Thursday, November 7, 2013

Baby Ayra a.k.a Baby Qaireen

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihih..saya macam tak pernah citer pasal perkembangan baby qaireen/baby ayra kat sini kan..owh ada yang panggil ayra..ada yg panggil qaireen. Dia memang tahu nama dia samada ayra atau qaireen..klu panggil dengan salah satu nama tu insyaAllah dia menoleh. hahahha dia ni ada peel malas nak layan.

Phew..sejak balik raya ari tu..saya duk la menghitung hari risau nak naik kapal terbang bulan sebelas ni..hihihi sebab qaireen tak duduk diam and buat perangai masa dalam flight KUL-BKI ari tu..adoiiiiii sabo je la. Masa KUL - BKI elok je dia diam. Sekali balik hambik ko..dia melalak tak benti sampai la landing..rasa nk nyorok je dalam kerusi. hihihi

Qaireen ni jenis yang tak suka sempit2..tak suka panas2..tak suka sesak2. Dia nak lapang je manjang. Dah duduk dalam flight kan..haruslah sempit..adehlah..kene plak skang dah pandai hentak2 kaki..asal sempit je dia hentak2 kaki..mengeliat2 badan..eeee mcm nk kene cubit je. Ikot peel sape la ni. ni kompem ikut peel maknye sebab maknye juga penah sampai nak kene baling kuar dr kapal tebang oleh nenek sebab nanges tak benti masa dari US ke Hawaii. Hahah padan muka..skang rasain lho.

Tapi nasib baik balik Kuantan last week peel nya ok. Cuma meragam sikit je masa BKI-KUL ari tu. Tapi oleh kerana ada baby lagi teruk meragam dari qaireen jadi takdela rasa teruk sangat. Hehehhe..KUL-KUA, KUA-KUL and KUL-BKI alhamdulillah dia tido. Hihihih cuma masa take off je dia meragam sebab sempit la hape la..huhuhu sabo je la anak.

Owh Qaireen dah masuk 9 bulan 4hb ari tu..so dengan umur 9 bulan ni dia dah pandai :

1) memanjat (adoi part ni memang maknye yang keruih kedengking makin kuruih sebab suka panjat badan..lepas tu suka panjat perabot sambil bergusti ngn maknye..)

2) merangkak dah laju (Masa umo 7 bln dia cuma pandai goyang2 buntuit je..tapi tak begerak.huhuhu cam besenam je)

3) pandai sebut mama (start pandai sebut masa umo 7bln..hihihi tp memula dia sebut me-me)

4) pandai hentak2 kaki klu kawasan sempit (elok sgt perangai anak dara..hihih)

5) dah pandai masukkan makanan kat mulut. sebelum ni kalau kasik biskut, dia tenung je sebab tak tau nk watpe nngn biskut tu..skang klu bagi..ya ampunnnn abis comot..ni makan ke ape ni anak? hehe

6) Berdiri dan pelan2 melangkah ikut tepi2 perabot. Huhuhu tapi x expert lagi.. kaki adalah gegor2..haha..takpe anak usaha tangga kejayaan..satgi terer la tu. Chaiyok2

7) Owh belum ada gigi.. haiyaaaa dia sebok nk berdiri dan bejalan sampai lupa nk tumbuh gigi. heheh tapi skang makin giat gusinye gatal.asal nampak kain je nk gosok kt gusi..silap tengok, kain lap pun masuk mulut. Huhuhu

8) Manja betul ngn mama..bagi kat papa x leh lama..sebab dia akan melalak cari maknya juga. 

Heheheh lain2 tak ingat..banyak sebenarnya tapi itu je yg teringat. heheheh..



Pics semalam mase gi KFC..x larat nk dukung..berat aih. Kalau dukung duk diam takpe..ni siap nk melompat2 bagai..teketar2 tangan pas dukung. Ikut bapak ni tembam.


Cheers,
Amysue

Friday, October 25, 2013

Pekerja.Ibu.Isteri.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selalu kan orang cakap yang surirumah tangga lagi penat mengurus anak dan keluarga berbanding wanita yang bekerja..yelah..sebab surirumah takde cuti..takde masa rehat bekerja 24 jam..haaa sapa yg selalu pikir camtu? cepat angkat tangan. meh sini nak cubit sikit!

Hakikatnya..ko surirumah ke..ko bekerja ke..as long namanya ko isteri dan ibu..penatnya sama sahaja okey!. Sama penat. Kalau yang bekerja..seawal jam 5 pagi (mungkin ada lagi awal dr ini) sudah terkocoh2 menyiapkan sarapan..siapkan anak..siapkan somi..siapkan diri sendiri..antar anak pi nursery..pastu setelah penat 8jam bekerja balik rumah..sambung pula tugas sebagai ibu dan isteri...kadang2 lewat malam baru dapat tidur dan berehat. Letih tahu.

Kalau saya..balik kerja kul5.30ptg..rushing amik qaireen..sampai umah dalam kul6.30ptg. Dari kul 6.30 saaaampailah kul 10.30 mlm memang saya trus buat kerja2 macam mandi, solat, main ngan anak..(nak main pun lama gila..huhuhu sebab nak bagi dia betul2 letih baru dpt dia dpt tido ngn lena..kengkadang nk tunggu dia betul2 penat sampai kul 9.30mlm..phewww)..pas dia tido baru dapat memasak. Saya tak boleh memasak sambil layan dia sebab dia nak saya ada kat tepi dia je..klu saya hilang sikit mula la merengek.

