Thursday, November 29, 2012

Penang Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hahahha..eh tetiba kan nak ketawa. Hiks! bukan pe..ari ni saya macam nak up cerita percutian ke Penang. Tapi masalahnye..cerita pegi Langkawi ari tu pun tak up lagi. Huhuh! aduh sesungguhnya daku malas betul nak mengarang cerita ke Langkawi tu tapi memandangkan nak simpan juga kat belog sebagai kenangan..so terpaksa la slow2 karang.

Apapun..ari ni redah je masuk cerita Penang. Saya dengan encik somi ke Penang pada 26-28 Oktober yang lepas. 27 Oktober tu stay Shah Alam dulu then baru fly ke Penang. Takdelah direct naik flight sampai 2x sehari macam pegi Langkawi ari ru. Huh! penat gila 2x naik flight dlm 1 ari.

kat penang kitorang stay kat Good Hope hotel. Heheh sesungguhnya percutian kali ni saya langsung tak sibuk2 nak tempah itu ini atau sibuk2 servay tempat. Semua suruh encik somi aje yang uruskan. Tempah hotel pun dia..tempah kete pun dia..plan nak gi mane semua dia buat. Beza dengan masa bercuti ke Langkawi ari tu. Dari book hotel saaaaaaaampai tentative program saya yang buat. Kali ni aku malas. Hahahahah! penangan mengandung gini lah..suka2 hati je nak malas.

Owh..kami decide travel pakai kete sewa. Senang dan bebas ke sana ke mari. Huhuhuh tapi sesungguhnya rate kete sewa di Penang amat tidak sama dengan Langkawi. Kitorang amik yang dekat airport je.. tapi tidaklah semeriah macam kat Langkawi..semua akak2 and abg kat kaunter kete sewa jerit2 nak bagi sewa kete dorang. So opkos la rate murah.

Hihihi tapi bila kat Penang..senyap je kaunter kete sewa ni. Nak tanye pun takut. Hhohoho..so at last kitorang sewa kete Viva juga. Actually saya memang suka pakai kete Viva sebab jimat minyak uolls. Minyak yang kami pakai selama 3 hari 2 mlm hanya RM50 je..tu pun tak abis. Masa kat Langkawi lagilah..pakai RM30-RM40 untuk 4 hari 3 malam. Sebab tu kete saya pun Viva juga. Eh! *Duta Viva ke ape nih?*

So kete sewa yang kami dapat untuk Penang adalah RM120 sehari. Tsk!...tutup mata je la. Langkawi ari tu plak RM60 sehari..Memang heaven la klu dapat RM60.

Maka kami mengembara la sekitar Penang dengan dengan berpandukan google map sajork. Tabah betul saya baca peta. Ingatkan senang macam kat Langkawi..ambik kau..berbelit-belit..masuk town lagilaaaaaaaa..saya rasa duduk sana 3 hari memang ting tong otak nak hafal jalan. Nak balik hotel memang tak pernahnya takde tragedi sesat atau ulang jalan yang sama sampai tigebelas kali.

Jalannya takdela complicated cuma yelah kan bukan tempat kita pastu ko expect nak master jalan tu dalam masa 3 ari memang tak lah. Hihihi pastu bila memandu di sana haruslah memula terasa diri ini dibuli ngan orang Penang..hahahah dah hari ketiga kami pun dah terer cilok2 suke2 hati. Kata plat kete Penang kan?..hahaha..siap angkat2 kening lagi kat pemandu lain. Paling tak menahan siap kene tahan polis lagi..kwang-kwang..

Tapi tahap ketensenan saya membaca peta dan memaham jalan kat sana boleh sampai tahap saya terbawak-bawak dalam mimpi. Boleh plak saya sambung usaha membaca peta kat dalam mimpi..hahahah bengong. Dah pagi petang siang malam asik ngadap peta maunya tak terbawak-bawak dalam mimpi.

Walaupun tensen tapi saya ngan somi memang nak pegi Penang lagi..sebab kitorang tak abis lagi khatam makanan2 kat sana. Seriussss...banyak lagi makanan Penang yang saya tak sempat nak makan. Sebab tu insyaAllah akan ada lagi trip to Penang akan datang. Hehehhe harap2 murah rejeki dan panjang umur. Amin.

Heeee ni nak citer pasal tu je..nanti saya cerita tempat-tempat yang saya pegi. Uhuuhu takde gambar kali ni sebab bila tgk2 album takde gambar berkaitan entri ni.Next entry tempat2 yang di lawati banyaklah amik gambar. Tapi sebenarnya memang saya kurang bergambar sejak mengandung ni..i mean..tak berapa nak teruja macam sebelum mengandung. Nak pegang kamera pun takde napsu. Huhuhuh


Cheers,
Amysue

Thursday, November 22, 2012

Felt Hand Bouquet

Assalamualaikum dan Salam Sejatera..



