Sunday, August 7, 2011

DIY: Bunga Tisu (tapi pakai Crepe Paper)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sebenarnya lama dah nak share kat uols semua cemana nak DIY bunga crepe paper ni. Asalnya saya nak buat bunga tisu yang memang opkos la pakai tisu kan. Saya pernah buat entry pasal tu dulu. Tapi oleh kerana agak susah saya nak carik kaler tisu yang saya nak..maka saya beralih arah ke crepe paper. Hasilnya....amatlah sukses. Mak sukak okey. Huhuhu.

Saya decide nak gunakan bunga crepe paper ni utk hias hantaran saya..koz saya berkemungkinan besar nak pakai baaaaanyak bunga. Tak koser okey saya nak beli bunga bebanyak..lagi-lagi fresh flower..mau sengkek ahkak ni dik!...lagipun lepas tu ntah kat mane-mane ajelah bunga tu disepahkan. Owh no..duet tu..duet...dont yu dare to sepah2kan. Jadik bercrepe paper saje la kite ye. Ok what...hehe

Okey, memula kena sediakan bahan seperti crepe paper (kat kodai buku banyak..brape sen je..tak sampai singgit), gunting dan dawai halus.


Saya pakai dawai yang selalu org guna utk ikat telur or ikat lolipop tu.


Gunting crepe paper mengikut lebar yang diingini. Kalau ikut ukuran saya, saya pakai 14cm x 10cm..just nice je saiznye. Pastu amik sehingga 6 helai crepe paper yang telah dipotong. Susun elok-elok..then, lipat macam nak buat kipas. Sama seperti gambar di atas.


Kendian, amik dawai halus tu, ikat kat tengah-tengah. Pastu potong kiri dan kanan kertas bentuk bujur juga seperti gambar di atas.

Then, bukakan lipatan kertas tu tadi supaya senang nak tarik helaian-helaian crepe paper tu.

Lepas tu tarik ke atas setiap helaian kertas tu satu demi satu. Kalau boleh tarik hingga ke betul-betul dekat dawai. Tarik sampai helaian tu habis.

See...kat atas ni la rupa bentuk muka bumi crepe paper tadi tu. separuh kelopak bunga tu dah terserlah. Pastu leh, continue step yang sama di sebelah tu pulak.


Tadaaaa.....ni lah full bunga crepe paper yang dah siap. Maknanya..kalau nak lagi rimbun dan meriah kelopak-kelopak bunga tu..anda sendirik la ye tambah bilangan helaian kertas tu dari 6 ke 7 ke...ke 8 ke...soka hati kamu. heheheh

Nilah bunga-bunga yang sempat di siapkan. Mengikut perkiraan saya, satu bungkus crepe paper yang saya beli dekat Popular bleh dapat 6-7 kuntum bunga. Okeylah tu RM0.80/6, maknenye sekuntum bunga hanya memakan kos RM 0.13 sen sahaja.

Hehehe, kata la satu dulang hantaran saya memerlukan 10 kuntum bunga, maknanya saya cuma perlu keluarkan kos berjumlah Rm1.33 sajork! weeheeeee! jimat-jimat...baki bajet bleh guna utk yang lain kan???....okey..selamat mencuba!


p/s: sebenarnya, saya dah start tahu buat bunga tisu masa saya tadika dulu. Cikgu ajar. Best kan?



Cheers,
Amysue

15 comments:

mr_mrs mikko said...

waaa kak!
sa mo tiru la nnt ni..
hihihih..

annfrendly said...

wow.. cantiknya.. nanti boleh try :)

Erina Asmawani said...

cantik sangat! nampak same je macam guna tisu ;)

Dayang_Amy said...

mikko: hahaha ko tiru seja..pastu nnti bleh share

Dayang_Amy said...

ann: tengs...haaaa mesti try tau nnti

Dayang_Amy said...

ena: lebih kurang je kan? okeyla tu..huhuhu

La dOLcE mEa_nAtt said...

hai....saya nak tau 1 keping paper crepe leh dapat berapa kuntum

SouLmatemaS.com said...

nice... cantekk.. hihiihi nanti pon nk try..

Gee said...

cantik..boleh tiru la mcm ni..hihihiii

Dayang_Amy said...

uolss sile la try..hihhi senang je nih

Dayang_Amy said...

uolss sile la try..hihhi senang je nih

Era Intermerge said...

kak..klau nk bt nie..nk pkai bpe lapis kertas 2..he3..

Nur Amalina said...

saya pun ada buat bunga tisu ni..tp sy guna paper tisu.hehe

diari neesa said...

dh try..mudah je nk wat..tq for tutorial

diari neesa said...

dh try..mudah je nk wat..tq for tutorial

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...