Lepas masak..basuh baju..sidai baju..lipat baju..pastu kemas beg anak untuk pi nursery esoknya..pastu iron baju kami lakik bini..pastu kemas umah sikit apa yg patut..dan saya mesti masuk tido around 10.30-11.00mlm. Saya memang dh set kepala..itu waktu tido saya..hihihi xleh lambat dr tu..kang sok pagi pening kepala sebab x cukup tido. So untuk mencapai waktu tido yg telah saya tetapkan tu..maka saya terpaksa rushing buat semua kerja2 yg saya cakapkan tu. Huuuuuu maunye saya tak tercungap2 keletihan. 

Lagi pula skang saya duk umah sendiri yg cuma ada kami 3 beranak. Kalau duduk umah mak dulu senang sikit..ko pass je anak dekat mak..settle! bleh rehat. Tapi duk umah sendiri..mintak mahap le. Apa sahaja keadaan ribut taufan tsunami rumah ko..ko hadap la sendiri. Penatnya berbeza tahu?..dalam satu hari ko terpaksa menghadapi dua keadaan yg berbeza...penat mental kat opis..pastu penat fizikal kat umah.
Jadi...manenye yg ko kata yg bekerja tu tak penat? tampo kang mahu? eh! emo plak. hihihihi.

Kene plak dengan lakik yang hanya tahu duk melepek depan tivi..main game..makan..tido. Hah! tak ke kau stress d situ. Saya kengkadang hangin je dgn lakik sendiri..huhuh bukan lagi kengkadang..selalu sangatlah hangin..tapi kan dalam masa yg sama saya selalu cakap kat diri saya "awal2 duduk bersama ni memang susah sikit nk adjust org utk ikut rules kita..bagi dia masa utk adapt ngn semua ni"

Saya anggap je dia masi dalam fasa penyesuaian..yelah bukan senang nak ubah rutin hidup kita dari bujang ke berteman. Walaupun kami dah kawin dekat 2 tahun..tapi kami baru je tinggal bersama dalam 6 bulan dan tinggal di rumah sendiri dalam 4 bulan..huhuhuhu jadi opkos la masi tunggang langgang lagi. Somi dari bujang sampai pas kawin ari tu hidup sendiri d umah sewa dengan cara sendiri..ko paham je lah budak laki ni simple je idop dia..bila tetiba idop ngn isteri haruslah bercelaru terus keadaannya. Tetiba spender pun kene letak ngan proper lepas bukak..kalau tak..kat mana ko bukak..kat situla landingnya spender itu. Huhuhuhuh. Takpe bang, saya bagi kamu masa utk brain semua ni..sekarang masih boleh diampunkan lagi. Tapi kene ingat ye abaang..sesungguhnya keadaan penat itulah yang menjana kepada stress..bila dh stress..cenderung nak marah2..bila marah2..kang begaduh pulak. Paham ke idok? hihihi

Sekarang..sejak2 saya pindah rumah sendiri (rumah sewa actually)..memang saya bersiap ala kadar je..tepek bedak..blusher..gincu..sarung syria..siap! takde dah mekap pakai eye liner..pakai eye shadow..pastu pakai shawl lilit2..huuuuuuu memang takde. Sebab saya bersiap dalam keadaan kelam kabut. Letak anak kat walker..pastu pi mandi..pastu cepat2 pakai baju n bersiap. Kalau saya buat lambat2 kang si anak yang duduk dalam walker tu bukan boleh ko simpan dia lama2..japgi kang dah menangis nk minta dukung. Adoiiiii..budak kecik tu cepat bosan.

InsyaAllah..sikit masa lagi saya dapatla menguasai semua ni..huhu dalam erti kata lain saya master la dalam bab2 handle kerja..anak..umah..lakik..Biasalah..kalau tak belajar mana nak master kan?




Cheers,
Amysue

Tuesday, October 8, 2013

Aku lemah bila kau di sisi :(

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Entry lama..sebelum somi dapat pindah KK.

***********

Hihihih tengok tajuk macam ape je kan? tapi iye..memang saya lemah bila suami ada di sisi. Patutnye ko kuat la kan? tapi tak bagi saya..saya autometik akan jadi insan yang lemah..hikhikhik..

Kami kan duduk berjauhan. Jumpa pun sebulan sekali. So saya mengharung hidup sebelum mengandung...masa mengandung dan sampai la sekarang suda punya anak seorang tanpa dia di sisi. Segala kesulitan..kesakitan da kesedihan saya hadapi seorang diri. memang la boleh mengadu..tapi yang menghadapinya ko...

Saya rasa benda2 macam tulah yang makin lama buat saya makin kuat untuk hadapi segala dugaan. Contohnya masa mengandung..nasib baiklah saya xde morning sickness melampau..xde muntah2..masih cargas untuk drive pegi keja mengharung jammed. Memang saya langsung xde peluang untuk merasai dilayan seperti puteri ketika mengandung.

Hahahah maksudnya macam..sebelum tido somi buatkan susu....somi buatkan sarapan..somi tolong basuh baju..huwaaa..memang mimpila nak dapat time tu. Apa sahaja makanan yang saya idamkan..gigihlah drive pegi carik. Sedihlah juga..tapi malass nak layan perasaan. Ko sedih pun takde makne.Bukannye ko sedih terus somi ko ada tetibe depan mata kan? Jadi memikirkan kemustahilan itu, daripada ko bersedih baik ko bolayan je perasaan sedih tu.