Nampak tak gambar di atas itew??? heheheh..nampak ape yang comel tak? hiks pengantinnya memang la kompem comel..tapi sila pokus ke bunga tangan yang yang berwarna biru itew.. Hihihii comel kan??

Tsk!..sila cakap comel..sebab saya yang buat. Hahahah! tak malu nak suruh orang mengaku comel. Anyway..bagi saya comel yang amat. 



Actuallynya sepupu kepada encek somi mintak saya buatkan bunga tangan pakai kain felt tu. So saya kata ok je..pastu dia bagi design yang dia nak. Memula tengok mcm bese2 je..sebab simple sangat kan..sekali dah siap..woaaahhh! patutla dia beriya nak..rupanya cute gile.


Anyway..i am happy for her sebab dia suka dengan hasil tangan saya..dan juga Selamat Pengantin Baru Diyana and Azrul.

Nantilah saya buat tutorial buat felt hand bouquet ni ye.

Cheers
Amysue

Tuesday, November 20, 2012

Cerita Trimester Pertama


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Owh..hari ni saya rasa macam nak kongsi la cerita tentang 1st trimester saya yang lepas. Hehehe memang saje nak update lambat2 cerita-cerita berkaitan 1st trimester. Yelah 1st pregnancy..so of course saya selalu risau tak menentu di fasa yang fragile itu. Makanya, kita update hanya selepas selamat mengharunginya.

Actuallynya..saya dah perasan maybe saya mengandung masa 3 weeks of pregnancy. Wah! dalam pada 1st time mengandung terer pulak mendetect ngandung ke tak. Hahahah! of course le dah kalau napesu makan mengalahkan ape je dah tentu la saya dah syak sesuatu di situ. Indicatornya di sini cuma la napesu makan yang bermaharajalela. Nak test UPT ada seminggu lagi nak peod. Jadi kena tunggu la.

Hihihihi tapi sebab tak menyabar punya pasal..actually lagi lima hari ke nam ari cenggitu saya dah cek UPT. Hahahah!..eh tapi naik okeh the faint line. Tapi sangat la samar-samar. Senang citer samar gile laaaa. Tapi takpe..kita tunggu lagi.

Nak tunggu hingga hari the day saya sepatutnya period tu kira 3 kali juga saya buat UPT. Heheheh..bikin ketagih kot nak cek. Hiks!

So akhirnya saya cek UPT setelah 4 hari period delay..dan sewaktu saya dan somi tengah bercuti di Langkawi..memula ajak somi gi beli UPT digital yang pasha sanda guna tu..senang bleh bagitau sekalik dah berapa week pregnant. Kemain semangat nih nak test..sekali boleh pulak dalam banyak2 umat manusia ni..saya pulak yang terkena bila terbeli UPT yang tak betul. hape pun tak keluar. Blank je. Dekat manual user tu kata kalau kita salah buat akan terpapar perkatan failure ke hape ntah.Tapi masalahnya..tak ade ape pun kuar.

Aduh punyelah kecewa. Dah lah mahal nak mampos. Menjejeh-jejeh airmata aku bila UPT tu rosak. Terus sendu dan baring menangis teresak-esak. Alahai..fragile sungguh. Sib baik encek somi pujuk-pujuk ajak gi beli yang baru. Malas aku nak layan dah beli digital tu. Beli je yang bese-bese. Dah kalau kompem kau ngandung kan..mesti kuar punya double line itu.



Hikhikhik..alhamdulillah..bila kuar je double line yang gila punya pekat dia punya merah dan gemok..memang happy nak melompat-lompat. Owh ye..somi sendiri menyaksikan bagaimana UPT yang takde apa2 line tu turn to red double line.

Terus angkat-angkat kening pandang somi sambil buat muka 'abis skang lu dh pecaya wa pregnant?'..hahahah! bengang betul bila encek somi treat kita macam tak pregnant walaupun dah tunjuk UPT2 yang dah dibuat sebelum (walaupun faint line)..tak pecaya lettew.

Huhuhuhu saya paksa encek somi syiom pipi saya. Hahahah main pakse ko. Dah hepi-hepi semua terus layan tengok tv sambil makan bubur instant..Alhamdulillah..setelah 6 bulan usia perkahwinan..Allah kurniakan rezeki ini.syukur sangat..

Lakik Binik yang hepi..heheh

Minggu berikutnya baru saya pegi jumpa doktor untuk sahkan kehamilan. Hihihi tapi masa bercuti kat langkawi tu memang sentiasa risau je. Yelah dah la naik flight 2x BKI-KUL-LGK..pastu ngan bejalan tak hingat dunia..siap boleh naik bot pegi island hopping. Pergh! tawakkal je.

