Sunday, April 29, 2012

Kundasang : Mount Kinabalu Heritage Resort and Spa Hotel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Masa besday saya yang ke tigapuluh hari tu..encek asben kan ada balik Sabah..so, sempena hari bahagia saya nak beralih tahun..haha bahagia sangat!..maka encek asben ajak bercuti menenangkan fikiran kat Kundasang. Owh! banyak-banyak tempat kat seluruh Malaysia ni...Kundasang tetap mendapat tempat teratas dalam hati ai. Huhuhuhu!...saya sangat gumbira kalau dapat tatap gunung Kinabalu di depan mata...dan saya memang suka tempat-tempat sejuk. Tenang gila kut!


So awal-awal lagi dah booked hotel kat Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa...phew! sib baik kitorang dah booked awal. Kalau walk-in kompem tak dapat bilik sebab masa check in hari tu ramai gak yang walk in tak dapat bilik atau chalet sebab dah full house. Memang saje pilih hotel ni sebab asben yang request. Dia suka kut duk hotel ni. Tapi saya suka gak. Dapat government rate. Okeh la tu.

1st day tu..after check in..lepak-lepak jap kat hotel hilangkan penat..pastu pegi pekan Ranau untuk carik lunch. Balik dari lunch...lepak bilik lagi sampai tertidur. Hahahah...encek asben yang drive saya pulak yang over kepenatan..sampai payah sgt nak bangun bila somi kejutkan untuk gi jenjalan sekitar hotel.

Taman kat belakang hotel.

 Owh masa ni dah kul 5 lebih kut. Gunung just nampak puncak je. Kabus adalah sangat tebal. :)

Kat tempat nak nengok gunung "Mount Kinabalu View". Ada kat belakang hotel.

 Encek asben dah bambam..hihihi tp saya tetap sukak!!! somel. :P



 Bajet somel...

  Cam biasa...tak sah kalau tak bergambar dekat sini.

Petang tu memang plan nak jenjalan kat sekitar hotel je...sambil nengok kalau-kalau gunung Kinabalu tu boleh nampak. Mak aiiihhh sejukkk yang ammaaat. Masa memula sampai tengahari tu idak le sejuk cenggini. Nak aje jalan berpelukan ngna somi. Tapi saya malu. Boleh???? hahahhaha..segan ngan orang sekeliling. macam ko je kan ada laki. Hahahahha! Lagipun encek asben adalah sangat bz mengendong kamera godang beliau. Malas la pulak nak menyelit. Hihihii

Dah puas jenjalan..lepak lobi..hihihi encek asben nak jenjalan lagi tapi saya tak tahan sejuk...so lepak lobby kejap sebelum naik bilik.

Owh..malam tu langsung tak kuar. Ingat nk pegi jugak cafe lepak sambil ngeteh. Tapi..cam malas giler nak kuar...so untuk dinner malam tu kitorang just order dari bilik. Heheheheh ngengade kan nak makan dalam bilik. Heheheh..memula saya macam tak berani juga nak minta order ni..kan cam mahal. Pastu encek asben kata tak apa. Bukan selalu nak makan mengada-ngada dari dalam bilik..owh yeah!!!! terus order.

 Ni asben punya makanan...chicken curry ape ntah. Tapi sedap okeh!...kari dia pekat...


Ni saya punya...Kundasang Fried Rice ke ape ntah namanya. Lebih kurang ceggitu la. Ni pun sodap jugak la. Tapi masa macam tak feel dah makan sebab macam dh sejuk. Maybe masa nasik ni on the way ke bilik dah sejuk kena udara yang memang extremely sejuk. huhuhuu...

Esoknya...adalah sedih sebab lambat turun pegi tengok gunung. Masa kitorang turun dalam kul 8 lebih, gunung dah tertutup ngan kabus..aiseh....maka bergambar syok sendirik sajork.

 Saya and encik asben

 Pas dah check out semua..on the way turun dari kawasan hotel nampak cam cantik gak la pemandangan pekan Kundasang...benti jap tepi jalan and amik gambar lagi.


Hahahah tak romentik langsung gambar ni. Dah jadik cam encek asben nak tanduk bola jek. Hahah! memang terkekek-kekek kitorang ketawa nak dapatkan posing.


Posing sengal pun jadik laaaaa

Encek asben suka pic ni tapi sila tengok muka saya senyum macam tertelan bijik durian. Huhuhhu sebenarnya nak terketawa sebab tetibe je jaket tu jatuh time tgh nk pose.


