Thursday, November 29, 2012

Penang Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hahahha..eh tetiba kan nak ketawa. Hiks! bukan pe..ari ni saya macam nak up cerita percutian ke Penang. Tapi masalahnye..cerita pegi Langkawi ari tu pun tak up lagi. Huhuh! aduh sesungguhnya daku malas betul nak mengarang cerita ke Langkawi tu tapi memandangkan nak simpan juga kat belog sebagai kenangan..so terpaksa la slow2 karang.

Apapun..ari ni redah je masuk cerita Penang. Saya dengan encik somi ke Penang pada 26-28 Oktober yang lepas. 27 Oktober tu stay Shah Alam dulu then baru fly ke Penang. Takdelah direct naik flight sampai 2x sehari macam pegi Langkawi ari ru. Huh! penat gila 2x naik flight dlm 1 ari.

kat penang kitorang stay kat Good Hope hotel. Heheh sesungguhnya percutian kali ni saya langsung tak sibuk2 nak tempah itu ini atau sibuk2 servay tempat. Semua suruh encik somi aje yang uruskan. Tempah hotel pun dia..tempah kete pun dia..plan nak gi mane semua dia buat. Beza dengan masa bercuti ke Langkawi ari tu. Dari book hotel saaaaaaaampai tentative program saya yang buat. Kali ni aku malas. Hahahahah! penangan mengandung gini lah..suka2 hati je nak malas.

Owh..kami decide travel pakai kete sewa. Senang dan bebas ke sana ke mari. Huhuhuh tapi sesungguhnya rate kete sewa di Penang amat tidak sama dengan Langkawi. Kitorang amik yang dekat airport je.. tapi tidaklah semeriah macam kat Langkawi..semua akak2 and abg kat kaunter kete sewa jerit2 nak bagi sewa kete dorang. So opkos la rate murah.

Hihihi tapi bila kat Penang..senyap je kaunter kete sewa ni. Nak tanye pun takut. Hhohoho..so at last kitorang sewa kete Viva juga. Actually saya memang suka pakai kete Viva sebab jimat minyak uolls. Minyak yang kami pakai selama 3 hari 2 mlm hanya RM50 je..tu pun tak abis. Masa kat Langkawi lagilah..pakai RM30-RM40 untuk 4 hari 3 malam. Sebab tu kete saya pun Viva juga. Eh! *Duta Viva ke ape nih?*

So kete sewa yang kami dapat untuk Penang adalah RM120 sehari. Tsk!...tutup mata je la. Langkawi ari tu plak RM60 sehari..Memang heaven la klu dapat RM60.

Maka kami mengembara la sekitar Penang dengan dengan berpandukan google map sajork. Tabah betul saya baca peta. Ingatkan senang macam kat Langkawi..ambik kau..berbelit-belit..masuk town lagilaaaaaaaa..saya rasa duduk sana 3 hari memang ting tong otak nak hafal jalan. Nak balik hotel memang tak pernahnya takde tragedi sesat atau ulang jalan yang sama sampai tigebelas kali.

Jalannya takdela complicated cuma yelah kan bukan tempat kita pastu ko expect nak master jalan tu dalam masa 3 ari memang tak lah. Hihihi pastu bila memandu di sana haruslah memula terasa diri ini dibuli ngan orang Penang..hahahah dah hari ketiga kami pun dah terer cilok2 suke2 hati. Kata plat kete Penang kan?..hahaha..siap angkat2 kening lagi kat pemandu lain. Paling tak menahan siap kene tahan polis lagi..kwang-kwang..

Tapi tahap ketensenan saya membaca peta dan memaham jalan kat sana boleh sampai tahap saya terbawak-bawak dalam mimpi. Boleh plak saya sambung usaha membaca peta kat dalam mimpi..hahahah bengong. Dah pagi petang siang malam asik ngadap peta maunya tak terbawak-bawak dalam mimpi.

Walaupun tensen tapi saya ngan somi memang nak pegi Penang lagi..sebab kitorang tak abis lagi khatam makanan2 kat sana. Seriussss...banyak lagi makanan Penang yang saya tak sempat nak makan. Sebab tu insyaAllah akan ada lagi trip to Penang akan datang. Hehehhe harap2 murah rejeki dan panjang umur. Amin.

Heeee ni nak citer pasal tu je..nanti saya cerita tempat-tempat yang saya pegi. Uhuuhu takde gambar kali ni sebab bila tgk2 album takde gambar berkaitan entri ni.Next entry tempat2 yang di lawati banyaklah amik gambar. Tapi sebenarnya memang saya kurang bergambar sejak mengandung ni..i mean..tak berapa nak teruja macam sebelum mengandung. Nak pegang kamera pun takde napsu. Huhuhuh


Cheers,
Amysue

Thursday, November 22, 2012

Felt Hand Bouquet

Assalamualaikum dan Salam Sejatera..



Nampak tak gambar di atas itew??? heheheh..nampak ape yang comel tak? hiks pengantinnya memang la kompem comel..tapi sila pokus ke bunga tangan yang yang berwarna biru itew.. Hihihii comel kan??

