Tuesday, March 20, 2012

Review: Pelamin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Masa kahwin ari tu saya tempah dua jenis pelamin. Satu mini pelamin untuk dalam rumah dan satu lagi pelamin sanding di luar rumah.

 Kalau letak bantal nikah..jadiklah pelamin nikah...

Kalau letak kerusi..maka jadiklah ia pelamin berinai..

Pelamin dalam rumah, walaupun simple..tapi begitu cantik di mata saya. Pelamin dalam rumah memang saya mintak yg paaaaling simple. Pelamin ni untuk majlis akad nikah dan malam berinai...kat luar untuk sanding. Eh! berapa kali nak bagitahu? huhuh

Saya amik dekat cikgu adik saya. Saya panggil dia cikgu Nazrey..saya rasa macam dah lama juga saya aim pelamin dia ni. Setiap kali saya pegi kenduri kawin area Papar yang ada pelamin dia kompem tak pernah tak cantik. Saya memang suka. So bile dah ada tarikh kawin, awal-awal lagi saya suh adik saya booked untuk saya. hehehhe...

Saya tak pernah jumpa dia face to face sehingga la sehari sebelum saya nikah (masa nak pasang pelamin). Maknanya, saya cuma berbincang dengan dia melalui sms sahaja. Ye sms sahaja. Hihihih tepon pun tak penah. Saya just bagitau theme color saya apa, baju sanding kaler apa, baju malam berinai kaler apa..dan cemana konsep pelamin yang saya nak. Memang senang la berbincang dengan dia.

Pastu sehari sebelum majlis nikah...dia and team datang la buat pelamin. Huhuh jam 4 ptg camtu la baru dia and team datang. Macik-macik saya yang lain dah sibuk-sibuk tanya pelaminnya mana. Abis dah petang pun pelamin takde lagi. Huhuhhuu actually saya pun risau gak.


Akhirnya berdiri megah jugak la kedua-dua pelamin saya. Waaaaaah!!!!!!! saya betul-betul tak pecaya dia buatkan saya pelamin yang sebegini indah. Saya tahu dia buat kompem cantik tapi saya tak imagine la pulak cantik gila macamni. Pastu macam pantas gila dah siap. Cok! cek! cok! cek!..eh dah siap. Gituuuu..

Apa yang saya suka tentang pelamin ni sebab banyaaaak bunga..macam taman bunga. Hik!hik!hik..pastu sebab de sangkar2 bagai....pastu ade kubah!...banyak plak tu bunge2 berjuntaian. Now tell me kenapa saya harus tak eksaited dengan pelamin ni??? haruslaaaaa eksaited..yippi!!!

Close up kubah yang ada bunga berjuntaian itu.

Walaupun tak pernah berjumpa face to face..cuma bersms..tapi dalam banyak-banyak benda dalam majlis saya, memang pelamin adalah objek utama yang meniti di bibir setiap tetamu saya (wah! meniti sangat.. heheheh)..memang paling orang duk tanya-tanya la. Jadi alhamdulillah..memang tak salah percaturan saya memilih dia untuk buat pelamin saya. Heheheh memang berbaloi saya aim dia selama ni. Thanks cikgu Nazrey! 

Okey...kalau ada B2B dari area Papar hingga ke KK yang sedang mencarik-carik pelamin yang gojes-gojes boleh la try kontek-kontek ngan  dia ni. Kat bawah ni ada sempat sy ambik gambar pelamin dari FBnya...semua adalah daripada FB beliau...Cikguuuu..saya pinjam ya.

 Wuuuuu..saya suka pelamin yang ni 

macam fairy tales

Putih yang suci..awww

Yang simple pun ada..

Owhhh! yang ni pun saya sukaaaaa

memang cantikkkk

Cantik kannnn???


Ni FB beliau..kalau berminat boleh add dia...and kalau nak call dia terus pun boleh. Bleh email saya untuk no fon beliau..nak tolong saya tanya-tanyakan pun boleh. InsyaAllah..harga berbaloi dengan pelamin impian anda....heeee


Cheers,
Amysue


Wednesday, March 14, 2012

Monday, March 12, 2012

Review: Official wedding photos and video

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hihih ntah bila la nak abis kan citer pasal kawin. Dah 4 bulan kawin masih lagi nak review kawin...huhuhu takpelah...at least ada jugak nak di baca-baca untuk tahun-tahun yang seterusnya. Well..saya memang pembaca dan peminat setia belog sendiri. Heheheh kengkadang siap boleh tergelak-gelak baca entri dulu-dulu. Huhu.

