Tuesday, November 20, 2012

Cerita Trimester Pertama


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Owh..hari ni saya rasa macam nak kongsi la cerita tentang 1st trimester saya yang lepas. Hehehe memang saje nak update lambat2 cerita-cerita berkaitan 1st trimester. Yelah 1st pregnancy..so of course saya selalu risau tak menentu di fasa yang fragile itu. Makanya, kita update hanya selepas selamat mengharunginya.

Actuallynya..saya dah perasan maybe saya mengandung masa 3 weeks of pregnancy. Wah! dalam pada 1st time mengandung terer pulak mendetect ngandung ke tak. Hahahah! of course le dah kalau napesu makan mengalahkan ape je dah tentu la saya dah syak sesuatu di situ. Indicatornya di sini cuma la napesu makan yang bermaharajalela. Nak test UPT ada seminggu lagi nak peod. Jadi kena tunggu la.

Hihihihi tapi sebab tak menyabar punya pasal..actually lagi lima hari ke nam ari cenggitu saya dah cek UPT. Hahahah!..eh tapi naik okeh the faint line. Tapi sangat la samar-samar. Senang citer samar gile laaaa. Tapi takpe..kita tunggu lagi.

Nak tunggu hingga hari the day saya sepatutnya period tu kira 3 kali juga saya buat UPT. Heheheh..bikin ketagih kot nak cek. Hiks!

So akhirnya saya cek UPT setelah 4 hari period delay..dan sewaktu saya dan somi tengah bercuti di Langkawi..memula ajak somi gi beli UPT digital yang pasha sanda guna tu..senang bleh bagitau sekalik dah berapa week pregnant. Kemain semangat nih nak test..sekali boleh pulak dalam banyak2 umat manusia ni..saya pulak yang terkena bila terbeli UPT yang tak betul. hape pun tak keluar. Blank je. Dekat manual user tu kata kalau kita salah buat akan terpapar perkatan failure ke hape ntah.Tapi masalahnya..tak ade ape pun kuar.

Aduh punyelah kecewa. Dah lah mahal nak mampos. Menjejeh-jejeh airmata aku bila UPT tu rosak. Terus sendu dan baring menangis teresak-esak. Alahai..fragile sungguh. Sib baik encek somi pujuk-pujuk ajak gi beli yang baru. Malas aku nak layan dah beli digital tu. Beli je yang bese-bese. Dah kalau kompem kau ngandung kan..mesti kuar punya double line itu.



Hikhikhik..alhamdulillah..bila kuar je double line yang gila punya pekat dia punya merah dan gemok..memang happy nak melompat-lompat. Owh ye..somi sendiri menyaksikan bagaimana UPT yang takde apa2 line tu turn to red double line.

Terus angkat-angkat kening pandang somi sambil buat muka 'abis skang lu dh pecaya wa pregnant?'..hahahah! bengang betul bila encek somi treat kita macam tak pregnant walaupun dah tunjuk UPT2 yang dah dibuat sebelum (walaupun faint line)..tak pecaya lettew.

Huhuhuhu saya paksa encek somi syiom pipi saya. Hahahah main pakse ko. Dah hepi-hepi semua terus layan tengok tv sambil makan bubur instant..Alhamdulillah..setelah 6 bulan usia perkahwinan..Allah kurniakan rezeki ini.syukur sangat..

Lakik Binik yang hepi..heheh

Minggu berikutnya baru saya pegi jumpa doktor untuk sahkan kehamilan. Hihihi tapi masa bercuti kat langkawi tu memang sentiasa risau je. Yelah dah la naik flight 2x BKI-KUL-LGK..pastu ngan bejalan tak hingat dunia..siap boleh naik bot pegi island hopping. Pergh! tawakkal je.

Bila banyak berjalan memang sampai tahap malamnye bahagian ari2 saya sakit..krem..macam nak period. Time tu memang redha la kalau tetiba turun darah. Tapi Alhamdulillah..yakin pada rezeki yang Allah dah tentukan untuk kami..baby masih kuat untuk terus berada dan membesar dalam rahim saya.

So untuk 1st trimester ni saya compile semua la ye yang berkaitan:

Saaaaangat kuat makan. 

* Tiada morning sickness yang teruk. Cuma mual je la memanjang. Solution saya..kena kerap makan. Hahah! kalau makanan takde dalam mulut kang tetibe je mual tu datang.

* Tak suka minum air masak. Yaiiiii lain macam je rasanya. Sebab tu masa awl-awl dulu susah sangat saya nak telan Obimin tu..sebab after makan ubat kena minum air masak..

* Muka naik jerawat..banyak plak tuh.

* Cepat mengah. Buat biskut raya pun bleh mengah. Hihihi

* Suka makan mangga muda and buah-buahan.

* Tak suka minum milo ke..vico ke.. rasa adalah sangat mengelikan. Padahal tu la rutin muniman saya sebelum pregnant.

* Pening lalat start tengahari sampai ke malam. hehehhe tapi masih mampu drive mengharung jammed balik dari keje.

* Sangat fragile..pastu end up dengan nangis teresak-esak. Hahahha! macam sedih sangat. Salah buat jadual waktu kuliah pun bleh nangis gile-gile. Hiks! malu aii

* Mengidam makan hotdog yang dijual di Growball Cinema. Heheheh terus aku bantai sampai 4 ketul. Sampai skang taknak makan dah. 

4 weeks of pregnancy

Emm setakat ni itu je kut. Tak banyak yang ngengada sangat la. Tapi syukur sebab dengan ketiadaan somi di sisi saya takde lah teruk sangat kene morning sickness.


Cheers,
Amysue

1 comment:

Misya Mialen said...

alhamdulillah.. smoga semunya dipermudahkan hingga ke bersalin amy;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...