Tsk!..sila cakap comel..sebab saya yang buat. Hahahah! tak malu nak suruh orang mengaku comel. Anyway..bagi saya comel yang amat. 



Actuallynya sepupu kepada encek somi mintak saya buatkan bunga tangan pakai kain felt tu. So saya kata ok je..pastu dia bagi design yang dia nak. Memula tengok mcm bese2 je..sebab simple sangat kan..sekali dah siap..woaaahhh! patutla dia beriya nak..rupanya cute gile.


Anyway..i am happy for her sebab dia suka dengan hasil tangan saya..dan juga Selamat Pengantin Baru Diyana and Azrul.

Nantilah saya buat tutorial buat felt hand bouquet ni ye.

Cheers
Amysue

Tuesday, November 20, 2012

Cerita Trimester Pertama


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Owh..hari ni saya rasa macam nak kongsi la cerita tentang 1st trimester saya yang lepas. Hehehe memang saje nak update lambat2 cerita-cerita berkaitan 1st trimester. Yelah 1st pregnancy..so of course saya selalu risau tak menentu di fasa yang fragile itu. Makanya, kita update hanya selepas selamat mengharunginya.

Actuallynya..saya dah perasan maybe saya mengandung masa 3 weeks of pregnancy. Wah! dalam pada 1st time mengandung terer pulak mendetect ngandung ke tak. Hahahah! of course le dah kalau napesu makan mengalahkan ape je dah tentu la saya dah syak sesuatu di situ. Indicatornya di sini cuma la napesu makan yang bermaharajalela. Nak test UPT ada seminggu lagi nak peod. Jadi kena tunggu la.

Hihihihi tapi sebab tak menyabar punya pasal..actually lagi lima hari ke nam ari cenggitu saya dah cek UPT. Hahahah!..eh tapi naik okeh the faint line. Tapi sangat la samar-samar. Senang citer samar gile laaaa. Tapi takpe..kita tunggu lagi.

Nak tunggu hingga hari the day saya sepatutnya period tu kira 3 kali juga saya buat UPT. Heheheh..bikin ketagih kot nak cek. Hiks!

So akhirnya saya cek UPT setelah 4 hari period delay..dan sewaktu saya dan somi tengah bercuti di Langkawi..memula ajak somi gi beli UPT digital yang pasha sanda guna tu..senang bleh bagitau sekalik dah berapa week pregnant. Kemain semangat nih nak test..sekali boleh pulak dalam banyak2 umat manusia ni..saya pulak yang terkena bila terbeli UPT yang tak betul. hape pun tak keluar. Blank je. Dekat manual user tu kata kalau kita salah buat akan terpapar perkatan failure ke hape ntah.Tapi masalahnya..tak ade ape pun kuar.

Aduh punyelah kecewa. Dah lah mahal nak mampos. Menjejeh-jejeh airmata aku bila UPT tu rosak. Terus sendu dan baring menangis teresak-esak. Alahai..fragile sungguh. Sib baik encek somi pujuk-pujuk ajak gi beli yang baru. Malas aku nak layan dah beli digital tu. Beli je yang bese-bese. Dah kalau kompem kau ngandung kan..mesti kuar punya double line itu.



Hikhikhik..alhamdulillah..bila kuar je double line yang gila punya pekat dia punya merah dan gemok..memang happy nak melompat-lompat. Owh ye..somi sendiri menyaksikan bagaimana UPT yang takde apa2 line tu turn to red double line.

Terus angkat-angkat kening pandang somi sambil buat muka 'abis skang lu dh pecaya wa pregnant?'..hahahah! bengang betul bila encek somi treat kita macam tak pregnant walaupun dah tunjuk UPT2 yang dah dibuat sebelum (walaupun faint line)..tak pecaya lettew.

Huhuhuhu saya paksa encek somi syiom pipi saya. Hahahah main pakse ko. Dah hepi-hepi semua terus layan tengok tv sambil makan bubur instant..Alhamdulillah..setelah 6 bulan usia perkahwinan..Allah kurniakan rezeki ini.syukur sangat..

Lakik Binik yang hepi..heheh

Minggu berikutnya baru saya pegi jumpa doktor untuk sahkan kehamilan. Hihihi tapi masa bercuti kat langkawi tu memang sentiasa risau je. Yelah dah la naik flight 2x BKI-KUL-LGK..pastu ngan bejalan tak hingat dunia..siap boleh naik bot pegi island hopping. Pergh! tawakkal je.

Bila banyak berjalan memang sampai tahap malamnye bahagian ari2 saya sakit..krem..macam nak period. Time tu memang redha la kalau tetiba turun darah. Tapi Alhamdulillah..yakin pada rezeki yang Allah dah tentukan untuk kami..baby masih kuat untuk terus berada dan membesar dalam rahim saya.

So untuk 1st trimester ni saya compile semua la ye yang berkaitan:

Saaaaangat kuat makan. 