Memula saya tak perasan pun saya lemah bila dia ada. Tapi yang saya perasan kalau suami balik tetibe saya macam mengada2 tak boleh tahan loya la apa la..padahal kalau dia takde..saya ok je menahan loya tu..takde la mengadu macam yang ko dah tak tahan sangat. Hihihi terus saya terpikir..ni mengada ke memang betul tak tahan.

Sampai satu tahap saya menangis2 tak dapat tido malam sebab baby bergerak terlalu aktif. Tahu aje lah bila baby dah 8-9 bulan bergerak..habis ngilu. Hahahah padahal sebelum ni baby gerak aktif saya masih boleh tahan. So dari situ saya dapat buat kesimpulan..kalau somi ada saya makin lemah..mudah rasa sakit (sebab nakkan attention kan??) mudah lemah (sebab nak tunjuk kat somi saya bukanlah kuat mana)..

Nasib baik lah masa melahirkan baby hari tu somi takde di sisi..hihihi kalau ada, saya rasa mesti saya dah merasa kesakitan melampau akibat nakkan attention. kihkihkih!..yang saya tahu hari tu..cepat keluarkan baby..x payah dah nak menikmati sangat saat sakit tu..bukannye somi tau pun..bukannye dia nampak pun ko mengerekot kat katil beranak tu..bukannya dia tau pun ko menggigil di saat nak meneran tapi doktor suh tahan dulu..dia tak tau..dan dia tak nampak pon. Jadinya..ko keluarkan je la anak itu..kang dia sampai KK anak dah ada depan mata. Tadaaaa!!! i dah beranak. Malas nak layan perasaan sedih sebab somi tak nampak betapa susah payah ko nak keluarkan baby tu. Malass..

Tapi nasib baik masa beranak ari tu memang serius saya tak sengsara sangat..Alhamdulillah..hihihi sebab tu tetiba saya jadi takut nak mengandung kali kedua. Hahahah! yela..sebab bukan bermakna kelahiran pertama ko lancar..yg next..next punya kelahiran pun ko lancar. Huhuhuh I is nerves nak menghadapi kelahiran yg seterusnya..isk! susah hati i nk mengandung lagi ni. Hihihi

************

Hihihi..baeklah..itu adalah entry ntah zaman bile ntah..banyak gile entry duk dalam draft. So marilah kita keluarkan mereka satu persatu. Jangan ko heran kalau tetiba bederet entry lama.. heheheh



Cheers,
Amysue








Thursday, May 9, 2013

Gwiyomi gak ke?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak demam gwiyomi melanda malaysia, ramai la lelaki2 dan wanita2 di luar sana cuba untuk menjadi cute dan post video dorang kat youtube. hihihi yang tak tahan video parody pon ada. Saya tahu ramai gak menyampah ngan gelombang gwiyomi ni. Sama macam masa fenomena gangnam style dulu. Heheheh..tapi saya suka je. 

Macam gwiyomi ni..hampir setiap hari saya layan video orang kat youtube. yang comel..yang parody semua saya bantai tengok..pastu gelak tebahak2 kalau tengok yang parody punye. Then, ada la satu member tu kong aja tetibe suh layan satu video ni. Pasal gwiyomi gak..fuh! laju je jari saya klik video tu..sebab caption video tu 'gwiyomi paling cute..' something like that la. So beriye la saya dan kengkawan lain layan video tu. yang saya siap muka macam nak masuk dh kat dalam ipad..punye merenung kata kau..nak tengok apa yang cute sangat tu..

sekali tengah khusyuk layan sambil kepala dok pikir..ape bende la yang comel sangat ni...tetiba awek comel tadi bertukar jadi hantu..hah! amik kau, satu opis menjerit secara berjemaah. Hahahahahh! bongok tau video tu. Benciiii!!!

Hehehe, lepas tgk video tu..sampai skrg saya tak berani dah layan video gwiyomi yang baru2..dok la asik ngulang video yang saya dh pernah tengok. Hihihi phobia. 

Yang penting saya suka lagi gwiyomi tu. Siap buat video lagi ngan member2 opis. heheh tapi untuk simpanan peribadi aje la...Berani la nak upload..kompem kena maki. Hahah! yang muka comel sweet tu okeylah..yang muka tak semenggah tu? tak ke ko kene maki sebab muka tak comel tapi ada hati nk buat gwiyomi. Huhuhu reeeeentikan laaa. Maka..kita buat..kita tgk sendiri2 aje la ye.


Ni bukan sekali take je ni..dekat 8 ke 10 take gak nih. Tu pun macam dh krem otot perut gelakkan diri sendiri. Huhuh.



Cheers,
Amysue

Wednesday, April 24, 2013

Cerita Trimester Kedua

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihi ini adalah cerita jamn batu. Terperap dalam draft. So kita up aje la yeh entry ni. Untuk kenang2an saya di hari mendatang. Wah! hari mendatang gitu. huhuh!

**************************************************************************
Pejam celik, pejam celik dah nak beranak. Hihihi takdelah kejap lagi..tapi insyaAllah bulan depan dh cukup minggu. Aiseh..tak tau nak apa perasaan sekarang ni..heheh perasaan nervous..takuiiittt..hepi..semua ada! Anyway..harap2 segalanya di permudahkan. Aminnn..

So..seperti biasa..bila dah lepas satu-satu trismester tu barulah saya berani update dekat belog. Lain orang lain caranya.. ye dak? ada yang suka terus nak update week by week..ada yg hari-hari nak update pasal pregnancy..heheh it's up to u..terpulang mana yang selesa. Kalau saya, ticker pun saya tak letak..mmang dari zaman batu dulu liat bebenor nak bermain2 dengan ticker semua nih. Sebab saya selesa begitu.

