Friday, March 22, 2013

Cerita Bersalin - Part 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihi..kemain over kau cerita bersalin berpart-part..terima aje apa adanya sementara saya tengah rajin nih. Bersedialah membaca cerita yang sunggoh panjang ni. Saya nk cerita details nih. Hihihi

..ok masa saya nk mandi bersiap2 pegi opis lebih kurang kul 6.30 pagi..tetiba nmpk lak mcm kesan darah..tp pudar2 dah la..uiks! Ilang mamai saya terus. Ni mcm lain mcm je..yelah sejak 9 bln yg lepas mana penah nmpk kesan2 darah kt spender ni. Saya dh mula nk panik..hihihi tp sendiri panik sendiri gak kool down..huhuhu somi jauh kate kau..jadi takleh la feeling menjerit sakan panggil somi. Hihih..

So rilek dulu..mandi pe semua...siap termenung depan almari x tau nk pakai baju pe gi keje. Haha..see x tepikir pn akan beranak ari tu. Siap nk gi keje lagi. Tengok balik kat spender kot2 de darah lagi..huuuuu amik kau..fresh blood lg kat panty liner...ok..ok..ok..ni yg buat sy panik balik..

Turun bawah ckp kt mak darah dh kuar. Hihi tp ckp rilek je takde cemas ke ape..mak suh pegi hospital pagi tu gak. Mak kata maybe mlm ni bersalin dh ni. Owh ye ke??? Haha..mak tanya ade sakit perut tak? Saya geleng je sbb mmg xde sakit pun.sihat je nih. Tu yg nk gi opis nih.

Oleh kerana tak sakit..so sy prefer beranak dkt Hospital Rafflesia yg jauhnye about 40km dr umah. Hihi klu keadaan kritikal..kesakitan melampau..mmg x koser la saya pegi Rafflesia yg jauh itu. Beranak kt Hospital Papar sudahhhhh. X sampai 10 menet dh smpi.

So ayah sy hantar gi Rafflesia tu. Dia drop aje..pastu ayah saya continue pegi tmpt lain koz ade urusan. Hihihi maka berlenggang2 kangkung le sy menyerah diri. Beg semua tggl dlm kete..bijak kan?? Sbb masih x yakin akan beranak ari nih. Tetap yakin lepas doktor cek..dok akan ckp lmbt lagi nk beranak..awk boleh gi jenjalan dulu...huhuuhu plan nk lepak opis je.

Bila bgtau kt misi yg saya dh kuar darah..terus misi2 ni kelam kabut cek bp saya..cek berat..pastu trus tanya nk bilik cemana. Haha sy masih blur sbb tak paham kenapa dorang nk kelam kabut bagai..rilek la. Saya tak sakit lg nih. Hihihi..sy tnya misi tu balik..bilik cemana yg cemana??? Gaga sumpah sy blurrrr.

Lerr rupanya trus masuk wad! So sy mintak bilik yg kongsi dua org punya. Masa proses dorang pindahkan sy masuk wad..bagi baju wad bla bla bla...sy hanya mampu tgk je dorang ke hulu ke hilir urus saya.ihikihikhikhik...blur betul!

Lps dh tkr baju..saya baring sambil main game candy crush tunggu doc dtg. Hihi masa di dh kul 9 lebih kut. Sakit perut masih belum kunjung tiba. Sms bos n member opis bgtau sy cuti ari ni sbb mcm dh ada tanda nk beranak. Hahahahaha kwn2 sy pula yg exited lebih..call pun bising2 semua excited dan tekejut tetiba saya dh nk beranak. Suwit sangat tau member opis saya nih.

Nak dekat kul 10pg datang la doktor yang memang ambil kes saya ni. Doktor perempuan..dia ni frriendly betul..sampai saya tak nervous langsung siap boleh bertepuk tampar ngn doktor sambil ketawa2 sbb dia pecahkan air ketuban saya tanpa saya sedari..pandai dia buat saya leka. Hihi..eh! Tapi dia buat VE (read: seluk bawah..harharhar!) utk first time sakikkkkkk ok.hahaha maybe sebab dh set ingat dia seluk2 manja je..rupanya oooohoiiiii semangat betul dia seluk macam nak bagi keluar isi perut je. Ahaks!

Doktor adalah terkejut sbb dh 4 cm bukak. Dia tanya contraction dah start smlm ke? Sy geleng je kpla sbb smlm sy sihat walafiat je tdo pn lena. Hihihi.. So nurse pn psg bendalah ctg tu kt perut saya..and doc ckp jmpa lg dlm masa 4jam..

Saya pun ditinggalkan sorang diri kat dalam wad. Masa tu katil sebelah kosong lagi. Nurse pesan..kalau sakit sangat tekan bell. Woookey nurse!..sambung main fb..main game..sambil menunggu perut sakit. Hihihihi..tapi xde sakit pun..rasa tak selesa je la sebab air ketuban dah keluar2..basah je katil iolls..yang nurse tadi asik2 masuk bilik tanya dah sakit ke belum. Saya kata tak lagi. Ada lah dalam 4,5 kali di datang tengok saya. Last2 tak tahan asik ulang alik kut..trus dia ajak saya stay kat bilik bersalin..huhuhu bahek laaaaa puan misi..

Masa masuk bilik bersalin, mata saya dok melilau2 je tengok alam sekeliling kat bilik bersalin tu. Hahah jakun betul..sambil mata saya meneka2 perkakasan kat dalam bilik tu..owh yg tu maybe gunting..owh yang tu maybe bla..bla....eh yg itu apa plak?? Hehehhe sibuk pikir benda lain plak.

