Friday, October 25, 2013

Pekerja.Ibu.Isteri.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selalu kan orang cakap yang surirumah tangga lagi penat mengurus anak dan keluarga berbanding wanita yang bekerja..yelah..sebab surirumah takde cuti..takde masa rehat bekerja 24 jam..haaa sapa yg selalu pikir camtu? cepat angkat tangan. meh sini nak cubit sikit!

Hakikatnya..ko surirumah ke..ko bekerja ke..as long namanya ko isteri dan ibu..penatnya sama sahaja okey!. Sama penat. Kalau yang bekerja..seawal jam 5 pagi (mungkin ada lagi awal dr ini) sudah terkocoh2 menyiapkan sarapan..siapkan anak..siapkan somi..siapkan diri sendiri..antar anak pi nursery..pastu setelah penat 8jam bekerja balik rumah..sambung pula tugas sebagai ibu dan isteri...kadang2 lewat malam baru dapat tidur dan berehat. Letih tahu.

Kalau saya..balik kerja kul5.30ptg..rushing amik qaireen..sampai umah dalam kul6.30ptg. Dari kul 6.30 saaaampailah kul 10.30 mlm memang saya trus buat kerja2 macam mandi, solat, main ngan anak..(nak main pun lama gila..huhuhu sebab nak bagi dia betul2 letih baru dpt dia dpt tido ngn lena..kengkadang nk tunggu dia betul2 penat sampai kul 9.30mlm..phewww)..pas dia tido baru dapat memasak. Saya tak boleh memasak sambil layan dia sebab dia nak saya ada kat tepi dia je..klu saya hilang sikit mula la merengek.

Lepas masak..basuh baju..sidai baju..lipat baju..pastu kemas beg anak untuk pi nursery esoknya..pastu iron baju kami lakik bini..pastu kemas umah sikit apa yg patut..dan saya mesti masuk tido around 10.30-11.00mlm. Saya memang dh set kepala..itu waktu tido saya..hihihi xleh lambat dr tu..kang sok pagi pening kepala sebab x cukup tido. So untuk mencapai waktu tido yg telah saya tetapkan tu..maka saya terpaksa rushing buat semua kerja2 yg saya cakapkan tu. Huuuuuu maunye saya tak tercungap2 keletihan. 

Lagi pula skang saya duk umah sendiri yg cuma ada kami 3 beranak. Kalau duduk umah mak dulu senang sikit..ko pass je anak dekat mak..settle! bleh rehat. Tapi duk umah sendiri..mintak mahap le. Apa sahaja keadaan ribut taufan tsunami rumah ko..ko hadap la sendiri. Penatnya berbeza tahu?..dalam satu hari ko terpaksa menghadapi dua keadaan yg berbeza...penat mental kat opis..pastu penat fizikal kat umah.
Jadi...manenye yg ko kata yg bekerja tu tak penat? tampo kang mahu? eh! emo plak. hihihihi.

Kene plak dengan lakik yang hanya tahu duk melepek depan tivi..main game..makan..tido. Hah! tak ke kau stress d situ. Saya kengkadang hangin je dgn lakik sendiri..huhuh bukan lagi kengkadang..selalu sangatlah hangin..tapi kan dalam masa yg sama saya selalu cakap kat diri saya "awal2 duduk bersama ni memang susah sikit nk adjust org utk ikut rules kita..bagi dia masa utk adapt ngn semua ni"

Saya anggap je dia masi dalam fasa penyesuaian..yelah bukan senang nak ubah rutin hidup kita dari bujang ke berteman. Walaupun kami dah kawin dekat 2 tahun..tapi kami baru je tinggal bersama dalam 6 bulan dan tinggal di rumah sendiri dalam 4 bulan..huhuhuhu jadi opkos la masi tunggang langgang lagi. Somi dari bujang sampai pas kawin ari tu hidup sendiri d umah sewa dengan cara sendiri..ko paham je lah budak laki ni simple je idop dia..bila tetiba idop ngn isteri haruslah bercelaru terus keadaannya. Tetiba spender pun kene letak ngan proper lepas bukak..kalau tak..kat mana ko bukak..kat situla landingnya spender itu. Huhuhuhuh. Takpe bang, saya bagi kamu masa utk brain semua ni..sekarang masih boleh diampunkan lagi. Tapi kene ingat ye abaang..sesungguhnya keadaan penat itulah yang menjana kepada stress..bila dh stress..cenderung nak marah2..bila marah2..kang begaduh pulak. Paham ke idok? hihihi

Sekarang..sejak2 saya pindah rumah sendiri (rumah sewa actually)..memang saya bersiap ala kadar je..tepek bedak..blusher..gincu..sarung syria..siap! takde dah mekap pakai eye liner..pakai eye shadow..pastu pakai shawl lilit2..huuuuuuu memang takde. Sebab saya bersiap dalam keadaan kelam kabut. Letak anak kat walker..pastu pi mandi..pastu cepat2 pakai baju n bersiap. Kalau saya buat lambat2 kang si anak yang duduk dalam walker tu bukan boleh ko simpan dia lama2..japgi kang dah menangis nk minta dukung. Adoiiiii..budak kecik tu cepat bosan.