Kalau trimester pertama dulu bercuti ke Langkawi..trimester ke2 ni sempat gak lah bercuti ke Penang (hahahah! cerita Penang aku tu dah berkurun tak sambung2 lagi..ihik!). Alhamdulillah masa trimster kedua pun takde masalah sangat. Cuma ya Allah kenapakah selera makan ku begitu bermaharajalela. Hihihi..tp alhamdulillah setakat entry ni ditaip saya cuma naik 10kg..gagagagga! at least kan belum lagi berbelas2 kilo. Sekali pandang memang takde nampak sangat pun badan saya naik.

Perut masa kandungan 5 bulan. Hihihih kecik je kan? ni time kat penang ni. Mase gi penang yakin je packing suar jeans. Sekali bila nak pakai tak bole nak button rupenya. Hahahah! bole ek masi x sedar diri. Tapi saya masih mampu pakai seluar slack (yang button punya 
bukan yang getah ye) gi keje.

Yang kat atas ni masa kandungan dah masuk 6 bulan. Baru lah nampak betul cam orang pegnen. masa ni saya memang dah tak koser nak pakai suar. memang bermaxi atau berskirt je sepanjang zaman. Hihihi.

So macam biasa kita ringkaskan aje ceritanya..

* Saya dah tak makan dah benda-benda masam macam mangga muda ke apa. Lebih suka makan jambu batu after meal.

* Saya sukakan buah-buahan. macam heaven betul kalau dapat makan. Kene plak ngan musim buah kan ujung taun ari tu. Tapi tu la..tang durian kene makan dengan control. Uwaaa!!! sedih. Tapi takpelah..kang kesian plak baby kepanasan duk dalam tu.

* Saya dah boleh minum air putih. Yeay!!! kan masa trimster pertama dulu air putih adalah susah nak masuk tekak saya. yaiksss! lain bebenor rasanya. Tapi sekarang, ya Allah sedap betul rasanya kalau dapat teguk air putih. Nyum! nyum!

* Saya tetiba jadi gila makan aiskrim..wuwuwuwu which is not good okey!.. tapi memang kalau keluar tak sah kalau tak makan eskrim 2,3 kali. heheheh tapi belum sampai tahap kat peti ais kene ada aiskrim. Dulu sebelum pregnant, saya bukanlah penggemar aiskrim. Makan sundae mcd tu pun nak menangiss bagi habis. Tapi skrg...tak sampai beberapa menet aiskrim tu dh licin saya kejekan. Hehehe..

*Sihat selalu...maksudnya langsung takde rasa pening ke..loya ke..macam biase je. Cargas je gi keje. Tapi sepanjang mengandung..ada la sekali saya kene demam. Kejap je..pas makan ubat yg doc kasik terus sihat. Alhamdulillah sangat2 diberi kesihatan yang sangat baik sepanjang tempoh mengandung ni.

*Owh! masa kandungan 6 bulan baby berkesempatan join shooting video clip. hehehhehe! untuk event annual dinner kolej. Gagagaga! aku pedulik ape kan..boyot tak boyot..rilek je menari. Heheheh..kelas kau nak! umur 6 bln dlm perut dh merasa shooting. Huhuhu

Annual Dinner kolej

* Saya gila makan kek batik yang di buat sendiri. Yes! yang dibuat sendiri..takmo makan kek batik yang lain. Sebenarnya dalam tempoh mengandung ni kan banyak je masakan2 sendiri yang saya teringin nak makan..nk makan mee hoon masakan sendiri la..lauk pauk yang lain pun. Heheheh tapi sayang masa ngandung berganda2 tahap kemalasan saya nk memasak. Hihihi.

* Hepi bila bersiap ke opis. Hahahah! cam tak pecaya je hepi bila nak ke opis. Bukan pe..ianya lebih kepada hepi sebab kena pakai mekap. Saya hepi bila bersolek..tapi tak bermakna saya kena bersolek tebal.. tak! saya cuma hepi je. Mekapnye sama je sebelum ngandung ngan tak ngandung. kadang-kadang tak sabar nak tunggu pagi sebab nak bermekap. hahahahah! pelik sangat. Bezanya dulu mekap tanpa ada perasaan..skrg mekap dengan penuh gumbira. hihihi tu je pun.

* Saya start pakai tudung syria..tapi yang xde awning..awning saya pakai inner cotton. Hikhikhik! comel!..i rasa i comel macam irma hasmie. Ngahahahah! matiklah perasan irma hasmie.

* Bila dh pakai tudung syria..saya dah malas nk berbelit2 dgn shawl..sebab dh set kat mata dan kepala hotak pakai syria comel macam irma. hahahah! tak abis2 comel macam irma.

Hehehe..rasanya itu je kut yang saya dapat highlightkan.. sat gi kita sambung trimester tiga lak.. heheh tapi x tau la bila. hahahah!

Cheers,
Amysue


Friday, April 19, 2013

Petua untuk turunkan 'kuning' baby

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Dah masuk 2 minggu saya masuk keja dan tinggalkan Qaireen kat umah ngan mak..perghh! first day memang bergenang jugaklah airmata nak pi keja pepagi tu..balik malam lak menjejeh2 airmata sebab badan saya letih sgt drive dan mengharung jem pastu sampai umah..Qaireen mengamuk sakan taknak berenti nangis. letih yang amat..tapi alhamdulilah..selepas ari pertama tu..Qaireen makin bole terima kenyataan yang emaknye gi keje..yang dia tahu kul 7.30 ptg msti maknye dah dukung dan bf dia.. hihihihihi penah sampai umah kul 8mlm..tgk2 Qaireen dah melalak nangis taknak berenti. Hahahahahah! lambat sikit je pun sayang.