Pas dah puas bergambar..kami pun gerak menuju ke Poring...gi mandi...gi naik canopy..pastu gi Dairy Farm..nanti saya buat dalam entry lain..


Cheers,
Amysue




Wednesday, April 25, 2012

Sedia Menerima Tempahan Bunga Tisu :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebenarnya saya sangat hepi tau bila informasi yang kita sebarkan melalui belog dapat membantu sesetengah individu di luar sana. Contohnya saya duk review-review pasal wedding saya..duk pung pang punga citer pasal DIY projek masa kawin hari tu..tetiba agak selalu jugak la saya dapat private message dekat fb tanya lebih lanjut pasal benda yang dorang baca dekat belog saya....and! saya adalah sangat berbesar hati untuk menolong dorang esepecially bab-bab persediaan kahwin ni.

Ada yang tanye spesifik tempat utk beli lollipop..tanya mana nak beli bahan untuk buat jar comel saya tu..tanya pasal bunga tissue..pasal isi borang kebenaran nikah..bla..bla..alhamdulillah..mana yang saya tak terlepas pandang tu memang semua saya reply.

Tapi paling sedih tak boleh tolong bila ada yang nak order cover yassin untuk doorgift. Hahah! bukan saya taknak amik order..tapi yang masa wedding saya pun..saya suh mak yang jahit..saya cuma masukkan yassin jek.  :)

 Bunga Tissue..tapi rasanya lebih sesuai sebut bunga crepe paper.. heheh


Pastu ada jugak pembaca yang nak order bunga tissue untuk dijadikan bunga telur/pahar...haaa yang ni hampir-haaaampir saya nak terima untuk buat. Sebab masa wedding ari tu memang saya sorang je pun yang tunggang tebalik wat benda ni. Jadi saya rasa ok je..takde masalah.

Tapi last-last, saya tak jadik terima tempahan tersebut..sebab...omakaiiiihhhh, order untuk 2000 batang (for butik sebenarnya)..memang menangis la nak siapkan sorang..nanti customer tak puas hati...marah.. Lagipun takut rosak kalau pos jejauh (luar sabah)...iye la...daku kan masih level beginner..jadi takut rosak pulak.

Tapi...kalau ada B2B dari sekitar Kota Kinabalu yang berminat dan mahu buat tempahan dalam 50-100 batang bunga tissue (tapi version crepe paper la ye), insyaAllah saya akan buat. Harga boleh runding. 

Skang otw nak buat projek Felt Hand Bouquet untuk wedding kazen my hubby. InsyaAllah..kalau dh siap bleh la wat review. Hihihih.


Cheers,
Amysue

Wajah Baru...boleh lerr..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hihihi mengada sangat kan nak private-private belog segala. Hohoho!..semalam la, saya upload gambar..bla..bla..end up dgn gambar saya siap terkeluar-keluar dari border...oh man, i don't like it...so bila dah godek-godek itu ini dekat blogger..alang-alang saya ubah terus la template ape ke bende semua dalam belog ni. Maka terhasil la wajah baru yang tak baru sangat untuk belog Dayang Amy.

Mahap le kalau tak berapa cantik. Hohohoh! keje nak cepat aje gini la hasilnya...owh ye, dah back to 2 column aje. Reason...supaya haku boleh letak gambar sebesar-besar alam di ruangan entry..hik..hik..hik..



Cheers,
Amysue

Tuesday, April 24, 2012

j.a.r.a.k

OP : www.faizalsham.com.my


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ya Allah...
Aku rindukannya keranaMu ya Allah...
Jauhkanlah aku dari perkara yang mmbuatkan aku lupa kepadaMU..
Aku semakin mengerti.. 
'Jarak' ini bukan untuk menghukum ku..
Tetapi 'Jarak' ini untuk MENJAGA aku dan dia

Dengan 'Jarak' ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..
Dengan 'Jarak' ini aku dan dia berjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepadaMu Ya Allah..
Dengan 'Jarak' ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..
Dengan 'Jarak' ini akud an dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi..

Dan..
Dengan 'Jarak' ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti..
Aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA
untuk melayari semua ini dengan jalanyang diredhai.

(sumber: Facebook)
********

Masuk bulan ni kira dah lima bulan kami menjadi suami isteri..sikit ari lagi dah masuk setengah tahun. Huhuhuh! terasa cepatnya masa berlalu..tapi saya masih rasa kami baru sangat berkahwin..hihihi apa taknya..statusnya aje dah nak masuk setengah tahun..tapi realiti sebenarnya..mungkin tak sampai 2 bulan kami merasa hidup bersama.. maksudnya dia ada di sisi saya. huuhuhu selebihnya..kami dipisahkan oleh jarak tempat yang agak jauh..siap pisah ngan laut china selatan lagi..

