Tuesday, December 20, 2011

Review Kad Kahwin: Design 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebenarnya macam-macam benda nak cerita pasal wedding saya hari tu..tapi memandang seeeemua pics masih berada di tangan OP, so..nanti-nanti la kita bersemangat post pasal wedding tu.

Hari ni nak review secara detail pasal kad kahwin. Pastu kang bleh citer pasal bunting dan banner pula..koz semua itu di design oleh orang yang sama.

                             

Entah tak tahu mana datang tetiba nak bertemakan kecomelan dan kesweetan nih..tapi sejak encik somi dah ada tarikh nak kawin tu terus terlintas di kepala saya...saya nak wedding yang comel-comel..atau suwit-suwit gitu..

Maka dengan itu, saya pun telah menetapkan bahawa kad kawin saya mesti di design dengn penuh kecomelan. Hehehehheeh...bila member dah tunjuk hasil yang pertama kat saya terus saya meroyan sebab suke gile...Hehehehhe..maka, proceed la dengan karakter katun itu untuk semua benda...i mean selain bunting dan banner, karakter katun ini juga saya gunakan untuk thank you tag, centre piece meja rombongan lelaki, penanda arah..pastu papan tanda untuk parking..hihihihihih semua benda la nak letak katun tuh.

Update: Sebenarnya karakter katun ni bukanlah dibuat khas untuk saya. Katun ni dah memang banyak saya tengok orang guna. Cumanya kawan saya tracing semula karakter katun ni dan ubahsuai sikit part anak tudung. Pastu dia tambah crown sebab itu saya yang nak. Heheheh!..baju pun kaler ikut tema saya.
Secara kebetulan, sampul kad kawin belah suami pula ada karakter katun ni..dia tempah kat klang. So karakter asal katun ni memang bukan hak milik saya. Kalau ada sesiapa tahu ni sapa punya artwork sebenar do let me know ya.

Owh ye..kad kahwin saya ni ada dua version..yang katun-katun ni version kami si pengantin punya tetamu..yang versi satu lagi tu agak formal la designnya sebab itu hanya untuk jemputan mak ayah saya.

Em member saya ni dulu sebelum keje jadi lecturer, memang penah keje jadi designer kat kedai kad kawin..so, saya memang bagi kepercayaan untuk dia buat semua. Pastuuuuu bila dah siap, saya print sendirik sajorkkkk!. Jimat...reason kenapa saya memilih background putih..sebab memang nak print atas ketas putih.Heheheh..

Saya print tak banyak la..ada lah dalam 200 keping jek... sebelah menyebelah..catridge pun saya beli skali jek..cukup untuk print thank you tag..segala penanda arah tu semua..

Kad ni memula saya print guna paper artcard..memang cantik sebenarnya..tapi oleh kerana saya print sendirik maka ink tu susah sangat la nak kering.Comot tau kad i terus..so i pakai kertas..em kertas apa yer..tapi memang untuk kad punya la 280gsm..cantik je hasilnye. Hehehheeh terus member tanya saya print katner. Huhuhuhu..print kedai mahal yang hammatttt!..sekeping (double-sided) RM3..over bajet..hihihihi

Tarikh bertandang
Tarikh Pernikahan dan Persandingan


Update 2: Akhirnya saya dah jumpa link kepada designer asal karakter katun ni..bleh la visit laman web beliau DI SINI. Thanks ya UdaCun for the information.


Cheers,
Amysue

4 comments:

Pn.Ibu said...

mmg comel sangat ;p

Cik Nasha said...

comel sgt!

udacun said...

comel laaa.. nak gmbr tuu bleh tak?? bleh bg saya tak?? yg awak lukis tu?? tringn nak letak kat kad kawen jugakk..

ni sy jumpe pelukis asal gmbr tuuu... rasanyee laa..



http://adlankhalidi.com/2011/wedding-design-project-bride-groom-cartoon-characters/comment-page-1/#comment-21147

Mina said...

As Salam Dayang Amy..

Boleh minta kad kawin yg mcm tu ka?..kwn kamu ada buat ka?kalau blh kan, aku pn mau print sendiri ba..hehe..tq

Tlg Email aku di : minapelik@yahoo.com.my

Terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...