Ari ni saya terpanggil pulak nak share tips/petua untuk baby yang kene jaundis..atau bahasa kita2 ni dipanggil kuning. Maybe petua ni dapat membantu untuk mencegah atau mengawal kuning baby.

Petua pertama:
Mandikan baby dengan jus peria.
Heheheh yang ni dapat daripada nurse kat Rafflesia tempat saya beranak tu. Saya syak mandian pertama anak saya adalah pakai air peria tu..sebab dah perasan bau tu masa ari pertama lagi. Maybe semua baby kat rafflesia dimandikan dengan air tu. Sebelum nak balik tu sempat lagi nurse tu pesan..kalau nak cegah kuning..rajin2 mandikan baby dengan air peria. Nurse siap tunjuk cemana nak sediakan air peria tu.

Sebiji peria tu kena belah dua..buang semua biji and peria tu kita blend la..campur ngan air. Kisaran satu biji peria tu campur ngan air and letak dalam botol mineral yang 1.5 liter tu. So satu botol air meneral tu kira boleh buat 3 kali mandian.

Untuk sekali mandian tuang la air peria tu n campur air panas bagi dia suam2. Takpe kalau ada hampas2 peria..biar je. Mandi baby dengan air tu je.. tak payah sabun ke apa.. wangi tau bila kita dah sapu losyen kat baby.. hihihihi saya sukaaa.

Kalau boleh biarlah jadi mandian pertama c baby. InsyaAllah berkesan untuk cegah baby dari dapat kuning. Saya mandikan baby ni dalam seminggu..tetiap ari..kalau dah rasa baby dah bebas dari kuning..maybe bole la berenti.

Petua kedua:
Susu Kambing
Ni memang biase la kan kita dengar..cuma nak bagitau juga supaya tak tersilap bagi susu. Kalau uolls bagi susu kambing yang powder punya tu..agak lambat la berkesan..huhuhu dah tu mahal lak tu. Mak saya memang bagi susu fresh dekat cucu2 dia yang kene kuning. So dapatkanlah susu kambing yang fresh..ade je kena jual kat supermarket. Kalau kat KK ni selalu ada dekat Servay Likas..tak silap satu botol dalam RM6++..hihih tak ingat.

Pastu kalau nk bagi minum bukan le pakai sudu ke apa..pastu bagi minum sesudu dua je..memang la tak jalan. Panaskan susu (buat macam panaskan EBM)..and masuk dalam botol susu..ikutla..kalau anak uols minum susu 2oz..2 oz jugaklah uols bagi susu kambing tu. Memang la terasa macam sedihkan..sebab baby kene minum susu kambing..tapi nak buat cemana..Saya lagi sedih tengok baby kene jarum ambik darah berulang kali. Bagi la minum dalam beberapa sessi..insyaAllah adalah turun kuning tu.

//update//
Petua ketiga
Air cincau
Owh baru teringat ada satu lagi yang saya amalkan iaitu minum cincau susu semasa mengandung. Saya takdelah kerap sangat pun minum..tapi kalau teringat saya minum gak lah. Dah bersalin, mak ada bagi baby minum air cincau ni. Eh! bukan air cincau yang macam kita selalu minum tu ye. Emmm cemana nak bagitau ek..kan kalau kita beli cincau yang dalam tin tu (kat sabah kitorang panggil bende tu leong fun) dia ada macam basah2 berair kan..haaa air2 tu la kita amik and bagi minum baby. Macam biasa saya letak kat botol gak. Tapi tak dapat banyak la..ade la dalam 1oz gitu. Saya sempat bagi minum sekali je. Ni ntah mak dapat petua dari kawan dia.

So..setakat ni.. itu lah petua2  yang saya rasa berkesan. As for my baby..ari pertama dh mandi peria. So masa ari ke 3..nurse datang umah..cam biasa la dia suh gak amik darah untuk cek ada kuning ke tak. So ari ke 5 pegi ambik darah. Bacaan kuning baby 87..bacaan normal adalah 85. Hihihi adalah siiiiiiiiiikit tu kuning. Sebab terlebih 2. 

Oleh kerana saya risau kuning baby meningkat (bukan pe..sedihnye tgk baby kene cucuk jarum)..saya mintak mak belikan susu kambing tu. Sempat la bagi minum dalam 2 sesi campur ngan mandia peria tu. So hari ke 7 gi cek..alhamdulillah..sah! bebas dari kuning. Bacaan kuning tinggal 53 je. Heheheh! seee..berkesan.

Selamat mencuba! 

Cheers,
Amysue

Friday, March 22, 2013

Cerita Bersalin - Part 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihi..kemain over kau cerita bersalin berpart-part..terima aje apa adanya sementara saya tengah rajin nih. Bersedialah membaca cerita yang sunggoh panjang ni. Saya nk cerita details nih. Hihihi

..ok masa saya nk mandi bersiap2 pegi opis lebih kurang kul 6.30 pagi..tetiba nmpk lak mcm kesan darah..tp pudar2 dah la..uiks! Ilang mamai saya terus. Ni mcm lain mcm je..yelah sejak 9 bln yg lepas mana penah nmpk kesan2 darah kt spender ni. Saya dh mula nk panik..hihihi tp sendiri panik sendiri gak kool down..huhuhu somi jauh kate kau..jadi takleh la feeling menjerit sakan panggil somi. Hihih..