* Tiada morning sickness yang teruk. Cuma mual je la memanjang. Solution saya..kena kerap makan. Hahah! kalau makanan takde dalam mulut kang tetibe je mual tu datang.

* Tak suka minum air masak. Yaiiiii lain macam je rasanya. Sebab tu masa awl-awl dulu susah sangat saya nak telan Obimin tu..sebab after makan ubat kena minum air masak..

* Muka naik jerawat..banyak plak tuh.

* Cepat mengah. Buat biskut raya pun bleh mengah. Hihihi

* Suka makan mangga muda and buah-buahan.

* Tak suka minum milo ke..vico ke.. rasa adalah sangat mengelikan. Padahal tu la rutin muniman saya sebelum pregnant.

* Pening lalat start tengahari sampai ke malam. hehehhe tapi masih mampu drive mengharung jammed balik dari keje.

* Sangat fragile..pastu end up dengan nangis teresak-esak. Hahahha! macam sedih sangat. Salah buat jadual waktu kuliah pun bleh nangis gile-gile. Hiks! malu aii

* Mengidam makan hotdog yang dijual di Growball Cinema. Heheheh terus aku bantai sampai 4 ketul. Sampai skang taknak makan dah. 

4 weeks of pregnancy

Emm setakat ni itu je kut. Tak banyak yang ngengada sangat la. Tapi syukur sebab dengan ketiadaan somi di sisi saya takde lah teruk sangat kene morning sickness.


Cheers,
Amysue

Monday, November 12, 2012

11.11.12 Ulangtahun pertama perkahwinan

Assalamualikum dan salam sejahtera..

Hari ni genaplah setahun saya menjadi isteri kepada Muhammad Jamil..dan genaplah setahun kami melayari alam rumahtangga secara jarak jauh. Tsk! Tsk!... Masih belum ada rezeki untuk tinggal bersama. 

Alhamdulillah...saya bahagia je selama setahun ni. Bagi saya jarak tu bukanlah masalah besar sangat. Malah kami somi isteri adalah amat jarang sgt menaikkan isu tu dlm perbualan kami sehari2. Bukan taknak cari langsung penyelesaian...dah buat dah..skrg tggl tggu berita gembira je. Tapi kau pepaham aje la..nak pindah ni makan masa yg lama untuk lepas semua stage.Hehehe.. 

Kadang-kadang member2 tanya..xde rasa sedih ke bila somi xde di sisi? Tak rasa sedih ke pegi check up baby sorang2?..tak rasa sedih ke sebab somi tak menyaksikan perubahan perut saya setiap hari? Tup2 bln depan dh besar..jumpa bln depan satu lagi dh kembang..hohoh.. Huhu tipulah kalau saya takde rasa apa pun..malah kau jangan tak tau..banyak kali dah saya menangis sorang2 bila tak tertahan rasa rindu. Somi tak tahu pun..cuma ada segelintir je yg dia tahu sy nangis. Yang lain2 tu nangis2 sendiri je..pas nangis...pujuk ati sendiri..kemudian dah ok. Heheheh

Tapi tu la..nangis tu nangis la juga...sedih tu sedih la juga. Tapi saya malas nak layan sangat. Kalau layan..ape pon tak boleh. Buat keje pun tak happy..nak makan pun tak kenyang..betul tak? So alhamdulillah..saya mampu melalui 365 hari tanpa somi di sisi.

Takde celebration pun semalam. Yelah..sominya kan takde. Tapi dah gi makan-makan and paw mengepaw somi last week. hehehehe..last week kan saya balik Raub..jadi sempat la paw somi. Hehhehe... Terima kasih encik somi. Lebiu.

Alhamdulillah..makin lama saya sudah boleh terima segala perangai encek somi. Hahahah maksud saya semua hidden character sebelum ni. Huhuhu hopefully..segala hidden character saya..muka-bangun-tido-rambut-macam-singa..ketawa-terbahak-bahak-lalu-terkeluar-suara-jantan..harap2 dia mampu menerima saya seadanya. Hahahah!

Tapi memanglah nak membiasakan diri dengan perangai2 baru ada je tragedi. Hua! hua!..memang boleh buat gaduh Oooo...sampai ada tahap saya rasa macam nak ber'heart-to-heart' lalu mensenaraikan semua perangai buruk dia yang saya tidak suka..Tapi nasib baik saya masih waras..apa kau ingat dengan menyenaraikan semua perangai buruk somi kau..kau tu perfect sangat??? huhuhuh ntah2 10 ko senarai..100 yang dia balas. Lagipun dia kan ur other half..jadi saya memilih untuk bertolak ansur dan saling menerima. Hahah lagipun saya ni pun lagi banyak pincangnya..

Syukurlah..benda tu semua bukanlah perkara besar sangat pun. Depend on u je nak adapt dengan semua ni cemana. 

Phew!..apa pun..Saya sangat bahagia sekarang..syukurlah...Allah pertemukan saya dengan kamu encik somi..mudah-mudahan ada berita baik pasal perpindahan kamu tu dalam masa terdekat ni ye..


Cheers,
Amysue



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...