Friday, October 25, 2013

Pekerja.Ibu.Isteri.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selalu kan orang cakap yang surirumah tangga lagi penat mengurus anak dan keluarga berbanding wanita yang bekerja..yelah..sebab surirumah takde cuti..takde masa rehat bekerja 24 jam..haaa sapa yg selalu pikir camtu? cepat angkat tangan. meh sini nak cubit sikit!

Hakikatnya..ko surirumah ke..ko bekerja ke..as long namanya ko isteri dan ibu..penatnya sama sahaja okey!. Sama penat. Kalau yang bekerja..seawal jam 5 pagi (mungkin ada lagi awal dr ini) sudah terkocoh2 menyiapkan sarapan..siapkan anak..siapkan somi..siapkan diri sendiri..antar anak pi nursery..pastu setelah penat 8jam bekerja balik rumah..sambung pula tugas sebagai ibu dan isteri...kadang2 lewat malam baru dapat tidur dan berehat. Letih tahu.

Kalau saya..balik kerja kul5.30ptg..rushing amik qaireen..sampai umah dalam kul6.30ptg. Dari kul 6.30 saaaampailah kul 10.30 mlm memang saya trus buat kerja2 macam mandi, solat, main ngan anak..(nak main pun lama gila..huhuhu sebab nak bagi dia betul2 letih baru dpt dia dpt tido ngn lena..kengkadang nk tunggu dia betul2 penat sampai kul 9.30mlm..phewww)..pas dia tido baru dapat memasak. Saya tak boleh memasak sambil layan dia sebab dia nak saya ada kat tepi dia je..klu saya hilang sikit mula la merengek.

Lepas masak..basuh baju..sidai baju..lipat baju..pastu kemas beg anak untuk pi nursery esoknya..pastu iron baju kami lakik bini..pastu kemas umah sikit apa yg patut..dan saya mesti masuk tido around 10.30-11.00mlm. Saya memang dh set kepala..itu waktu tido saya..hihihi xleh lambat dr tu..kang sok pagi pening kepala sebab x cukup tido. So untuk mencapai waktu tido yg telah saya tetapkan tu..maka saya terpaksa rushing buat semua kerja2 yg saya cakapkan tu. Huuuuuu maunye saya tak tercungap2 keletihan. 

Lagi pula skang saya duk umah sendiri yg cuma ada kami 3 beranak. Kalau duduk umah mak dulu senang sikit..ko pass je anak dekat mak..settle! bleh rehat. Tapi duk umah sendiri..mintak mahap le. Apa sahaja keadaan ribut taufan tsunami rumah ko..ko hadap la sendiri. Penatnya berbeza tahu?..dalam satu hari ko terpaksa menghadapi dua keadaan yg berbeza...penat mental kat opis..pastu penat fizikal kat umah.
Jadi...manenye yg ko kata yg bekerja tu tak penat? tampo kang mahu? eh! emo plak. hihihihi.

Kene plak dengan lakik yang hanya tahu duk melepek depan tivi..main game..makan..tido. Hah! tak ke kau stress d situ. Saya kengkadang hangin je dgn lakik sendiri..huhuh bukan lagi kengkadang..selalu sangatlah hangin..tapi kan dalam masa yg sama saya selalu cakap kat diri saya "awal2 duduk bersama ni memang susah sikit nk adjust org utk ikut rules kita..bagi dia masa utk adapt ngn semua ni"

Saya anggap je dia masi dalam fasa penyesuaian..yelah bukan senang nak ubah rutin hidup kita dari bujang ke berteman. Walaupun kami dah kawin dekat 2 tahun..tapi kami baru je tinggal bersama dalam 6 bulan dan tinggal di rumah sendiri dalam 4 bulan..huhuhuhu jadi opkos la masi tunggang langgang lagi. Somi dari bujang sampai pas kawin ari tu hidup sendiri d umah sewa dengan cara sendiri..ko paham je lah budak laki ni simple je idop dia..bila tetiba idop ngn isteri haruslah bercelaru terus keadaannya. Tetiba spender pun kene letak ngan proper lepas bukak..kalau tak..kat mana ko bukak..kat situla landingnya spender itu. Huhuhuhuh. Takpe bang, saya bagi kamu masa utk brain semua ni..sekarang masih boleh diampunkan lagi. Tapi kene ingat ye abaang..sesungguhnya keadaan penat itulah yang menjana kepada stress..bila dh stress..cenderung nak marah2..bila marah2..kang begaduh pulak. Paham ke idok? hihihi

Sekarang..sejak2 saya pindah rumah sendiri (rumah sewa actually)..memang saya bersiap ala kadar je..tepek bedak..blusher..gincu..sarung syria..siap! takde dah mekap pakai eye liner..pakai eye shadow..pastu pakai shawl lilit2..huuuuuuu memang takde. Sebab saya bersiap dalam keadaan kelam kabut. Letak anak kat walker..pastu pi mandi..pastu cepat2 pakai baju n bersiap. Kalau saya buat lambat2 kang si anak yang duduk dalam walker tu bukan boleh ko simpan dia lama2..japgi kang dah menangis nk minta dukung. Adoiiiii..budak kecik tu cepat bosan.

InsyaAllah..sikit masa lagi saya dapatla menguasai semua ni..huhu dalam erti kata lain saya master la dalam bab2 handle kerja..anak..umah..lakik..Biasalah..kalau tak belajar mana nak master kan?




Cheers,
Amysue

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...