Wednesday, December 21, 2011

Review Doorgift : Lollipop

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ari ni nak share pasal doorgift lollipop saya. Berlollipop sebagai doorgift adalah salah satu daripada hajat besar saya yang mesti saya realisasikan. Huhuhuhu..berkeras taknak gula-gula lain..sebabnya comel okeh ada lollipop dekat wedding kau. Sukeee!...



So tetiap ari godek belog B2B yang ada..ramai gak yang buat lollipop as their doorgift..tengok punya tengok, saya dah aim aim satu vendor nih. Kira memang kompem la nak amik lollipop kat tempat ni. Tapi bukan dekat Sabah.. tapi dekat Subang. Alaaaaa kat Silver Elegance..rasanya ramai gak B2B yang beli kat tempat nih...dan Ramai gak yang kata memang murah dah berbaloi amik kat sana.

Namun..hari demi hari...wah!hari demi hari kau..hihihih...pastu dah asik bz je..sampai saya terlupa nak gi order..asik 'nanti je la' kat kepala ni, maka rasanya tak sempat la saya nak mengordernya..

Sebagai alternative, saya cuba-cuba la usha kedai-kedai borong..satu..dua..tiga buah kedai borong saya tengok tak jumpe pun lolipop yang saya nak. Yang ada cuma yang Chupa-chupa tu je la. Tak nak yang gitu... T_T.

Pastu saya teringat satu kedai borong dekat Sinsuran..sebab masa abang saya kawin, mak saya beli segala makanan ringan kat sini la. So saya pun pegi tengok....ALHAMDULILLAHHHHH....rasa macam nak pelok aunty tu nak berterima kasih sebab dia jual lolipop yang macam saya nak. Terus je saya beli 5 pek. Satu pek ada 40 batang..dan harganya ialah RM7.00.

Maknanya saya beli cuma 200 batang..nak kasik budak-budak kecik je pun. Kos untuk sebatang RM0.18 sen jek. Whoaaaaahhhh! murah okeh..save bajett..Hihihi..

Tapi saya ada buat alteration la sikit. Dah harga begitu kan, takkan la kau expect lolipop dia macam Famous Amos kan..memang tak ah..dengan selotape kaler orennye..pastu bungkus senget benget. Sakit owh mata tengok..

So saya bukak semua tape oren tu..Kemudian saya ikat dengan dawai kaler silver/gold..then..potong skit plastik lolipop yang terlebih panjang tu...Saya tak cabut pun plastik tu just potong sikit je kat bawah.. and print out thank you sticker yang muat-muat saiz lolipop. Terus tetibe saya tengok dah macam rege singgit setengah. Hahahaha..best owh.


Saya print atas kertas sticker..pastu opkos le kan nak letak katun tu..then lekatkan kat batang lolipop tu. memula ingat macam nak print thank you sticker dan bubuh kat permukaan lolipop..tapi pikir-pikir punya pikir..kang bila plastik dah bukak, dah takdelah ucapan terima kasih kau kat sana. Nunnnnn kat longkang.. huuuuu sedeh!..

Jadi bila letak kat batang dia..selagi gula-gula tu tak abis..selagi tu la thank you tu ada..pastu kalau orang tanya 'Eh mana ko dapat lolipop yang comel nih?' #PehlissssLa, dorang tau benda tu dari wedding kau. Gituuuuuuu.

Ingatka kanak-kanak je yang makan..tapi saya tengok tak kira dewasa ke kekanak ke..ade je lolipop selit kat mulut dorang. Hehehehhehe saya hepiiiii.

Antara wajah-wajah dewasa yang telah menikmati lolipop tersebut. (Heheheeh..Kama, AbgDi..pinjam sat gambo eh. Hehehe)

Owh ye..untuk B2B dari KK, kalau nak beli lolipop yang macam saya ni..korang pegi kat sinsuran..sebaris dengan Hotel Le Meridien (bahagian belakang)..carik kedai borong kat barisan kedai-kedai kat sana. Hihihihi saya lupa la pulak nama kedai tu apa..tapi senang je kot nak jumpa..dekat dengan kedai-kedai pakaian.

...dan untuk yang berminat mengetahui tentang Silver Elegance ni alamatnya:


Silver Elegance Sdn Bhd

No. 10, Jalan Industri USJ 1/18,

Taman Perindustrian USJ 1,

47600 Subang Jaya, Selangor.
03-8023 6813 (shima)


Cheers,
Amysue

Tuesday, December 20, 2011

Review Kad Kahwin: Design 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebenarnya macam-macam benda nak cerita pasal wedding saya hari tu..tapi memandang seeeemua pics masih berada di tangan OP, so..nanti-nanti la kita bersemangat post pasal wedding tu.

Hari ni nak review secara detail pasal kad kahwin. Pastu kang bleh citer pasal bunting dan banner pula..koz semua itu di design oleh orang yang sama.

                             

Entah tak tahu mana datang tetiba nak bertemakan kecomelan dan kesweetan nih..tapi sejak encik somi dah ada tarikh nak kawin tu terus terlintas di kepala saya...saya nak wedding yang comel-comel..atau suwit-suwit gitu..

Maka dengan itu, saya pun telah menetapkan bahawa kad kawin saya mesti di design dengn penuh kecomelan. Hehehehheeh...bila member dah tunjuk hasil yang pertama kat saya terus saya meroyan sebab suke gile...Hehehehhe..maka, proceed la dengan karakter katun itu untuk semua benda...i mean selain bunting dan banner, karakter katun ini juga saya gunakan untuk thank you tag, centre piece meja rombongan lelaki, penanda arah..pastu papan tanda untuk parking..hihihihihih semua benda la nak letak katun tuh.