Akhir bulan Feb lepas..masa encik somi balik Sabah..Official wedding pics and video saya pun selamat diserahkan kepada kami berdua. Hehehhe..tapi saya tak tempek la gamba saya kat sini..heheheh em,nantilah sikit-sikit saya tempek kat mana-mana entry akan datang. Saya post pics yang diambil oleh geng-geng OP ni sebelum diserahkan kepada saya.

Salah satu page di dalam custom album.

6 items in 1 package

Leather custom album cover

antara pages dalam custom album

pun sama..heheheh

yang cover bunga-bunga tu adalah sticky album. Saya dapat 2 buah sticky album untuk 100 keping raw pics.


Another view of the items

Masa proses penyusunan raw pics dalam sticky album

Semua pics adalah unedited. Tapi sangat puas hati!


Untuk package yang saya ambil, takda outdoor shooting..paling-paling outdoor pun cuma depan pelamin..eheheh since my pelamin pun kat luar... Actually memang nak buat outdoor, tapi masa adalah sangat pack! So tak dapat nak atur buat outdoor shoot. At last, kami gantikan dengan ambik gamba studio. 

Sangat lawak okey amik gamba studio. Kami main mekap-mekap sendirik. Hehehhehe! since dah biasa sangat main dengan mekap set studio, jadi takde masalah sangatlah. Hohhohoho! gamble sangat lah mekap sendiri. Sib beik cantik gak...em boleh laaaa. Hehehhe.. Ni lah padahnya kalau semua planning last minit. Ingatkan jurumekapnye ada datang keje. Sekali saya sampai studio..EL la pulok. Mana nak sempat dah mintak mekap kat saloon ke apa. Sebab time tu dah kul 3 lebih pm..encek somi punya flight kul 8 lebih...mekap aje dah berapa jam...nak pose itu ini pun dah berapa jam..nak tanggal aksesori bagai...adoiiii.


Meet my OP team. Ini cuma sebahagian sahaja ni. Ada 3 org lagi tak masuk dalam gambar. Owh ye, dorang ni member keje saya gak, tapi memang terlibat secara serius dalam bidang photography. Selain amik gambar, mereka juga terlibat dalam pengajaran shortcourse photography.

Actually, saya bukan sahaja amik dorang untuk shoot still picture jek...ni termasuk shoot for video untuk 3 majis (nikah, berinai dan sanding). Memang dorang cover habis 2 hari dari pagi sampai ke malam. Huhuhuhu terharu dengan komitmen dorang. Sampai ada segelintir org-org kampung saya kata saya kawin macam retis. Hahahahha! lawaknye laaa..

Kenapa cam retisss sgt??? sebab kamera amik video belambak ada di mana-mana..setiap angle ada. Tu tak masuk yang amik still photo. Dah macam nak masuk tv...walaupun "kau sape la nak masuk tv kan??"..

Untuk video dan pics kawin ni saya amik package termasuk :
- Sticky Album (unedited)
- Custom Album (Edited)
- Unlimited Images in DVD
- 10R + Frame
- Video
- Caricature

So far harga adalah berbaloi-baloi dengan hasilnya. Kalau tetiba uols berminat nak dapatkan servis dorang, boleh email saya je amysueraya@yahoo.com.sg


Cheers,
Amysue



Sunday, March 11, 2012

Indahnya Jiwa Kerna Bahagia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...



11 March 2012 genaplah usia perkahwinan kami mencecah 4 bulan. Masih terlalu baru..masih terlalu hijau untuk berkata tentang sempurnanya perkahwinan ini.

Apapun..selama 4 bulan melayari kehidupan pasangan suami isteri yang saling berjauhan..namun bahagia tetap bertandang. Alhamdulillah dia seorang suami yang sangat tenang, memahami dan.....sangat kool yaw! Eh..baru je nak feeling2 romentik. Hahahhaha! serius, aku tak reti la nak mengarang ayat2 romantis nih. Asik taip..pastu backspace..pastu taip..pastu backspace semula..cam tak kena je semua ayat-ayat romantis yang saya nak karang tadi. Huhuhuh hampeh tol.

Btw...cepat nau masa berlalu...dah pat bulan ek. alhamdulillah...bahagia sangat2...happy gila kot pas kawin ni. Jarang gadoh...encek somi plak makin suwittt..makin memahami wanita okey..dia kata dia banyak membaca tentang karenah seorang wanita tu camne. Hihihihih! bukan kah sejuk aje telinga ini mendengar?


Sejak-sejak encek somi ni dah rasmi jadi sebahagian warga Sabah..saya memang bantai cakap sabah pekat je kat dia..sib beik dia paham. Okeylah..ckp cepat cemana pun dia dah bole tangkap. Saya bagi teka teki Sabahan pun dia bole jawab. Hahhahaha! pencapaian membanggakan sungguh.