Bila banyak berjalan memang sampai tahap malamnye bahagian ari2 saya sakit..krem..macam nak period. Time tu memang redha la kalau tetiba turun darah. Tapi Alhamdulillah..yakin pada rezeki yang Allah dah tentukan untuk kami..baby masih kuat untuk terus berada dan membesar dalam rahim saya.

So untuk 1st trimester ni saya compile semua la ye yang berkaitan:

Saaaaangat kuat makan. 

* Tiada morning sickness yang teruk. Cuma mual je la memanjang. Solution saya..kena kerap makan. Hahah! kalau makanan takde dalam mulut kang tetibe je mual tu datang.

* Tak suka minum air masak. Yaiiiii lain macam je rasanya. Sebab tu masa awl-awl dulu susah sangat saya nak telan Obimin tu..sebab after makan ubat kena minum air masak..

* Muka naik jerawat..banyak plak tuh.

* Cepat mengah. Buat biskut raya pun bleh mengah. Hihihi

* Suka makan mangga muda and buah-buahan.

* Tak suka minum milo ke..vico ke.. rasa adalah sangat mengelikan. Padahal tu la rutin muniman saya sebelum pregnant.

* Pening lalat start tengahari sampai ke malam. hehehhe tapi masih mampu drive mengharung jammed balik dari keje.

* Sangat fragile..pastu end up dengan nangis teresak-esak. Hahahha! macam sedih sangat. Salah buat jadual waktu kuliah pun bleh nangis gile-gile. Hiks! malu aii

* Mengidam makan hotdog yang dijual di Growball Cinema. Heheheh terus aku bantai sampai 4 ketul. Sampai skang taknak makan dah. 

4 weeks of pregnancy

Emm setakat ni itu je kut. Tak banyak yang ngengada sangat la. Tapi syukur sebab dengan ketiadaan somi di sisi saya takde lah teruk sangat kene morning sickness.


Cheers,
Amysue

Monday, November 12, 2012

11.11.12 Ulangtahun pertama perkahwinan

Assalamualikum dan salam sejahtera..

Hari ni genaplah setahun saya menjadi isteri kepada Muhammad Jamil..dan genaplah setahun kami melayari alam rumahtangga secara jarak jauh. Tsk! Tsk!... Masih belum ada rezeki untuk tinggal bersama. 

Alhamdulillah...saya bahagia je selama setahun ni. Bagi saya jarak tu bukanlah masalah besar sangat. Malah kami somi isteri adalah amat jarang sgt menaikkan isu tu dlm perbualan kami sehari2. Bukan taknak cari langsung penyelesaian...dah buat dah..skrg tggl tggu berita gembira je. Tapi kau pepaham aje la..nak pindah ni makan masa yg lama untuk lepas semua stage.Hehehe.. 

Kadang-kadang member2 tanya..xde rasa sedih ke bila somi xde di sisi? Tak rasa sedih ke pegi check up baby sorang2?..tak rasa sedih ke sebab somi tak menyaksikan perubahan perut saya setiap hari? Tup2 bln depan dh besar..jumpa bln depan satu lagi dh kembang..hohoh.. Huhu tipulah kalau saya takde rasa apa pun..malah kau jangan tak tau..banyak kali dah saya menangis sorang2 bila tak tertahan rasa rindu. Somi tak tahu pun..cuma ada segelintir je yg dia tahu sy nangis. Yang lain2 tu nangis2 sendiri je..pas nangis...pujuk ati sendiri..kemudian dah ok. Heheheh

Tapi tu la..nangis tu nangis la juga...sedih tu sedih la juga. Tapi saya malas nak layan sangat. Kalau layan..ape pon tak boleh. Buat keje pun tak happy..nak makan pun tak kenyang..betul tak? So alhamdulillah..saya mampu melalui 365 hari tanpa somi di sisi.

Takde celebration pun semalam. Yelah..sominya kan takde. Tapi dah gi makan-makan and paw mengepaw somi last week. hehehehe..last week kan saya balik Raub..jadi sempat la paw somi. Hehhehe... Terima kasih encik somi. Lebiu.

Alhamdulillah..makin lama saya sudah boleh terima segala perangai encek somi. Hahahah maksud saya semua hidden character sebelum ni. Huhuhu hopefully..segala hidden character saya..muka-bangun-tido-rambut-macam-singa..ketawa-terbahak-bahak-lalu-terkeluar-suara-jantan..harap2 dia mampu menerima saya seadanya. Hahahah!