So rilek dulu..mandi pe semua...siap termenung depan almari x tau nk pakai baju pe gi keje. Haha..see x tepikir pn akan beranak ari tu. Siap nk gi keje lagi. Tengok balik kat spender kot2 de darah lagi..huuuuu amik kau..fresh blood lg kat panty liner...ok..ok..ok..ni yg buat sy panik balik..

Turun bawah ckp kt mak darah dh kuar. Hihi tp ckp rilek je takde cemas ke ape..mak suh pegi hospital pagi tu gak. Mak kata maybe mlm ni bersalin dh ni. Owh ye ke??? Haha..mak tanya ade sakit perut tak? Saya geleng je sbb mmg xde sakit pun.sihat je nih. Tu yg nk gi opis nih.

Oleh kerana tak sakit..so sy prefer beranak dkt Hospital Rafflesia yg jauhnye about 40km dr umah. Hihi klu keadaan kritikal..kesakitan melampau..mmg x koser la saya pegi Rafflesia yg jauh itu. Beranak kt Hospital Papar sudahhhhh. X sampai 10 menet dh smpi.

So ayah sy hantar gi Rafflesia tu. Dia drop aje..pastu ayah saya continue pegi tmpt lain koz ade urusan. Hihihi maka berlenggang2 kangkung le sy menyerah diri. Beg semua tggl dlm kete..bijak kan?? Sbb masih x yakin akan beranak ari nih. Tetap yakin lepas doktor cek..dok akan ckp lmbt lagi nk beranak..awk boleh gi jenjalan dulu...huhuuhu plan nk lepak opis je.

Bila bgtau kt misi yg saya dh kuar darah..terus misi2 ni kelam kabut cek bp saya..cek berat..pastu trus tanya nk bilik cemana. Haha sy masih blur sbb tak paham kenapa dorang nk kelam kabut bagai..rilek la. Saya tak sakit lg nih. Hihihi..sy tnya misi tu balik..bilik cemana yg cemana??? Gaga sumpah sy blurrrr.

Lerr rupanya trus masuk wad! So sy mintak bilik yg kongsi dua org punya. Masa proses dorang pindahkan sy masuk wad..bagi baju wad bla bla bla...sy hanya mampu tgk je dorang ke hulu ke hilir urus saya.ihikihikhikhik...blur betul!

Lps dh tkr baju..saya baring sambil main game candy crush tunggu doc dtg. Hihi masa di dh kul 9 lebih kut. Sakit perut masih belum kunjung tiba. Sms bos n member opis bgtau sy cuti ari ni sbb mcm dh ada tanda nk beranak. Hahahahaha kwn2 sy pula yg exited lebih..call pun bising2 semua excited dan tekejut tetiba saya dh nk beranak. Suwit sangat tau member opis saya nih.

Nak dekat kul 10pg datang la doktor yang memang ambil kes saya ni. Doktor perempuan..dia ni frriendly betul..sampai saya tak nervous langsung siap boleh bertepuk tampar ngn doktor sambil ketawa2 sbb dia pecahkan air ketuban saya tanpa saya sedari..pandai dia buat saya leka. Hihi..eh! Tapi dia buat VE (read: seluk bawah..harharhar!) utk first time sakikkkkkk ok.hahaha maybe sebab dh set ingat dia seluk2 manja je..rupanya oooohoiiiii semangat betul dia seluk macam nak bagi keluar isi perut je. Ahaks!

Doktor adalah terkejut sbb dh 4 cm bukak. Dia tanya contraction dah start smlm ke? Sy geleng je kpla sbb smlm sy sihat walafiat je tdo pn lena. Hihihi.. So nurse pn psg bendalah ctg tu kt perut saya..and doc ckp jmpa lg dlm masa 4jam..

Saya pun ditinggalkan sorang diri kat dalam wad. Masa tu katil sebelah kosong lagi. Nurse pesan..kalau sakit sangat tekan bell. Woookey nurse!..sambung main fb..main game..sambil menunggu perut sakit. Hihihihi..tapi xde sakit pun..rasa tak selesa je la sebab air ketuban dah keluar2..basah je katil iolls..yang nurse tadi asik2 masuk bilik tanya dah sakit ke belum. Saya kata tak lagi. Ada lah dalam 4,5 kali di datang tengok saya. Last2 tak tahan asik ulang alik kut..trus dia ajak saya stay kat bilik bersalin..huhuhu bahek laaaaa puan misi..

Masa masuk bilik bersalin, mata saya dok melilau2 je tengok alam sekeliling kat bilik bersalin tu. Hahah jakun betul..sambil mata saya meneka2 perkakasan kat dalam bilik tu..owh yg tu maybe gunting..owh yang tu maybe bla..bla....eh yg itu apa plak?? Hehehhe sibuk pikir benda lain plak.

Lepas dorang cucuk drip kat tangan..n cucuk bontot i terus tetiba saya rasa mengantukkkkkk sgt. Hihihi sy ingatkan saya nk pitam..rupanya ubat cocok bontot tu mmg buat ngantuk. So tunggulah sakit tu kunjung tiba. Sempat gak kene seluk lagi. Hohoho kali ni gua lebih bersedia takde lagi kepit2 dah..hikhikhik tak sakit pon..tapi still x suke! Owh masa ni dah bukak 5-6cm..uikk..agak cepat juga lah..sebab saya kan selalu berpikir worst case manjang..so ingat tak ganjak2 lg dr 4cm ke ape ke kan...