Encik somi...saya tahu kamu memang akan hari-hari bukak belog saya. Maka..saya nak sampaikan sedikit ucapan buat kamu (Hahahah! ingat ni majelis penyampaian hadiah ke apa?)....syg sangat bahagia dan gembira jadik wife abg..sangat2 bahagia..sedikit pn tiada penyesalan di hati atas perkahwinan ini..abg yang terbaik buat syg..syg sanggup lakukan apa sahaja demi membalas segala kebahagiaan yang abg berikan kat syg..syg akan cuba untuk menjadi seorang isteri yang sentiasa menyejukkan ati abg..mwah! luv u sgt2.

Next month besday syg tau! hik!hik! *kenyit2 mata.


Cheers,
Amysue

Monday, March 5, 2012

Fullhouse Sunway

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Huhuhuu walau hanya berbekalkan satu bar..broadband Celcom ku mampu berkhidmat dengan begitu cemerlang sekali. Laju je ko ek..Bagus..bagus..cume kengkadang pandai sengal kan?

Wah! agak lama juga saya tak up entry baru..asben saya balik ujung bulan Feb hari tu. Tu yang macam malas nak mengarang entry...haruslah masa sepenuhnya nak spent dekat encek somi. Huk! huk! awal bulan April nanti baru dia balik lagi...

Owh! hari tu masa jenjalan ngan encek somi dekat Suria, saya adalah excited sebab nampak Fullhouse dah nak bukak dalam sikit masa lagi. Macam cantik je...siap dua tingkat...ada fontain bagai...teruja!!! Pastu last week masa kuar ngan kengkawan, tengok..eh! dah bukak laaaa...pastu ramai gile kan orang makan dalam tu..huk!huk!huk!..xpelah..lein kali la pegi.Lagipun masa tu dah planning nak makan tempat lain..next gaji baru pegi sana. heheheheh...

Tapi masa cuti honeymoon n bertandang ari tu encek somi tetibe bagi suprise ye bawak saya makan kat Fullhouse Sunway..wah! saya macam tak caye je dia ajak saya makan kat sini. Yelah..dia tu mana nak layan tempat2 cenggini..Tapi saya suka sebab deco restoren ni. Hikhikhik! cumelssssss. Super comel.

Alamak..segala pic yang telah diupload adalah tidak mengikut kronologi kejadian..Heheheh malas plak aku nak susun..tgk caption aje la ye..

Sementara tunggu order..haruslah update keberadaan kita di  FB. Gediks yaw!!

Heheheheh saya lagik


Minuman saya yang de pearl tu..em apekbende ntah namanya. Yang penting ianya berasaskan honeydew..hahah berasakan la sangat. Pastu yang gelasnye tinggi tu encek somi punya. Dia order minuman yang berasaskan mint..pastu ade cekelat2..hahahahah saya lupa apakebende namanya tu. Tapi dua2 marvelesss la.


Eh ni gamba kat atas ni dah abis makan ni. Kau tengok orang2 yang kat belakang tu. Ramaiii kan. Saya suka konsep restoren ni sebab feeling  macam kau makan kat rumah sendiri.

Hehehehe...pegi time krismes...jadi ada la tetibe segala perhiasan krismes di situ..

Karakter Tracy yang cute!


Pic atas ni view dari meja makan kami..suka gambar yang kat dinding tu. Nak2 pulak kau baru kawen kan..harusla terlebih-lebih sikit perasaan kasih sayang tu. Huhuhu.

Bersama makanan saya...usah kau tanya apa ke namanya menu itu..saya tak tahuuuu. Lupa!. 

Ada lagi aksi di sofa ni.

Kami berposing dengan himpunan menu yang ada di restoren ni. Macam majalah!...mati2 saya ingat majalah. Muahahah!...owh! menu rupanya :p

yang bestnya restoren ni..ada gak jual barang-barang lain..Bleh la cuci-cuci mata..atau cuci wallet/purse anda sekali. :)

Encek somi plak dengan si Tracy

Bersama lens mug yang ada dijual di situ. 

Tak sah kalau tak amik gambo kat depan restoren..yang kat Sunway ni ketenye kaler kuning.. Yang kat Suria saya tengok ketenye kaler ijau. 

Seee ..comel kan kalau amik gambo kat depan restoren ni..

Ye gitule citernya encek somi ajak saya ke sini secara suprise. Emmm..kalau tanya pasal harga makanan...i wud say..okeylah...takdelah mahal sangat kot. Harga cam standard2 secret recipe..affordable bagi saya.

Update: Owh rupanya watak Tracy tu adalah seorang ibu. Cerita lanjut bleh klik sini atau yang lebih afdhal klik Fullhouse Lifestyle Store and Cafe.


Cheers,
Amysue




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...