Friday, March 22, 2013

Cerita Bersalin - Part 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihi..kemain over kau cerita bersalin berpart-part..terima aje apa adanya sementara saya tengah rajin nih. Bersedialah membaca cerita yang sunggoh panjang ni. Saya nk cerita details nih. Hihihi

..ok masa saya nk mandi bersiap2 pegi opis lebih kurang kul 6.30 pagi..tetiba nmpk lak mcm kesan darah..tp pudar2 dah la..uiks! Ilang mamai saya terus. Ni mcm lain mcm je..yelah sejak 9 bln yg lepas mana penah nmpk kesan2 darah kt spender ni. Saya dh mula nk panik..hihihi tp sendiri panik sendiri gak kool down..huhuhu somi jauh kate kau..jadi takleh la feeling menjerit sakan panggil somi. Hihih..

So rilek dulu..mandi pe semua...siap termenung depan almari x tau nk pakai baju pe gi keje. Haha..see x tepikir pn akan beranak ari tu. Siap nk gi keje lagi. Tengok balik kat spender kot2 de darah lagi..huuuuu amik kau..fresh blood lg kat panty liner...ok..ok..ok..ni yg buat sy panik balik..

Turun bawah ckp kt mak darah dh kuar. Hihi tp ckp rilek je takde cemas ke ape..mak suh pegi hospital pagi tu gak. Mak kata maybe mlm ni bersalin dh ni. Owh ye ke??? Haha..mak tanya ade sakit perut tak? Saya geleng je sbb mmg xde sakit pun.sihat je nih. Tu yg nk gi opis nih.

Oleh kerana tak sakit..so sy prefer beranak dkt Hospital Rafflesia yg jauhnye about 40km dr umah. Hihi klu keadaan kritikal..kesakitan melampau..mmg x koser la saya pegi Rafflesia yg jauh itu. Beranak kt Hospital Papar sudahhhhh. X sampai 10 menet dh smpi.

So ayah sy hantar gi Rafflesia tu. Dia drop aje..pastu ayah saya continue pegi tmpt lain koz ade urusan. Hihihi maka berlenggang2 kangkung le sy menyerah diri. Beg semua tggl dlm kete..bijak kan?? Sbb masih x yakin akan beranak ari nih. Tetap yakin lepas doktor cek..dok akan ckp lmbt lagi nk beranak..awk boleh gi jenjalan dulu...huhuuhu plan nk lepak opis je.

Bila bgtau kt misi yg saya dh kuar darah..terus misi2 ni kelam kabut cek bp saya..cek berat..pastu trus tanya nk bilik cemana. Haha sy masih blur sbb tak paham kenapa dorang nk kelam kabut bagai..rilek la. Saya tak sakit lg nih. Hihihi..sy tnya misi tu balik..bilik cemana yg cemana??? Gaga sumpah sy blurrrr.

Lerr rupanya trus masuk wad! So sy mintak bilik yg kongsi dua org punya. Masa proses dorang pindahkan sy masuk wad..bagi baju wad bla bla bla...sy hanya mampu tgk je dorang ke hulu ke hilir urus saya.ihikihikhikhik...blur betul!

Lps dh tkr baju..saya baring sambil main game candy crush tunggu doc dtg. Hihi masa di dh kul 9 lebih kut. Sakit perut masih belum kunjung tiba. Sms bos n member opis bgtau sy cuti ari ni sbb mcm dh ada tanda nk beranak. Hahahahaha kwn2 sy pula yg exited lebih..call pun bising2 semua excited dan tekejut tetiba saya dh nk beranak. Suwit sangat tau member opis saya nih.

Nak dekat kul 10pg datang la doktor yang memang ambil kes saya ni. Doktor perempuan..dia ni frriendly betul..sampai saya tak nervous langsung siap boleh bertepuk tampar ngn doktor sambil ketawa2 sbb dia pecahkan air ketuban saya tanpa saya sedari..pandai dia buat saya leka. Hihi..eh! Tapi dia buat VE (read: seluk bawah..harharhar!) utk first time sakikkkkkk ok.hahaha maybe sebab dh set ingat dia seluk2 manja je..rupanya oooohoiiiii semangat betul dia seluk macam nak bagi keluar isi perut je. Ahaks!