Tapi memanglah nak membiasakan diri dengan perangai2 baru ada je tragedi. Hua! hua!..memang boleh buat gaduh Oooo...sampai ada tahap saya rasa macam nak ber'heart-to-heart' lalu mensenaraikan semua perangai buruk dia yang saya tidak suka..Tapi nasib baik saya masih waras..apa kau ingat dengan menyenaraikan semua perangai buruk somi kau..kau tu perfect sangat??? huhuhuh ntah2 10 ko senarai..100 yang dia balas. Lagipun dia kan ur other half..jadi saya memilih untuk bertolak ansur dan saling menerima. Hahah lagipun saya ni pun lagi banyak pincangnya..

Syukurlah..benda tu semua bukanlah perkara besar sangat pun. Depend on u je nak adapt dengan semua ni cemana. 

Phew!..apa pun..Saya sangat bahagia sekarang..syukurlah...Allah pertemukan saya dengan kamu encik somi..mudah-mudahan ada berita baik pasal perpindahan kamu tu dalam masa terdekat ni ye..


Cheers,
Amysue



Thursday, October 18, 2012

Update pasal diri sendiri saja :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hehehe..bapak punye pemalas nak update belog sekarang ni. Hihih! almaklum le berbadan dua kata kau..jadi tak boleh di jangka mood iteww. Asben i pun malas dh nk masuk belog. Dia cakap lama gila tak update. Maksud saya update beria macam doulu2 tu.

Selain dari faktor itu..macam biasa la..being me..kalau saya sangat sibuk pada rutin harian saya..memang tak syok nak update2 belog ni. Em maybe bagi saya update belog ni hanya untuk bila keadaan saya dah santai..pheww! tak tipu sekarang saya super bz (dari segi kerja la)..ngan final examnye..ngan tugas2 baru..ngan nak pindah tempat keje lagi..ngan event ujung taun..ngan itu la ini la..balik umah je trus flat. Apa pon tak boleyy.

Adeh la..kemain sempit lagi baju2 saya sekarang. Eh! hihi tetiba citer pasal baju kan.. takdelah..ari ni saya cam yakin je iron baju kurung moden untuk gi keje. Saya bajet masih ok sebab baju ni pun besar..bukan ikut badan sangat. Ekekekek sekali dah sarung...gelak je tengok diri sendiri. Aduh! sapa la yang comel betul nih..keketatan berada di seluruh bahagian. Comel!!! itu je yang mampu saya ucapkan. Comel betul bila baju dah tak muat. Hihihihi...seumur hidup x pernah merasai situasi 'tak muat baju'..so bila dapat rasa..adalah sangat bahagia. Ahahahah!

Alhamdulillah skrg saya suda 21weeks. Dan dalam tempoh itu saya sudah naik 6kg..kwangkwangkwang..tapi masih ok la utk saya yang underweight nih. Last Monday pegi check up, alhamdulillah semuanya ok2 saje. Blood pressure dan HB pon bagus. Owh..kandungan gula dalam darah dan air kencing juga ok. Heheheh nasib baik. Risau gak sebab saya memang kuat makan sekarang. Kalau dulu saya nampak makanan perasaan adalah biasa2 saja. Sekarang....nampak makanan macam nampak emas je. hahahah! buat malu je kengkadang.

Tapi perut saya comel je. Member opis selalu banding2 perut saya dengan perut muncit dorang. Huhuhu dorang cakap perut dorang lagi besar dari saya. Hoho sabar je la..Tapi realitinya..tanpa baju perut adalah besarrrrrr..saya tahu perut saya makin besar sebab tetiap minggu buat ukur lilit...ekekekk!

Pembesaran baby juga adalah mengikut peraturan..berat pun cam tu gak. Ari tu doktor cakap baby dah berat dalam 400++ gm.. Gender? eheheh usah ditanya..sebab tak nampak..saje nak bagi suprise kut.

Macam dah kembang je aku rasa..

Tapi masih nampak slim. Hehehe

Mudah-mudahan perjalanan ni lancar dan dipermudahkan. Aminnn


Cheers,
Amysue

Friday, September 21, 2012

Jawatan Kosong September 2012

Assalamualaikum W.B.T

Bagi sesiapa yang berminat untuk memohon jawatan seperti yang tertera di bawah bolehlah menghantar resume kepada saya amysueraya@yahoo.com.sg

Jawatan:

1) Admin Officer  (memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang pentadbiran atau yang berkaitan)
2) Account Officer (memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perakaunan atau yang berkaitan)
3) Librarian ( Memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pengurusan Perpustakaan atau Sains Perpustakaan atau yang berkaitan)

Tarikh Tutup: Open

Company Location: Kota Kinabalu, Sabah


Cheers,
Amysue

Wednesday, August 29, 2012

Fasa lemau + mengantuk + letih

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selamat hari raya uolssss...aha! mahap le..memang macam takde je story raya nak kongsi ngn korang...kerna raya saya pada tahun ini macam rak berapa nak feel la..sebab saya asik penat memanjang dan asik nak tido aje. Korang paham tak cemana perasaannya bila kau start bangun je dari tidur terus penat tak memasal pastu tak berenti sampai ke petang sambil diikuti rasa mengantuk tapi laaaaangsung tak de peluang nak tido? uhuhuhu! siksa betul. Taaaapi, syukurlah saya tidak menghadapi morning sickness yg teruk. Setakat mual-mual je. Memual je la keje dari pagi sampai malam.