Kadang-kadang hati mengeluh...sampai bila mahu begini?? tapi nasib baik masih berfikiran waras dan sabar tu masih ada. Hihihi kadang-kadang kalau tengah borak ngan somi lalu termengeluh terus cepat-cepat tampar mulut sendiri. Heheheh saya dah somi dah macam berjanji tak mau mengeluh-mengeluh...kan tak baik..hanya perlu lalui dengan sabar. Setiap kesabaran itu saya pasti ada kemanisan..

Bila pikir-pikir balik..saya tetap bersyukur dengan keadaan kami..masih ramai lagi sahabat saya di luar sana yang sominya berkerja di laut. Maknanya kene berlayar berbulan-bulan..haduiii lagi pedih...saya ni paling-paling punya lama tak jumpa pun 2 bulan. Kalau tak memang sebulan sekali samada saya ke sana atau dia ke sini.. 2 bulan tu masih lagi tahap ok bagi saya. Hihihihi yela...kata dari sejak kapel memang berjauhan kan..jadi saya tak tekejut sangat dengan keadaan begini.

Kalau tengok account airasia somi saya memang berderet la penerbangan yang sudah di tempah. Sejak dari awal kahwin account somi suda tersenarai penerbangan-penerbangan yang sudah di tempah sehingga hari raya tahun ni..kata orang nak seribu daya tak nak seribu dalih..

Jadi kalau nak kata kos itu masalah utama kami..rasanya tak adil kut..sebab penerbangan murah tu ada bila-bila sahaja..hanya perlu cekap menyambar sahaja...juga cekap merancang. Kalau apa yang dirancang tidak menjadi anggaplah bahawa Allah itu lebih mengetahui yang sebaiknya daripada apa yang kita rancang...gituuuuu..jadi takdelah tekanan tak tentu pasal.


Cheers!
Amysue



Sunday, April 15, 2012

8 April 2012 = 30 Tahun




***Entry hari khamis lepas..huhuh lupa nak publish :P ***

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

6.46pm..dan saya masih berada di opis. wah!!! gigih la kau duk opis sampai lewat cenggini. Hik! hik!..ari ni saya balik umah sewa, jadi malas la pulak nak tekocoh2 balik. Umah cam sekengkang kera je pun dari opis. Tak payah gaduh-gaduh nak balik awal. Lagipun..somi kan jauh..duk bujang la.. Hihi..kalau balik umah parents, haruslah tercongok depan mesin thumb print tu tggu kul 5.30. Sharp je saya balik. :)

Last week 5-9 April encik somi ada balik. Weeheee! sukak gila. Saat paling bahagia kalau somi balik. Tapi saat paling terseksa kalau nak hantar somi baliksemenannjung. Sehari sebelum saya dah setat nangis..borak skit dah taching2..pastu nangisss...Wuuuuu sakit sungguh perasaan melepaskan somi balik..

8 April 2012, genaplah umur saya 30 tahun. Owh yeah...dah masuk 3 series dah..ihihi sebenarnya takde perasaan pun..tapi nak juga paksa-paksa diri ni ada perasaan sedih. hahahah! sebab kalau tak berperasaan sedih macam belagak sangat pulak. :)

Umur je meningkat..tapi saya rasa biase je..heheheh masih rasa muda belia..abis tu dah kengkawan pun muda2 belaka, takkan kau nak feeling tua sengsorang. Harus la tak. Hik!hik!


Birthday celebration biasa2 saje..setiap tahun akan celebrate bertiga..ayah..saya..and anak buah. Tapi satu je kelainan istimewa kali ni..saya sambut besday dengan SUAMI!!!....hepinya, saya sambut besday sebagai seorang isteri..first time dapat wish secara real masa malam besday..dapat kiss sekali kat pipi..best!!! (walaupun saya mamai, sebab penat sgt balik dari kundasang.)


To my beloved husband terima kasih di atas segala kejutan-kejutan yang abg berikan...layanan..semualah..tak pernah sehappy ini..mwah! i luv u sangat-sangat...sangat2 tahu?? huhuhuh abg pun tahu, takde satu perkataan pun yg boleh menggambarkan besarnya cinta sayang kat abg...awwww! ai tak reti yu nak romentik2 kat belog nih. hiks!


Cheers,
Amysue
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...