Wednesday, April 24, 2013

Cerita Trimester Kedua

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hihihi ini adalah cerita jamn batu. Terperap dalam draft. So kita up aje la yeh entry ni. Untuk kenang2an saya di hari mendatang. Wah! hari mendatang gitu. huhuh!

**************************************************************************
Pejam celik, pejam celik dah nak beranak. Hihihi takdelah kejap lagi..tapi insyaAllah bulan depan dh cukup minggu. Aiseh..tak tau nak apa perasaan sekarang ni..heheh perasaan nervous..takuiiittt..hepi..semua ada! Anyway..harap2 segalanya di permudahkan. Aminnn..

So..seperti biasa..bila dah lepas satu-satu trismester tu barulah saya berani update dekat belog. Lain orang lain caranya.. ye dak? ada yang suka terus nak update week by week..ada yg hari-hari nak update pasal pregnancy..heheh it's up to u..terpulang mana yang selesa. Kalau saya, ticker pun saya tak letak..mmang dari zaman batu dulu liat bebenor nak bermain2 dengan ticker semua nih. Sebab saya selesa begitu.

Kalau trimester pertama dulu bercuti ke Langkawi..trimester ke2 ni sempat gak lah bercuti ke Penang (hahahah! cerita Penang aku tu dah berkurun tak sambung2 lagi..ihik!). Alhamdulillah masa trimster kedua pun takde masalah sangat. Cuma ya Allah kenapakah selera makan ku begitu bermaharajalela. Hihihi..tp alhamdulillah setakat entry ni ditaip saya cuma naik 10kg..gagagagga! at least kan belum lagi berbelas2 kilo. Sekali pandang memang takde nampak sangat pun badan saya naik.

Perut masa kandungan 5 bulan. Hihihih kecik je kan? ni time kat penang ni. Mase gi penang yakin je packing suar jeans. Sekali bila nak pakai tak bole nak button rupenya. Hahahah! bole ek masi x sedar diri. Tapi saya masih mampu pakai seluar slack (yang button punya 
bukan yang getah ye) gi keje.

Yang kat atas ni masa kandungan dah masuk 6 bulan. Baru lah nampak betul cam orang pegnen. masa ni saya memang dah tak koser nak pakai suar. memang bermaxi atau berskirt je sepanjang zaman. Hihihi.

So macam biasa kita ringkaskan aje ceritanya..

* Saya dah tak makan dah benda-benda masam macam mangga muda ke apa. Lebih suka makan jambu batu after meal.

* Saya sukakan buah-buahan. macam heaven betul kalau dapat makan. Kene plak ngan musim buah kan ujung taun ari tu. Tapi tu la..tang durian kene makan dengan control. Uwaaa!!! sedih. Tapi takpelah..kang kesian plak baby kepanasan duk dalam tu.

* Saya dah boleh minum air putih. Yeay!!! kan masa trimster pertama dulu air putih adalah susah nak masuk tekak saya. yaiksss! lain bebenor rasanya. Tapi sekarang, ya Allah sedap betul rasanya kalau dapat teguk air putih. Nyum! nyum!

* Saya tetiba jadi gila makan aiskrim..wuwuwuwu which is not good okey!.. tapi memang kalau keluar tak sah kalau tak makan eskrim 2,3 kali. heheheh tapi belum sampai tahap kat peti ais kene ada aiskrim. Dulu sebelum pregnant, saya bukanlah penggemar aiskrim. Makan sundae mcd tu pun nak menangiss bagi habis. Tapi skrg...tak sampai beberapa menet aiskrim tu dh licin saya kejekan. Hehehe..

*Sihat selalu...maksudnya langsung takde rasa pening ke..loya ke..macam biase je. Cargas je gi keje. Tapi sepanjang mengandung..ada la sekali saya kene demam. Kejap je..pas makan ubat yg doc kasik terus sihat. Alhamdulillah sangat2 diberi kesihatan yang sangat baik sepanjang tempoh mengandung ni.

*Owh! masa kandungan 6 bulan baby berkesempatan join shooting video clip. hehehhehe! untuk event annual dinner kolej. Gagagaga! aku pedulik ape kan..boyot tak boyot..rilek je menari. Heheheh..kelas kau nak! umur 6 bln dlm perut dh merasa shooting. Huhuhu

Annual Dinner kolej

* Saya gila makan kek batik yang di buat sendiri. Yes! yang dibuat sendiri..takmo makan kek batik yang lain. Sebenarnya dalam tempoh mengandung ni kan banyak je masakan2 sendiri yang saya teringin nak makan..nk makan mee hoon masakan sendiri la..lauk pauk yang lain pun. Heheheh tapi sayang masa ngandung berganda2 tahap kemalasan saya nk memasak. Hihihi.

* Hepi bila bersiap ke opis. Hahahah! cam tak pecaya je hepi bila nak ke opis. Bukan pe..ianya lebih kepada hepi sebab kena pakai mekap. Saya hepi bila bersolek..tapi tak bermakna saya kena bersolek tebal.. tak! saya cuma hepi je. Mekapnye sama je sebelum ngandung ngan tak ngandung. kadang-kadang tak sabar nak tunggu pagi sebab nak bermekap. hahahahah! pelik sangat. Bezanya dulu mekap tanpa ada perasaan..skrg mekap dengan penuh gumbira. hihihi tu je pun.

* Saya start pakai tudung syria..tapi yang xde awning..awning saya pakai inner cotton. Hikhikhik! comel!..i rasa i comel macam irma hasmie. Ngahahahah! matiklah perasan irma hasmie.

* Bila dh pakai tudung syria..saya dah malas nk berbelit2 dgn shawl..sebab dh set kat mata dan kepala hotak pakai syria comel macam irma. hahahah! tak abis2 comel macam irma.

Hehehe..rasanya itu je kut yang saya dapat highlightkan.. sat gi kita sambung trimester tiga lak.. heheh tapi x tau la bila. hahahah!

Cheers,
Amysue


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...