Alhamdulillah..masa raya hari tu saya beraya bersama baby dalam perut. :) Kandungan sudah pun melepasi trimester pertama. So sekarang sedang menjalani trimester kedua. Perut pun makin menampakkan diri especially bila omaknye dah makan banyak..hahahah keras gile perut. Tapi sekali pandang orang tak pasan pun saya sudah ber'perut' :P

2 days before raya pegi scan baby for the first time. Berdebar-debar nak tengok baby..bukan pe..risau mcm2..takut baby x membesar dengan baik..takut abnormal la hape la..Tapi Alhamdulillah masa scan baby adalah sangat aktif. Hahahhah cumel la kamu ni baby. Berguling2 dalam tu. Memang tak duduk diam. Doktor lak scan lama gila. Sampai senak rasanya rahim ni dia tekan2 ngan bendealah scanner tu. Macam2 lah doktor tu cerita..itu ini..itu ini..bla..bla..sambil menonton baby bergolek2 dalam tu.


Syukurlah baby membesar mengikut peraturan..hehehe idakla terlalu kecik..tp idak la juga terover besar. Tapi saiz baby besar seminggu dari umur sebenar. Tp doktor kata normal je. Heheheh..mana taknya omaknya asik melantak tak kira waktu. Tapi ajaib tul berat badan tak naik sangat. Agaknya semua zat baby pegi kat baby kut. huhuhuhuh...

Apapun..saya sangat2 berharap moga sepanjang melalui proses mengandung ni saya tidak menghadapi masalah sangat..Nervous juga mahu melalui tempoh mengandung ni. Doakan saya ya. Aminnn..


Cheers,
Amysue

Monday, July 23, 2012

Bye-bye semua :)

Assalamualauikum dan Salam Sejahtera...

Memang sangat ketara la kan saya tak update belog dengan begitu lama...tak pernah begitu lama saya tinggalkan belog.

Dengan ini saya umumkan...MUNGKIN..mungkin ye..tak pasti lagi..mungkin saya akan bercuti seketika daripada mengupdate belog. Reason?? takde reason yang spesifik..kalau sudah tiba masanya saya kembali aktif berbelog, insyaAllah..saya akan kembali mencoret hal kehidupan saya di sini.

Saya tak sure berapa lama saya akan bercuti...mungkin sebulan.mungkin juga berbulan-bulan..Heeee! Selamat berpuasa Uols!!!..



Cheers,
Amysue

Monday, June 18, 2012

Kundasang: Dairy Farm

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Omakaiiihhh..tak hagak2 saya abaikan belog ni..hihhi..kali ni bukan sebab malas..tapi sebab kesibukan yang berganda..siap tensen2 bagai. Huhuhu...

Ni pun sebenarnya tengah bz..tapi saje la nyelit update belog..dalam keadaan lapar pulak tu. Lapar saya di saat ni memang ntah saya pun tak paham..lepas makan lapar lagi..pas makan lapar lagi. Minggu lepas lagi teruk...sepanjang masa bekerja 8 jam tu keje aku asik ngunyah jek. Sambil menaip sambil ngunyah.Tapi badan tang tu gak. Hohoho..dasat betul tekanan asik nak makan jek.

Bila la agaknya hutang nak menghapdet cerita Kundasang nih nak abis. Jemaat ni nak pegi Langkawi dah...yang Kundasang pun tak settle lagi. Hihihih. Okeh, ni kira part last la kat Kundasang.

Last day, selepas bercucuran airmata mendaki nak ke Kanopi tu, kami pegi pulak Dairy Farm. Ala..yang de lembu itam putih macam kat New Zealand tu. Tapi kitorang pegi dah petang.Dalam kul 3 camtu. Lembu2 pun takde dah berkeliaran. Semua tengah beratus nak kene perah susu.

Sesape pegi sini memang wajib owh bergambar dekat batu ni. Sangat artistik walaupun cuma just spray kaler putih je kat atas batu tu.

Hihihi tapi memang ramai gile la nak amik moment kat batu ni. Siap tunggu2 turn..ni pun dah crop dah badan-badan manusia yang tak dikenali. 

