habis dinner!...dan malam tu saya tak balik ke rumah sebab jauh weh!..dah la tu golap plak tu..memang tak ah nak drive sengsorang. So tumpang tidur rumah member.

Bersama semua staff studio animasi beserta semua lecturer yang pernah terlibat dengan studio animasi...

@ red carpet backdrop


Cheers,
Amysue

Tuesday, August 2, 2011

Bulan puasaaaaa..bulan ramadhannnn..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat berpuasa sahabat handai semua...hehe dah 2 hari pose baru nak wish. Hiks!...ape taknye sehari sebelum puasa dan semalam semua orag berebut-rebut wish selamat berposa..trafik jem jadiknya. Maka kita tunggu reda sikit ah baru wish.. huhuhu

Owh raya tahun ni saya berpencen sementara daripada mengambil sebarang tempahan kek dan biskut. Hadoiiii...tak ilang lagi kut rasanya penat tahun lepas tu. Huhuhuhu sebelum pose dah berguling-guling dengan tepung dan butter. So tahun ni saya nak rehat lah. Buat kueh untuk umah sendiri je. Plus...saya kena besiap sedia buat projek besar-besaran untuk doorgift kawen saya. Macam tak lama lagi weh....gua nebessss.

Sebenarnya masih baaaaaaaanyak perkara pending yang perlu saya selesaikan..tapi, setiap kali nak buat mesti kepala hotak haku ni cakap "ah nanti dulu la..."...last2 aku yang cuak sengsorang. Padan muke!

Apapun..saya rasa saya saaaangat bz sekarang ni. Nak mengarang entry pun macam terpaksa curik2 masa...baaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak lagi entry tertunggak saya..terus tetiba macam nak hire seseorang untuk tuliskan entry untuk saya. hahahahha SIAPA KAU FEMES SANGAT KAH SAMPAI MAHU HIRE ORANG UNTUK TULIS ENTRY???...hahahhahaha! **yang gelak banyak kali ni ntah napa ntah!



Cheers,
Amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...