Doktor adalah terkejut sbb dh 4 cm bukak. Dia tanya contraction dah start smlm ke? Sy geleng je kpla sbb smlm sy sihat walafiat je tdo pn lena. Hihihi.. So nurse pn psg bendalah ctg tu kt perut saya..and doc ckp jmpa lg dlm masa 4jam..

Saya pun ditinggalkan sorang diri kat dalam wad. Masa tu katil sebelah kosong lagi. Nurse pesan..kalau sakit sangat tekan bell. Woookey nurse!..sambung main fb..main game..sambil menunggu perut sakit. Hihihihi..tapi xde sakit pun..rasa tak selesa je la sebab air ketuban dah keluar2..basah je katil iolls..yang nurse tadi asik2 masuk bilik tanya dah sakit ke belum. Saya kata tak lagi. Ada lah dalam 4,5 kali di datang tengok saya. Last2 tak tahan asik ulang alik kut..trus dia ajak saya stay kat bilik bersalin..huhuhu bahek laaaaa puan misi..

Masa masuk bilik bersalin, mata saya dok melilau2 je tengok alam sekeliling kat bilik bersalin tu. Hahah jakun betul..sambil mata saya meneka2 perkakasan kat dalam bilik tu..owh yg tu maybe gunting..owh yang tu maybe bla..bla....eh yg itu apa plak?? Hehehhe sibuk pikir benda lain plak.

Lepas dorang cucuk drip kat tangan..n cucuk bontot i terus tetiba saya rasa mengantukkkkkk sgt. Hihihi sy ingatkan saya nk pitam..rupanya ubat cocok bontot tu mmg buat ngantuk. So tunggulah sakit tu kunjung tiba. Sempat gak kene seluk lagi. Hohoho kali ni gua lebih bersedia takde lagi kepit2 dah..hikhikhik tak sakit pon..tapi still x suke! Owh masa ni dah bukak 5-6cm..uikk..agak cepat juga lah..sebab saya kan selalu berpikir worst case manjang..so ingat tak ganjak2 lg dr 4cm ke ape ke kan...

Dalam kul 11 lebih nurse tu tolak balik saya masuk wad..hehehe sbb katenye ade plak ibu lain nak bersalin..tak cukup katil bersalin. Huhuhuh baiklah..kita yang tak sakit lagi ni silalah berambus dari bilik itew...

Masa dalam wad..saya dh tak larat nk main candy crush ke ape..sebab mata adalah ngantuk yang amat. Nurse pesan lagi..kalau sakit tekan bell. Tapi tetap juga saya tak tekan..hahah yelah takkan tak sakit ko sesuka hati je nak tekan kan? Still sama..4,5 kali juga nurse ni duk kuar masuk bilik saya tanya dh sakit ke belum..dah terasa nak meneran ke? Aduhaiiiiii nurse masalahnye tak lagi..ihik!

Kul 12.30 nurse tolak saya masuk bilik bersalin semula..huhuh pastu dia cakap kat doktor saya dh tak tahan sakit. Uiks! Bila masa plak saya ckp x tahan? Hahahaha ni mesti kes nurse ni malas nk tunggu dah asik tak sakit je. Dorang buat VE lagi...kali ni dh bukak 7-8 cm. Uish! Nk dekat dah ni..trus dorang tambahkan drip kt tgn sy tu..ha masa ni baru lah muncul sakit2 manja tu. Tapi saaaaaaaaangat mild sakit tu..mcm x sakit jek. Saya duk pandang jam kat dinding..kenkonon nk kira contraction tu datang berapa minit sekali. Tapi x dpt kira sebab sakit tu lebih kepada macam ko sakit senggugut..sakit berterusan..bukannye kejap dtg kejap ilang..

Saya siap terpikir..aduh kenapa saya masih belum dpt kira contraction ni..kang org tanya contraction dtg berapa minit sekali aku nk jawab pe? Wuhuhuhuhu sempat lagi pikir cenggitu ye kawan-kawan..

Tak lama kemudian doktor dh ready..dia buat VE lg...aha! Masa dia buat VE ni lah contraction saya datang..sakikkkkkkkk yg amat.bila dok cek dh bukak 9-10 cm dh ready nk beranak..dorang pun ready2 la pekakasan bagai..tapi sangat santai dorang buat persiapan..hahah siap gossip bagai sambil buat keje. Yang saya ni dah mengerekot sakit..ni bukan lagi contraction nii..ni memang dh sakit nak meneran..sebab sakitnye kat bawah tu..OOOOooooooiiiiii bila sakit meneran tu nak keluar rasa macam kene lenyek lori je bahagian tu. Hihi over tak??