Encik suami

Hiihihihi...hirup udara segar sangat...berjalan kaki ke tempat proses susu. Kete letak kat luar je. Malas nak bawak masuk.



Owh...kat tempat perah susu baru nampak lembu2 tu.

Elok je lembu2 ni bekumpul satu tempat sambil menunggu turn untuk diperah susu. Good2...sangat berdisiplin. Hihihi

Kat area ni pun ramai amik peluang untuk amik gambar. Yelah, kat sini je boleh nampak lembu..kalau bukan time perah susu boleh la nampak lembu2 tu besepah disetiap sudut.

Huhuhu walaupun busuk..tetap hepi ambik gambar berlatarbelakangkan lembu.


Hahahaha ape hal ntah gambar stail cenggini.

Si encik somi langsung takde feel. Owang suh buat2 hirup udara segar..dia macam nk terbang...

Lembu tengah beratur sambil di pam susunya..SUSUNYA?? hohohoho x best langsung ayat.

Habis semua batu-batu yang ada kitorang panjat..

Hihihihi i loike this pic. Somelll. :P

Hikhikhik...encek somi over sampai meniarap2 atas batu. Pastu kelam kabut bangun n pegi pada tripod. Takut tripod tumbang je..angin plak sepoi2 bahasa..


Bayaran masuk untuk ke Dairy farm ni RM3 untuk dewasa. Err..kanak-kanak tak tahu lak. Hihihi..owh ye, kat tempat pemprosesan susu ni ade gak di jual susu segar dan cenderamata yang lain. Paling penting!...udara dan view kat sini memang syok giler!

Next!..Langkawi...tunggu kedatangan kami ya!


Cheers,
Amysue

Monday, May 21, 2012

Kundasang: Canopy @ Poring Hotspring

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hihihi ari ni nak sambung citer pasal kitorang kat Kundasang tu. Hiks!..memang berkurun gila nak sambung selepas cerita Kundasang Day 1 tu. Ayarkkk! kan saya bizi tak sudah-sudah. So, skang nak citer pasal 2nd day..kat Poring Hotspring.

Bukan nak citer pasal mandi air panas kat sana... tu dah memang kompem la kan mandi. Hihihih tapi saya tak..malas..leceh la kalau pompuan mandi..nak tukar tu nak tukar ni...nak tanggal mekap..nak pakai mekap...so, encik somi aje la yang mandi.

Pas selesai encik somi berenang-berenang dalam kolah mandi yang tak berapa nak besar tu, kitorang pun pegi la nak naik Kanopi. Hihihihi saya SANGAT excited ohkey...sebab....hihih sepanjang hidup dah 3o taun ni..tak penah naik. Mau tak excited.


Tiket masuk kitorang dah beli siap-siap kat kaunter. Nak naik ni kena bayar RM3 seorang. Pastu kalau bawak kamera kena pulak RM5. Aiyarkk! fee camera lagi mahal dari orangnye. Hheheh..


Okeh memula masuk saya memang excited habis. Hahahha! sekali bila dah start mendaki......mendaki....pastu tak sampai-sampai jugak ke jambatannya...saya dah start merungut pok pek pok pek...asik cakap ' bila nak sampai ni...' 'bila nak sampai ni...' uwaaaa! lutut ni macam dah nak tercabut sebab asik mendaki dan terus mendaki.


 Encik somi adalah sangat gagah perkasa mendaki.. laju je meninggalkan daku..maintain bertenaga sampai ke atas..

 hihihihi bibir sudah pucat2..sebab penat..peluh jantan sudah keluar. Hahah

 Laluan untuk sampai ke jambatan. Berbatu-batu..sampai terkeluar besi dari tapak kasut saya. Hohoho!

 Aiyarkk!!! penat..

Muka yang memula senyum makin kendur.. huhuhuu muka masam dah..peluh dah menjejeh-jejeh dah keluar. Pergh!!!! kalau saya tahu kena mendaki sebegini tinggi memang saya tak akan pegi la. Ingat daki sikit2 je. Sib baik tak pakai heels. Kalau tak? manangis kau dik..menangisss.

 Bila nak sampai niiiiihhh!

Ye...akhirnya saya menangis sebab penat gile. Hahahahha! saya mendaki sambil menangis sambil pot pet pot pet...bila langsung dah tak bleh nak mendaki..encek suami pegang tangan tarik gak supaya daki lagi. Huhuhuhuhuhu! ikut ati memang nak turun je balik. Tapi oleh kerana dah half way..maka daki aje lah dengan air mata bercucuran. Hihihihi lawak betul.