Dalam kul 11 lebih nurse tu tolak balik saya masuk wad..hehehe sbb katenye ade plak ibu lain nak bersalin..tak cukup katil bersalin. Huhuhuh baiklah..kita yang tak sakit lagi ni silalah berambus dari bilik itew...

Masa dalam wad..saya dh tak larat nk main candy crush ke ape..sebab mata adalah ngantuk yang amat. Nurse pesan lagi..kalau sakit tekan bell. Tapi tetap juga saya tak tekan..hahah yelah takkan tak sakit ko sesuka hati je nak tekan kan? Still sama..4,5 kali juga nurse ni duk kuar masuk bilik saya tanya dh sakit ke belum..dah terasa nak meneran ke? Aduhaiiiiii nurse masalahnye tak lagi..ihik!

Kul 12.30 nurse tolak saya masuk bilik bersalin semula..huhuh pastu dia cakap kat doktor saya dh tak tahan sakit. Uiks! Bila masa plak saya ckp x tahan? Hahahaha ni mesti kes nurse ni malas nk tunggu dah asik tak sakit je. Dorang buat VE lagi...kali ni dh bukak 7-8 cm. Uish! Nk dekat dah ni..trus dorang tambahkan drip kt tgn sy tu..ha masa ni baru lah muncul sakit2 manja tu. Tapi saaaaaaaaangat mild sakit tu..mcm x sakit jek. Saya duk pandang jam kat dinding..kenkonon nk kira contraction tu datang berapa minit sekali. Tapi x dpt kira sebab sakit tu lebih kepada macam ko sakit senggugut..sakit berterusan..bukannye kejap dtg kejap ilang..

Saya siap terpikir..aduh kenapa saya masih belum dpt kira contraction ni..kang org tanya contraction dtg berapa minit sekali aku nk jawab pe? Wuhuhuhuhu sempat lagi pikir cenggitu ye kawan-kawan..

Tak lama kemudian doktor dh ready..dia buat VE lg...aha! Masa dia buat VE ni lah contraction saya datang..sakikkkkkkkk yg amat.bila dok cek dh bukak 9-10 cm dh ready nk beranak..dorang pun ready2 la pekakasan bagai..tapi sangat santai dorang buat persiapan..hahah siap gossip bagai sambil buat keje. Yang saya ni dah mengerekot sakit..ni bukan lagi contraction nii..ni memang dh sakit nak meneran..sebab sakitnye kat bawah tu..OOOOooooooiiiiii bila sakit meneran tu nak keluar rasa macam kene lenyek lori je bahagian tu. Hihi over tak??

Tahan macamana pun memang dah terasa ada benda nk keluar dari bawah tu. Phew masa ni lah begegar seluruh badan meenahan sakit..saya pegang besi katil tu rasa macam nk patah dah.. Abis keluar peluh jantan.

Bila doc dah suruh teran..saya tak tunggu lama terus meneran..huhuhu teknik penapasan ke ape ke dah lupa dah..yang saya tahu mesti teran sampai baby kuar..akhirnya kul 12.45 tghari dalam 3 kali k eneran babay pun kuar...alhamdulillah...kuat gile suara baby nangiss...lepas kene letak kat dada..baby pun dibersihkan dan dibawa ke bilik baby. Tinggallah saya untuk proses menjahit pulak...

Masa dia jahit tu takde lah rasa sakit..maybe sebab dh bius dan rasa sakit bersalin tu lagi sakit dr dijahit..maka saya tak rasa apa2 pun masa dok jahit bendalah tu. Tapi saya still dpt rasa masa jarum masuk dan benang kene tarik...aaaiiiyooooo..pasrah je lah tunggu sampai abis. Bila org tanya ade kene gunting ke? Huhuhu jawapan saya..ntah tak tahu. Sekali tgk kad baby..mode of deliverery ada mention pasal epi..okey...saya ada kene gunting..tapi tak perasan. Ihik!

So begitu begiti le citer beranak saya..mak saya kagum betul sebab saya tak merasa sakit contraction tu..skip trus pegi sakit beranak nk meneran... Yang macik saya siap tanya saya makan pe..ada buat amalan ape ke sampai senang sgt beranak...

Astaghfirullah..takde amalan ape lah yg karut marut tu..nk diherankan ape..setiap ibu yang bersalin tu kan tak sama..mungkin kali ni Allah bagi kemudahan untuk saya..atau mungkin berkat doa ibu bapa ke..doa somi yang tak putus2 ke..atau mungkin Allah beri rahmat pada saya yang dari tak mengandung sampai mengandung..sampai beranak somi takde di sisi..semua tu kuasa Allah..saya hanya mampu bersyukur sangat2 di atas bahagian yang saya perolehi ni..alhamdulillah..dah selesaindah fasa mengandung dan bersalin..sekarang dh masuk dunia ibu..yang saya tahu tahap kesabaran amatlah perlu dalam dunia baru saya ni.


Cheers,
Amysue

Wednesday, March 13, 2013

Cerita Bersalin - Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Woo Hoo!! Hihi oleh kerana telah berjaya mengepost entry pakai apps ni..harap2 saya makin rajinlah mengapdet belog ye.

Woh ye..sekarang ni saya tengah cuti bersalin..hihi x lama lagi dh nak masuk keje. InsyaAllah 8/4/13 ni dh masuk opis. Oh man! Saya rindu gila dgn opis n rakan sekerja yang lain.