Tahan macamana pun memang dah terasa ada benda nk keluar dari bawah tu. Phew masa ni lah begegar seluruh badan meenahan sakit..saya pegang besi katil tu rasa macam nk patah dah.. Abis keluar peluh jantan.

Bila doc dah suruh teran..saya tak tunggu lama terus meneran..huhuhu teknik penapasan ke ape ke dah lupa dah..yang saya tahu mesti teran sampai baby kuar..akhirnya kul 12.45 tghari dalam 3 kali k eneran babay pun kuar...alhamdulillah...kuat gile suara baby nangiss...lepas kene letak kat dada..baby pun dibersihkan dan dibawa ke bilik baby. Tinggallah saya untuk proses menjahit pulak...

Masa dia jahit tu takde lah rasa sakit..maybe sebab dh bius dan rasa sakit bersalin tu lagi sakit dr dijahit..maka saya tak rasa apa2 pun masa dok jahit bendalah tu. Tapi saya still dpt rasa masa jarum masuk dan benang kene tarik...aaaiiiyooooo..pasrah je lah tunggu sampai abis. Bila org tanya ade kene gunting ke? Huhuhu jawapan saya..ntah tak tahu. Sekali tgk kad baby..mode of deliverery ada mention pasal epi..okey...saya ada kene gunting..tapi tak perasan. Ihik!

So begitu begiti le citer beranak saya..mak saya kagum betul sebab saya tak merasa sakit contraction tu..skip trus pegi sakit beranak nk meneran... Yang macik saya siap tanya saya makan pe..ada buat amalan ape ke sampai senang sgt beranak...

Astaghfirullah..takde amalan ape lah yg karut marut tu..nk diherankan ape..setiap ibu yang bersalin tu kan tak sama..mungkin kali ni Allah bagi kemudahan untuk saya..atau mungkin berkat doa ibu bapa ke..doa somi yang tak putus2 ke..atau mungkin Allah beri rahmat pada saya yang dari tak mengandung sampai mengandung..sampai beranak somi takde di sisi..semua tu kuasa Allah..saya hanya mampu bersyukur sangat2 di atas bahagian yang saya perolehi ni..alhamdulillah..dah selesaindah fasa mengandung dan bersalin..sekarang dh masuk dunia ibu..yang saya tahu tahap kesabaran amatlah perlu dalam dunia baru saya ni.


Cheers,
Amysue

Wednesday, March 13, 2013

Cerita Bersalin - Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Woo Hoo!! Hihi oleh kerana telah berjaya mengepost entry pakai apps ni..harap2 saya makin rajinlah mengapdet belog ye.

Woh ye..sekarang ni saya tengah cuti bersalin..hihi x lama lagi dh nak masuk keje. InsyaAllah 8/4/13 ni dh masuk opis. Oh man! Saya rindu gila dgn opis n rakan sekerja yang lain.

Alhamdulillah pada 4/02/13 yang lepas saya telah selamat melahirkan seorang baby pompuan. Hehe tepat seperti yang dijangka..memang baby girl la yang kuar. Oleh keranan saya terbersalin awl iaitu pada usia kandungan 37minggu 1 hari..maka baby kuar pn xdelah besar mana. 2.65kg je..dan dilahirkan pada kul 12.45 tengahari!.. Huhuhu matiklah keras kepala kang baby ni sebab lahir time tengahari buta. Ahaks!

Oleh kerana kelahiran yang tidak dijangka..maka saya isytiharkan hari saya bersalin tu adalah hari blur saya. Hahahahah! Sumpah saya blur sepanjang hari. Tapi alhamdulillah..saya berjaya laluinya dengan mudah..

Kalau ikut manual due date saya adalah pada 1/3/13.. N kalau ikut scan macam awl 2 minggu so maybe akan bersalin dalam 21/2/13.. Maka saya pun dengan penuh yakin amik cuti bersalin start 18/2/13.. Hehehehhe! Sekali terberanak awal..satu hape pn x sempat handover keje opis dekat member..