Jumpa je pondok terus duduk rehat. Gila, sampai peluh dingin yang keluar. Camne la tak pancit..tak pernah bersenam ke jogging ke tetiba nak mendaki. Adoiiii aku insan yang lemah. Masa ngah duduk  rehat tu, tak jauh dah lagi ngan jambatan. Dah dapat dengar orang jerit-jerit. Over tau! berhabis pulak tu dorang menjerit. Ni mesti kes jambatan kena goyang ni.

 Yeah!...inilah laluan kanopi tuh

Akhirnya dapat gak naik. Yahoo!!!!!!!! saya paling suka bila dah naik kat kanopi tu. Syok gile! Hihihihihi ni baru best. Hurm, skang saya dah tahu..saya bukan seorang yang gayat. Sebab saya seronok gila kat atas tu. Encik asben kantoi seorang yang gayat. Hihihihih senyap jek lalu jambatan. Saya suh posing pn tak mau. Hahahah! 

 Best kot!


Owh ye naik kanopi ni tak leh lebih dari 6 orang sekali jalan. So kena tunggu turn la. EEEeee..seingat saya macam ada 6 jambatan yang kene lalu...dan saya tak puassss. Bila dah sampai ke pokok yang terakhir rasa macam nak lalu sekali lagi. Tapi memang tak boleh la. :)

Okehla..akhirnya dah naik kanopi. Masa turun tu cepat jek. Pas dari kanopi tu kitorang pun menuju ke Kundasang semula. Nak ke Dairy Farm...yang sangat di kenali sebagai New Zealand Malaysia tuh. hihihi...next entry la ye.



Cheers,
Amysue

Saturday, May 12, 2012

Terima kasih encik suami :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Huuuuuuu saya sangat letih woh. Macam bekerja keras sangat straight seminggu nih. Huhuhu..apa taknya masa 8hrs bekerja like saya langsung takde masa untuk berjalan-jalan di alam maya (hihihihi selalu kejap wat keje..kejap visit FB..kejap baca belog org..)..pas abis 8hrs bekerja sambung lagi stay kat opis barang sejam dua. Balik umah, online jap pastu kroih-kroih dgn penuh perasaan...bangun pagi dok ulang benda yang sama.

Aiyaaaarrrk!..lately saya mula rasa macam takde life sangsung. Hahahah! tak tau la celah mana perasaan  yang takde life sangat tu, Padahal sempat jek hoye-hoye ngn kengkawan. Maybe hoyeh secara express kut tu yang tak feel sangat. Hihihih.

Adoiii agak berserabut benda nak buat yang berkaitan keje. Bila tgh buat keje yang ni tingat pula keje yang satu lagi. Saya rasa memang skang saya tengah stress. Huhuhuhu kesannya nampak secara fizikal hokey. So scaryyyy. Muka naik jerawat..badan letih..peod lambat..cakap merapu ketika bebual (hahahah! nmpk sgt tekanan). Ingatkan main NinJump lagi tekanan. Eh! :)

Okeyla..selalu kalau saya tekaan-tekanan saya memang suka khatam gambar-gambar saya bersama somi. Tak kira la gambar jaman batu ke gambar jaman skrg ke... janji menatap. Hilang skit stress.

Ni gambar-gambar masa hari birthday saya. Time tengah sarapan, encik somi suh bukak hadiah (ker memang aku yg nak bukak?? hhohoho bingung suda) yang dia kasik sebelum kuar rumah. Seriussss...gua adalah sangat blur tak tau apakah hadiah yang dia kasik. Saya just teka...mug..er..maybe frame gamba..tpi kuat nak teka mug juga. Hahahahah ntah apesal asik nk teka mug. Huhuhuh saya takut letak expectation yg tinggi macam nak teka abg bagi emas ke..bagi hengpong ke..kang kuciwa... hihihihi


Homaaaaiigod!..saya dapat hengpong leeee. I loikkke. Dapat hengpong Samsung. Hihihi, bagus ah, sebelum tak penah ada hengpong brand Samsung. Kalau Apple, I oredy got Ipad..kalau Blackberry,  I used to have BB Curve ke hape ntah..lupa suda..koz gua suda jualll. So skang Samsung tengah naik, tak dapat Galaxy Note..dapat Galaxy Y pon saya sangat excited. Thank encik somi.

Hikhikhik...bergenang ohkey airmata..

Woaaahhh!...nanti July encik somi besday pening le nak kasik apa. Dah la last year punya besday gift pn still berhutang ngn dia. Hahahha!..abis caner...bila tanya nak ape..laju je cakap nak lens camera. Omak aihhhhh celah mana nak cekau duit. Hihihi.. taun ni kasik tripod aje la. Bole? 





Saya suka sebab cover belakang bole tukar-tukar warna..kejap pink..kejap putih..kejap lagi oren..itam..silver...ikut baju la. Hihihi

Hepi!!! Luv u somi.