Alhamdulillah pada 4/02/13 yang lepas saya telah selamat melahirkan seorang baby pompuan. Hehe tepat seperti yang dijangka..memang baby girl la yang kuar. Oleh keranan saya terbersalin awl iaitu pada usia kandungan 37minggu 1 hari..maka baby kuar pn xdelah besar mana. 2.65kg je..dan dilahirkan pada kul 12.45 tengahari!.. Huhuhu matiklah keras kepala kang baby ni sebab lahir time tengahari buta. Ahaks!

Oleh kerana kelahiran yang tidak dijangka..maka saya isytiharkan hari saya bersalin tu adalah hari blur saya. Hahahahah! Sumpah saya blur sepanjang hari. Tapi alhamdulillah..saya berjaya laluinya dengan mudah..

Kalau ikut manual due date saya adalah pada 1/3/13.. N kalau ikut scan macam awl 2 minggu so maybe akan bersalin dalam 21/2/13.. Maka saya pun dengan penuh yakin amik cuti bersalin start 18/2/13.. Hehehehhe! Sekali terberanak awal..satu hape pn x sempat handover keje opis dekat member..

Dayang Qaireen Ayra bt Muhammad Jamil..beberapa jam selepas dilahirkan

Saya rasa sebab saya terlalu aktif seminggu sebelum terberanak tu dan juga hyper aktif a day before beranak..hikhikhikhik..sudahnye..beranak lah daku dalam keadaan blurrrr. Baiklahhhh..

Kronologi seminggu sebelum beranak yang dikatakan terlalu aktif itu:
Masa ni encik hubby balik Sabah..so banyak lah benda yang kami settlekan bersama.

1) Pegi register nak beranak dekat Rafflesia Medical Centre..n berklinik skali..ahahha! Gila tak gila..week 36 masih tak tau nak beranak kat mane. Well, actually pilihan ada dua..hosp.papar atau rafflesia nih. Tgk mana yang sempat la ye. .

2) Settlekan beli baju baby. Banyak tempat pegi..so memang banyak berjalan. Pepagi kuar..malam baru balik..adoiii sakik pinggang.

3) Sempat buat maternity photoshoot selama 2 hari.. Ari pertama saya ngn encik asben je tertonggeng2 amik gambar. Second day mtk tulung member ambikkan..pastu kami edit sendri.

4) Somi dh balik..byk urusan tak selesai lagi. Terkedek2 gi renew road tax.

5) Terkedek-kedek gi Hosp. Likas sebab ada appointment kat sana...oooooOooo mak aiihhhh! Sampai dalam kul 10.30... Dapat jumpa doc kul 2.30 .. Nak nangesssss aku tunggu sengsorang. Sakik buntuitttt..dah la parking payah nak carikkkk!

6) Sempat berklinik untuk week 36.

7) Jumaat terakhir (saya beranak ari senin) selambe je gi jenjalan waktu ofis hour sengsorang..huhuhu member dh sound tak bg kuar sorang..tp saya rilek je. Lambat lagi kut.


Saya di hari jumaat terakhir sebelum terberanak..hehehe

8) Sempat menesionkan diri di black room join member ofis lain memerah otak utk program JPK 'single-tier'..

A day before deliver....

1) Saya pulun basuh baju somi..baju saya yang dh stok seminggu tak basuh..basuh baju baby trip terakhir..

2) Basuh baju tingkat bawah...menyidai pulak tingkat atas..jadi sila imagine berapa banyak kali aku turun naik tangga kalau dh baju nk dekat 5 trip..fuhh! Mintak napassssss

3) Kemas bilik bujang (bilik time somi x balik) tingkat atas...then basuh toilet bilik skalik. After that kemas pulak bilik kelamin (bilik time somi balik) yang berada d tingkat bawah. Huahuahuah..memang kejenye turun naik turun naik je.

4) Packing barang baby n barang sendiri untuk bawak ke hospital. Hahahah! Gile kentang week 37 baru nak ready beg dalam kete. Membe opis adalah sgt bising..ari2 tanya dh letak beg ke belom dalam kete. Hihihi! Liat bebenor katenyeeee..

Kul 9mlm baru settle semua keje. Fuh! Baru senang hati nk pikir pasal beranak...dan malam itewww ku tidur dengan begitu nyenyak sekali..

Esoknyaaaa....jeng jeng jeng...seawal kul 6.30 pagi tetiba ada tanda macam nak bersalin.....

Bersambung.....



Cheers,
Amysue

Tuesday, March 12, 2013

Ini Cuma Satu Percubaan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hehehe..percubaan apakah iteww? Ni haaaa..korang semua dah tentu maklum bahawasanya belog ini telah lama tidak berupdate dan kekerapan saya mengupdate pn semakin kurang. Sebenarnya selain faktor malas..faktor terbesar ialah broadband saya.

Sekarang ni saya online kat umah pakai ipad. Jadinya simkad broadband klu dh masuk ipad kan kene potong bagi kecik saiznye..then kalau nk online kt laptop kene cantum semula dekat lebihan simkad lama tu..bila dh byk kali buat kejap masuk kat ipad kejap kat broadband modem..lama2 kat broadband modem tu dh xleh detect. So sudahnya..simkad ni duduk jelah dengan penuh keamanan kat ipad nih. Koser dh aku nk bukak pasang tak tentu hala.

Bila dh online kat ipad..dah jadi satu masalah plak sbb aku tak reti nk update belog kat ipad ni. Nk kena pakai command la hape la. So ni try la pakai app yg br aku download..tak tahu la jadik ke tak nih. Try2 je ni.

Cheers,
Amysue82
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...