Update: Sebenarnya karakter katun ni bukanlah dibuat khas untuk saya. Katun ni dah memang banyak saya tengok orang guna. Cumanya kawan saya tracing semula karakter katun ni dan ubahsuai sikit part anak tudung. Pastu dia tambah crown sebab itu saya yang nak. Heheheh!..baju pun kaler ikut tema saya.
Secara kebetulan, sampul kad kawin belah suami pula ada karakter katun ni..dia tempah kat klang. So karakter asal katun ni memang bukan hak milik saya. Kalau ada sesiapa tahu ni sapa punya artwork sebenar do let me know ya.

Owh ye..kad kahwin saya ni ada dua version..yang katun-katun ni version kami si pengantin punya tetamu..yang versi satu lagi tu agak formal la designnya sebab itu hanya untuk jemputan mak ayah saya.

Em member saya ni dulu sebelum keje jadi lecturer, memang penah keje jadi designer kat kedai kad kawin..so, saya memang bagi kepercayaan untuk dia buat semua. Pastuuuuu bila dah siap, saya print sendirik sajorkkkk!. Jimat...reason kenapa saya memilih background putih..sebab memang nak print atas ketas putih.Heheheh..

Saya print tak banyak la..ada lah dalam 200 keping jek... sebelah menyebelah..catridge pun saya beli skali jek..cukup untuk print thank you tag..segala penanda arah tu semua..

Kad ni memula saya print guna paper artcard..memang cantik sebenarnya..tapi oleh kerana saya print sendirik maka ink tu susah sangat la nak kering.Comot tau kad i terus..so i pakai kertas..em kertas apa yer..tapi memang untuk kad punya la 280gsm..cantik je hasilnye. Hehehheeh terus member tanya saya print katner. Huhuhuhu..print kedai mahal yang hammatttt!..sekeping (double-sided) RM3..over bajet..hihihihi

Tarikh bertandang
Tarikh Pernikahan dan Persandingan


Update 2: Akhirnya saya dah jumpa link kepada designer asal karakter katun ni..bleh la visit laman web beliau DI SINI. Thanks ya UdaCun for the information.


Cheers,
Amysue

Friday, December 16, 2011

Kami dalam versi comel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Aduhaiiii bapak punye malas betul nak update belog. Tapi kang tak update, xde pulak kan nak di baca-baca atau dikenang-kenang di masa hadapan. Tunggu punya tunggu mood tu datang, tetiba petang tadi bersemangat pulak nak godek-godek belog. Kau tau je lah, segala benda bersepah dalam belog nih...tu yang tetiba haku pandai buat header!

Header baru okey!...hahaha! dia punya bersemangat terus tetiba pandai buat header guna photoshop kan??? Hahahahah very the tetibe tau..saya ni baru je nak berjinak-jinak dengan photoshop ni..dah sekeliling kau, students...opismet..semua main ngan photoshop..nak tak nak saya pun mula menjinak-jinakkan diri dengan photoshop. Merangkak gile weh. Aku belasah-belasah je nih..okey lah ni..lectturer maths bleh main photoshop..huhuhuhu. Encik suami sila bangga... :p

Maka itu la hasilnya yang tak seberapa..tak sampai beberapa menet..siap..terus upload...huhuhuh ni kalau saya bagi tengok member2 yang ajar visual kompem kene berbakul-bakul kene komen..hiks!...



Pasni nak mengemas pulak segala link-link yang bersepah itu. Owh ye..gamba katun yang saya guna untuk header tu memang saya ye.. Heheheh student animasi saya tolong lukiskan..dia lakar-lakar je pun memula..bila kitorang ternampak je terus minta dia buat untuk yang lain..heheh..Actually, ada beberapa staff dia lukiskan..tapi kau sendiri la yang trace masuk flash. Saya baru blaja sikit je cemana nak trace hari tu..yang ni member yang buat semuanya. Comel kan???



Cheers,
Amysue

Wednesday, December 14, 2011

Black Lotus | Sakura Tree @ Kota Kinabalu


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Update: Actually pokok ni namanya Saligo-Saligo yang bermakna 'Life' or 'Revive'

Untuk warga kota kinabalu..kalau-kalau nak tengok 2 benda ni boleh la ye..Black Lotus dan Sakura Tree..

Sakura Tree

Giant Black Lotus

Installation ni di buat oleh orang-orang korea dan warga studio Animasi KYS sempena dengan program ' Playground in Island 2011'..Playground in Island punya exhibition dah lepas dah last week. Saya pun takde gak time tu sbb tengah honeymoon.

So this week saya sempat gak join workshop yang di atur oleh org-org korea tu..berkolaborasi dengan Perpustakaan Negeri Sabah...yang Black Lotus and Sakura Tree tu akan ada saaaampai 30 Disember 2011..pegi laaaa tengok.Best!!!..hihihi sebab bleh amik gambar je la pon. huhu

Black Lotus ada di Taman Tasik Tun Fuad dan Sakura Tree tu ada berhampiran Bangunan Seri PPS, Lorong San Zac...dekat gak ngan KYS Digital New Media Center

Kerja-kerja pemasangan Black Lotus

Pelajar-pelajar Studio Animasi yang hepi memasang bunga-bunga

Hikhikhik..tengok..siap bomba pun datang tolong..tapi seriussss pokok ni meeeeemang cantikkkk gila. The only one kan tetiba ada pokok sakura kat sini..

Nantilah saya update event-event ni kalau dah dapat pic.


Cheers,
Amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...