InsyaAllah..sikit masa lagi saya dapatla menguasai semua ni..huhu dalam erti kata lain saya master la dalam bab2 handle kerja..anak..umah..lakik..Biasalah..kalau tak belajar mana nak master kan?




Cheers,
Amysue

Tuesday, October 8, 2013

Aku lemah bila kau di sisi :(

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Entry lama..sebelum somi dapat pindah KK.

***********

Hihihih tengok tajuk macam ape je kan? tapi iye..memang saya lemah bila suami ada di sisi. Patutnye ko kuat la kan? tapi tak bagi saya..saya autometik akan jadi insan yang lemah..hikhikhik..

Kami kan duduk berjauhan. Jumpa pun sebulan sekali. So saya mengharung hidup sebelum mengandung...masa mengandung dan sampai la sekarang suda punya anak seorang tanpa dia di sisi. Segala kesulitan..kesakitan da kesedihan saya hadapi seorang diri. memang la boleh mengadu..tapi yang menghadapinya ko...

Saya rasa benda2 macam tulah yang makin lama buat saya makin kuat untuk hadapi segala dugaan. Contohnya masa mengandung..nasib baiklah saya xde morning sickness melampau..xde muntah2..masih cargas untuk drive pegi keja mengharung jammed. Memang saya langsung xde peluang untuk merasai dilayan seperti puteri ketika mengandung.

Hahahah maksudnya macam..sebelum tido somi buatkan susu....somi buatkan sarapan..somi tolong basuh baju..huwaaa..memang mimpila nak dapat time tu. Apa sahaja makanan yang saya idamkan..gigihlah drive pegi carik. Sedihlah juga..tapi malass nak layan perasaan. Ko sedih pun takde makne.Bukannye ko sedih terus somi ko ada tetibe depan mata kan? Jadi memikirkan kemustahilan itu, daripada ko bersedih baik ko bolayan je perasaan sedih tu.

Memula saya tak perasan pun saya lemah bila dia ada. Tapi yang saya perasan kalau suami balik tetibe saya macam mengada2 tak boleh tahan loya la apa la..padahal kalau dia takde..saya ok je menahan loya tu..takde la mengadu macam yang ko dah tak tahan sangat. Hihihi terus saya terpikir..ni mengada ke memang betul tak tahan.

Sampai satu tahap saya menangis2 tak dapat tido malam sebab baby bergerak terlalu aktif. Tahu aje lah bila baby dah 8-9 bulan bergerak..habis ngilu. Hahahah padahal sebelum ni baby gerak aktif saya masih boleh tahan. So dari situ saya dapat buat kesimpulan..kalau somi ada saya makin lemah..mudah rasa sakit (sebab nakkan attention kan??) mudah lemah (sebab nak tunjuk kat somi saya bukanlah kuat mana)..

Nasib baik lah masa melahirkan baby hari tu somi takde di sisi..hihihi kalau ada, saya rasa mesti saya dah merasa kesakitan melampau akibat nakkan attention. kihkihkih!..yang saya tahu hari tu..cepat keluarkan baby..x payah dah nak menikmati sangat saat sakit tu..bukannye somi tau pun..bukannye dia nampak pun ko mengerekot kat katil beranak tu..bukannya dia tau pun ko menggigil di saat nak meneran tapi doktor suh tahan dulu..dia tak tau..dan dia tak nampak pon. Jadinya..ko keluarkan je la anak itu..kang dia sampai KK anak dah ada depan mata. Tadaaaa!!! i dah beranak. Malas nak layan perasaan sedih sebab somi tak nampak betapa susah payah ko nak keluarkan baby tu. Malass..

Tapi nasib baik masa beranak ari tu memang serius saya tak sengsara sangat..Alhamdulillah..hihihi sebab tu tetiba saya jadi takut nak mengandung kali kedua. Hahahah! yela..sebab bukan bermakna kelahiran pertama ko lancar..yg next..next punya kelahiran pun ko lancar. Huhuhuh I is nerves nak menghadapi kelahiran yg seterusnya..isk! susah hati i nk mengandung lagi ni. Hihihi

************

Hihihi..baeklah..itu adalah entry ntah zaman bile ntah..banyak gile entry duk dalam draft. So marilah kita keluarkan mereka satu persatu. Jangan ko heran kalau tetiba bederet entry lama.. heheheh



Cheers,
Amysue








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...