Dayang Qaireen Ayra bt Muhammad Jamil..beberapa jam selepas dilahirkan

Saya rasa sebab saya terlalu aktif seminggu sebelum terberanak tu dan juga hyper aktif a day before beranak..hikhikhikhik..sudahnye..beranak lah daku dalam keadaan blurrrr. Baiklahhhh..

Kronologi seminggu sebelum beranak yang dikatakan terlalu aktif itu:
Masa ni encik hubby balik Sabah..so banyak lah benda yang kami settlekan bersama.

1) Pegi register nak beranak dekat Rafflesia Medical Centre..n berklinik skali..ahahha! Gila tak gila..week 36 masih tak tau nak beranak kat mane. Well, actually pilihan ada dua..hosp.papar atau rafflesia nih. Tgk mana yang sempat la ye. .

2) Settlekan beli baju baby. Banyak tempat pegi..so memang banyak berjalan. Pepagi kuar..malam baru balik..adoiii sakik pinggang.

3) Sempat buat maternity photoshoot selama 2 hari.. Ari pertama saya ngn encik asben je tertonggeng2 amik gambar. Second day mtk tulung member ambikkan..pastu kami edit sendri.

4) Somi dh balik..byk urusan tak selesai lagi. Terkedek2 gi renew road tax.

5) Terkedek-kedek gi Hosp. Likas sebab ada appointment kat sana...oooooOooo mak aiihhhh! Sampai dalam kul 10.30... Dapat jumpa doc kul 2.30 .. Nak nangesssss aku tunggu sengsorang. Sakik buntuitttt..dah la parking payah nak carikkkk!

6) Sempat berklinik untuk week 36.

7) Jumaat terakhir (saya beranak ari senin) selambe je gi jenjalan waktu ofis hour sengsorang..huhuhu member dh sound tak bg kuar sorang..tp saya rilek je. Lambat lagi kut.


Saya di hari jumaat terakhir sebelum terberanak..hehehe

8) Sempat menesionkan diri di black room join member ofis lain memerah otak utk program JPK 'single-tier'..

A day before deliver....

1) Saya pulun basuh baju somi..baju saya yang dh stok seminggu tak basuh..basuh baju baby trip terakhir..

2) Basuh baju tingkat bawah...menyidai pulak tingkat atas..jadi sila imagine berapa banyak kali aku turun naik tangga kalau dh baju nk dekat 5 trip..fuhh! Mintak napassssss

3) Kemas bilik bujang (bilik time somi x balik) tingkat atas...then basuh toilet bilik skalik. After that kemas pulak bilik kelamin (bilik time somi balik) yang berada d tingkat bawah. Huahuahuah..memang kejenye turun naik turun naik je.

4) Packing barang baby n barang sendiri untuk bawak ke hospital. Hahahah! Gile kentang week 37 baru nak ready beg dalam kete. Membe opis adalah sgt bising..ari2 tanya dh letak beg ke belom dalam kete. Hihihi! Liat bebenor katenyeeee..

Kul 9mlm baru settle semua keje. Fuh! Baru senang hati nk pikir pasal beranak...dan malam itewww ku tidur dengan begitu nyenyak sekali..

Esoknyaaaa....jeng jeng jeng...seawal kul 6.30 pagi tetiba ada tanda macam nak bersalin.....

Bersambung.....



Cheers,
Amysue

Tuesday, March 12, 2013

Ini Cuma Satu Percubaan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hehehe..percubaan apakah iteww? Ni haaaa..korang semua dah tentu maklum bahawasanya belog ini telah lama tidak berupdate dan kekerapan saya mengupdate pn semakin kurang. Sebenarnya selain faktor malas..faktor terbesar ialah broadband saya.

Sekarang ni saya online kat umah pakai ipad. Jadinya simkad broadband klu dh masuk ipad kan kene potong bagi kecik saiznye..then kalau nk online kt laptop kene cantum semula dekat lebihan simkad lama tu..bila dh byk kali buat kejap masuk kat ipad kejap kat broadband modem..lama2 kat broadband modem tu dh xleh detect. So sudahnya..simkad ni duduk jelah dengan penuh keamanan kat ipad nih. Koser dh aku nk bukak pasang tak tentu hala.

Bila dh online kat ipad..dah jadi satu masalah plak sbb aku tak reti nk update belog kat ipad ni. Nk kena pakai command la hape la. So ni try la pakai app yg br aku download..tak tahu la jadik ke tak nih. Try2 je ni.

Cheers,
Amysue82
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...