Lepas dorang cucuk drip kat tangan..n cucuk bontot i terus tetiba saya rasa mengantukkkkkk sgt. Hihihi sy ingatkan saya nk pitam..rupanya ubat cocok bontot tu mmg buat ngantuk. So tunggulah sakit tu kunjung tiba. Sempat gak kene seluk lagi. Hohoho kali ni gua lebih bersedia takde lagi kepit2 dah..hikhikhik tak sakit pon..tapi still x suke! Owh masa ni dah bukak 5-6cm..uikk..agak cepat juga lah..sebab saya kan selalu berpikir worst case manjang..so ingat tak ganjak2 lg dr 4cm ke ape ke kan...

Dalam kul 11 lebih nurse tu tolak balik saya masuk wad..hehehe sbb katenye ade plak ibu lain nak bersalin..tak cukup katil bersalin. Huhuhuh baiklah..kita yang tak sakit lagi ni silalah berambus dari bilik itew...

Masa dalam wad..saya dh tak larat nk main candy crush ke ape..sebab mata adalah ngantuk yang amat. Nurse pesan lagi..kalau sakit tekan bell. Tapi tetap juga saya tak tekan..hahah yelah takkan tak sakit ko sesuka hati je nak tekan kan? Still sama..4,5 kali juga nurse ni duk kuar masuk bilik saya tanya dh sakit ke belum..dah terasa nak meneran ke? Aduhaiiiiii nurse masalahnye tak lagi..ihik!

Kul 12.30 nurse tolak saya masuk bilik bersalin semula..huhuh pastu dia cakap kat doktor saya dh tak tahan sakit. Uiks! Bila masa plak saya ckp x tahan? Hahahaha ni mesti kes nurse ni malas nk tunggu dah asik tak sakit je. Dorang buat VE lagi...kali ni dh bukak 7-8 cm. Uish! Nk dekat dah ni..trus dorang tambahkan drip kt tgn sy tu..ha masa ni baru lah muncul sakit2 manja tu. Tapi saaaaaaaaangat mild sakit tu..mcm x sakit jek. Saya duk pandang jam kat dinding..kenkonon nk kira contraction tu datang berapa minit sekali. Tapi x dpt kira sebab sakit tu lebih kepada macam ko sakit senggugut..sakit berterusan..bukannye kejap dtg kejap ilang..

Saya siap terpikir..aduh kenapa saya masih belum dpt kira contraction ni..kang org tanya contraction dtg berapa minit sekali aku nk jawab pe? Wuhuhuhuhu sempat lagi pikir cenggitu ye kawan-kawan..

Tak lama kemudian doktor dh ready..dia buat VE lg...aha! Masa dia buat VE ni lah contraction saya datang..sakikkkkkkkk yg amat.bila dok cek dh bukak 9-10 cm dh ready nk beranak..dorang pun ready2 la pekakasan bagai..tapi sangat santai dorang buat persiapan..hahah siap gossip bagai sambil buat keje. Yang saya ni dah mengerekot sakit..ni bukan lagi contraction nii..ni memang dh sakit nak meneran..sebab sakitnye kat bawah tu..OOOOooooooiiiiii bila sakit meneran tu nak keluar rasa macam kene lenyek lori je bahagian tu. Hihi over tak??

Tahan macamana pun memang dah terasa ada benda nk keluar dari bawah tu. Phew masa ni lah begegar seluruh badan meenahan sakit..saya pegang besi katil tu rasa macam nk patah dah.. Abis keluar peluh jantan.

Bila doc dah suruh teran..saya tak tunggu lama terus meneran..huhuhu teknik penapasan ke ape ke dah lupa dah..yang saya tahu mesti teran sampai baby kuar..akhirnya kul 12.45 tghari dalam 3 kali k eneran babay pun kuar...alhamdulillah...kuat gile suara baby nangiss...lepas kene letak kat dada..baby pun dibersihkan dan dibawa ke bilik baby. Tinggallah saya untuk proses menjahit pulak...

Masa dia jahit tu takde lah rasa sakit..maybe sebab dh bius dan rasa sakit bersalin tu lagi sakit dr dijahit..maka saya tak rasa apa2 pun masa dok jahit bendalah tu. Tapi saya still dpt rasa masa jarum masuk dan benang kene tarik...aaaiiiyooooo..pasrah je lah tunggu sampai abis. Bila org tanya ade kene gunting ke? Huhuhu jawapan saya..ntah tak tahu. Sekali tgk kad baby..mode of deliverery ada mention pasal epi..okey...saya ada kene gunting..tapi tak perasan. Ihik!

So begitu begiti le citer beranak saya..mak saya kagum betul sebab saya tak merasa sakit contraction tu..skip trus pegi sakit beranak nk meneran... Yang macik saya siap tanya saya makan pe..ada buat amalan ape ke sampai senang sgt beranak...

Astaghfirullah..takde amalan ape lah yg karut marut tu..nk diherankan ape..setiap ibu yang bersalin tu kan tak sama..mungkin kali ni Allah bagi kemudahan untuk saya..atau mungkin berkat doa ibu bapa ke..doa somi yang tak putus2 ke..atau mungkin Allah beri rahmat pada saya yang dari tak mengandung sampai mengandung..sampai beranak somi takde di sisi..semua tu kuasa Allah..saya hanya mampu bersyukur sangat2 di atas bahagian yang saya perolehi ni..alhamdulillah..dah selesaindah fasa mengandung dan bersalin..sekarang dh masuk dunia ibu..yang saya tahu tahap kesabaran amatlah perlu dalam dunia baru saya ni.


Cheers,
Amysue

1 comment:

Misya Mialen said...

alhamdulillah. loike btul kalau bersalin gini mie;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...