Cheers,
Amysue




Sunday, May 6, 2012

Berhoyeh Secara Express @ 1Borneo

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tadi pagi (Sabtu)..saya ngan memember sangat rajin kerna telah menghadirkan diri ke ofis. Hihihi...rajin sangggggaaatt kan?? hiks! takdelah...sebab settle kan bende2 untuk final exam student this Tuesday.

Dalam kul 2 petang cenggitu, kitorang pun gerak ke 1Borneo untuk sesi penjimbaan..hihihi! sebenarnya memang dah plan baaaek punya nk gi mam Tutti Frutti ngan bebudak ni. Sebab tu la tetiba rajin kan nak pegi 1B. Kalau ikut ati malas gak nak pegi jejauh sampai ke 1B. Namun oleh kerna buat masa ni Tutti Frutti tu hanya ada kat 1B..maka gigihlah jugak nak pegi. Satgi, Tutti Frutti dah bukak dekat Luyang, okey skit...dekat lah juga.

Oleh kerana masa pegi ke 1B pun dah kul 2ptg..memang lunch pun belom lagi. Lapar tahap gaban..maka kami melayan makan nasik dulu...huha huha gelak-gelak dulu...pas kenyang jalan-jalan dulu sambil kepala harus fokus...'jalan-jalan sahaja! untuk turunkan nasik kat perut..no shopping!..tujuan utama cuma nak makan Tuttu Frutti'..fokus...fokus...fokus...

Baiklah..kami si wanita-wanita ni memang sangaaaaat fokussss....hihihihi tapi sempat fokus dalam seploh menet je. Bila lalu PDI...nampak perkataan puaka SALE itu memenuhi ruang kedai...nampak plak orang macam semut....Huaaa! tiba-tiba kami-kami yang wanita ini terus macam dah nak meroyan... Woooooaaaah!!!! SALE laaaa.


Terus meluru masuk kedai tanpa pedulikan member lelaki kami yang seorang tu. Hahahha! dia dah jerit-jerit kat belakang..
'Weiiiiiii...fokus la...fokus.....'
'Ahhhhhh! persetankan fokus itu'... hahahhahaha! lantak la fokus ke hape ke...ada apa dengan fokus???? huhuhuhuhu

Lama gile weiiii kami kat dalam kedai tu. Member lelaki kitorang tu dah bosan-bosan tunggu kat luar. Hihihihi..sian kat dia. Dengan itu, kuar dari PDI..saya merembat dua pasang flat shoes. Murah jek RM38 je untuk kedua-dua kasut tu. hihihi

Boleh tak saiz kasut aku untuk Vincci ni 3.5???? hahaha..selalu pakai saiz 4.

Close up..suka kaler mustard ni..juga katun-katun yang kat kasut putih tu..

Okey la..okeyla...oleh kerana member dah buat muka kebosanan, terus laju-laju pegi Tutti Frutti..Bila dapat makan je rasa macam hilang terus masalah..ringan jek kepala. Hohohoo! over kan?

Saya punye...ntah hape-hape jela topping yg ku letak itu. Amik buah sikiiiiiiit je. Takut berat.

Muka puas hati dapat makan TF. Baeklaaaah!

Hik!hik!...muka ku disitu nampak suci gile. Padahal kalau gelak siap terkeluar suara lelaki. Hahaha!

Another version of 'Muka Suci' :)

Okeh..lepas dah layan TF sambil bergossip...terus menerjah ke Etude House. Pun amik masa yang agak lama duk dalam ni. Macam semua benda kami nak belek. Yang saya ni siap dah try mekap satu muka. Hihihihih! touch up free yaw!!!!...Abis semua tester aku bantai. Haha!

Tengah try lipbalm..suke gila ngan lip balm dia..tapiiiiiiii...nanti la baru beli.

Dah try lip balm..try pulak eye liner..try eye shadow..blusher..mascara..bedak...hohoohoho!


Last-last saya beli mask 5 ketul ngan harga RM15. Hihihi 2,3 menjak ni saya macam gila sikit ngan mask begini. Hampir tetiap minggu beli. Macam dah gian kot. Kalau ikut rasa ati ni..memang nak pakai ari-ari je. Sebab segar betul rasanya bila pakai mask cenggini. Saya sukakkk!!! dan yang penting semua mask sebelum ni memang stok nak Made in Korea je. Hohoho! motip???? saya kan minat k-pop. Eh?! hahaha.

Lepas dah puas ati tawaf satu Etude House tu..maka kami pun balik lah..yelah..ari pun dah gelap. Sila la balik. Kalau tak..memang ntah apa-apa jela yang 'ter'beli nanti. Tu pun floor-floor lain tak naik tu.


Cheers,
Amysue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...